Ενέργεια

Φινλανδία: Η Fortum χρησιμοποιεί πλέον πυρηνικά καύσιμα από τις ΗΠΑ - Μειώνει την εξάρτηση από την Ρωσία

Φινλανδία: Η Fortum χρησιμοποιεί πλέον πυρηνικά καύσιμα από τις ΗΠΑ - Μειώνει την εξάρτηση από την Ρωσία
Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Loviisa της Fortum στη Φινλανδία εξαρτιόταν από πυρηνικά καύσιμα από την TVEL, θυγατρική της  Rosatom

Η Φινλανδική utility Fortum ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ξεκίνησε με επιτυχία τη χρήση πυρηνικών καυσίμων από την αμερικανική Westinghouse Electric καθώς προσπαθεί να αντικαταστήσει τον ρωσικό εφοδιασμό.
Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Loviisa της Fortum στη Φινλανδία εξαρτιόταν από πυρηνικά καύσιμα από την TVEL, θυγατρική της ρωσικής κρατικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας Rosatom, αλλά η φινλανδική εταιρεία άρχισε να ψάχνει να την αντικαταστήσει το 2022 μετά την πλήρη εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

"Η φόρτωση του νέου καυσίμου είναι ένα σημαντικό ορόσημο που εγγυάται μια αξιόπιστη δυτική εναλλακτική λύση για καύσιμα", ανέφερε η Fortum σε ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι το πρώτο καύσιμο Westinghouse φορτώθηκε κατά τη διάρκεια της ετήσιας διακοπής του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής τον Αύγουστο.
"Η ασφαλής και αξιόπιστη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού μας στη Loviisa είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια εφοδιασμού της Φινλανδίας".
Οι δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες του Fortum στη Loviisa αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% της συνολικής παραγωγής ενέργειας στη Φινλανδία, η οποία έχει εκφράσει ανησυχίες για πιθανές διακοπές στις παραδόσεις καυσίμων από τη Ρωσία μετά την απόφασή της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ πέρυσι.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία της Loviisa, έχουμε πλήρως δυτικά καύσιμα», δήλωσε η επικεφαλής πυρηνικής γενιάς του Fortum, Petra Lundstrom, προσθέτοντας ότι περιλαμβάνει ουράνιο, τα συγκροτήματα καυσίμων και επίσης τη διαδικασία εμπλουτισμού που προέρχεται από δυτικές πηγές, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Εισαγωγές καυσίμων

Ο διευθύνων σύμβουλος Markus Rauramo δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Fortum θα σεβαστεί τα υπάρχοντα συμβόλαιά της με την TVEL, τα οποία ισχύουν μέχρι το 2027 και το 2030.
Πέρυσι,η Euratom Supply Agency (ESA) ανακοίνωσε ότι οι εισαγωγές πυρηνικών καυσίμων και υπηρεσιών από τη Ρωσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν το 2023 σε σύγκριση με το 2021.
Η αύξηση συνδέθηκε με αρκετές χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Φινλανδίας, που αποθηκεύει πυρηνικά καύσιμα, ανέφερε η υπηρεσία.
Πέντε κράτη της ΕΕ - η Βουλγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Φινλανδία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία - λειτουργούν αντιδραστήρες VVER σχεδιασμένους από τη Ρωσία, οι οποίοι χρησιμοποιούν ρωσικά καύσιμα.
Με εξαίρεση την Ουγγαρία, η Westinghouse συνεργάζεται με τα άλλα τέσσερα κράτη της ΕΕ για τη μετάβαση από τα ρωσικά στα δυτικά πυρηνικά καύσιμα και προμηθεύει επίσης καύσιμα στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η εξάρτηση της Ευρώπης από τις ρωσικές προμήθειες συνεχίζεται σε ορισμένα μέρη της εφοδιαστικής αλυσίδας, δήλωσε ο πρόεδρος πυρηνικών καυσίμων της Westinghouse, Tarik Choho.
«Όταν πρόκειται για την κατασκευή καυσίμων, η Westinghouse θα μπορούσε να παρέχει όλα όσα χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά σήμερα η Ρωσία είναι πολύ κυρίαρχη στη μετατροπή και τον εμπλουτισμό», δήλωσε ο Choho στο Reuters.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης