Αυστραλία: 550 εκατ. δολ. για φωτοβολταϊκά από την ARENA

Αυστραλία: 550 εκατ. δολ. για φωτοβολταϊκά από την ARENA

Η Υπηρεσία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της χώρας θέλει να βοηθήσει τις εταιρείες να κλιμακώσουν τη σχετική εμπορική παραγωγή (RenewEconomy)

Οι κατασκευαστές ηλιακών φωτοβολταϊκών στην Αυστραλία θα είναι μεταξύ των πρώτων δικαιούχων του προγράμματος Solar Sunshot ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης (άνοιξε το Σαββατοκύριακο 31/8 - 1/9/2024), όπως υπσοτηρίζει η ιστοσελίδα RenewEconomy.com.au.

Συνολικά προσφέρει 550 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει τις εταιρείες να κλιμακώσουν την εμπορική παραγωγή ηλιακών φωτοβολταϊκών πλαισίων και τεχνολογιών παρακολούθησης και ανάπτυξης.

Επί του παρόντος, η Αυστραλία έχει έναν κατασκευαστή ηλιακών πάνελ στην Tindo Solar παρότι σχεδιάζει ένα εργοστάσιο στο Κουίνσλαντ (εφόσον μπορεί να λάβει κρατική υποστήριξη).

Η startup SunDrive εργάζεται επίσης για την εμπορευματοποίηση της οικιακής της τεχνολογίας που βασίζεται στη χρήση χαλκού και όχι αργύρου στα ηλιακά κύτταρα.

 

Δύο γύροι χρηματοδότησης

Η πρώτη φάση θα παρέχει 2 γύρους χρηματοδότησης που θα διαχειρίζεται η ARENA (Αυστραλιανή Υπηρεσία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας).

Το ένα θα διαθέσει 500 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή που επικεντρώνεται σε ηλιακές μονάδες, εισροές σε μονάδες και συστήματα ανάπτυξης.

Άλλα 50 εκατομμύρια δολάρια θα επικεντρωθούν σε μελέτες κατασκευής ηλιακών φωτοβολταϊκών, συμπεριλαμβανομένων μελετών σκοπιμότητας και μηχανικής

Σύμφωνα με την πρώτη φάση, οι εταιρείες μπορούν να ζητήσουν επιχορηγήσεις κεφαλαίου έως και 50 εκατομμυρίων δολαρίων, υπό τον όρο ότι δεν αποτελούν περισσότερο από το 50 τοις εκατό του συνολικού προϋπολογισμού για ένα έργο και έως και 350 εκατομμύρια δολάρια σε πιστώσεις παραγωγής. Στη δεύτερη φάση, θα χορηγηθούν μεμονωμένες επιχορηγήσεις της τάξης των 1-5 εκατομμυρίων δολαρίων ανά τεμάχιο.

Οι δύο γύροι χρηματοδότησης αποκλείουν εταιρείες που δραστηριοποιούνται ήδη σε άλλες αναδυόμενες βιομηχανίες της Αυστραλίας, όπως η ανακύκλωση, η διασφάλιση ποιότητας ή οι μη φωτοβολταϊκές ηλιακές τεχνολογίες.

«Η ηλιακή ηλεκτρική ενέργεια θα είναι το θεμέλιο του μελλοντικού ενεργειακού εφοδιασμού της Αυστραλίας και το κλειδί για τις φιλοδοξίες μας για υπερδύναμη καθαρού μηδενισμού και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Πρέπει να βασιστούμε στην ιστορία της καινοτομίας μας και να την επεκτείνουμε στην κατασκευή σε όλη την ηλιακή αλυσίδα εφοδιασμού.

Η ζήτηση για ηλιακή ενέργεια που απαιτείται για την επίτευξη των στόχων μας για την υπερδύναμη του καθαρού μηδενισμού και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι τεράστια και η Αυστραλία έχει την ευκαιρία να οικοδομήσει ανθεκτικότητα και να ξεκλειδώσει μακροπρόθεσμες οικονομικές ευκαιρίες», δήλωσε ο Ντάρεν Μίλερ (Διευθύνων Σύμβουλος της ARENA).

Ο Neeraj Das (Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης ηλιακών αποβλήτων Elecsome), απογοητεύτηκε που ο πρώτος γύρος δεν πρόσφερε χρηματοδότηση για ένα ευρύτερο φάσμα ηλιακών βιομηχανιών.

«Ελπίζαμε ότι το πρόγραμμα Sunshot θα πρόσφερε περισσότερα για εταιρείες που είναι έτοιμες για κατασκευές παρά απλώς χρηματοδότηση μελέτης σκοπιμότητας», είπε στο Renew Economy.


Εταιρείες ανακύκλωσης ηλιακών πάνελ στην Αυστραλία

Η Electsome ανέθεσε φέτος το πρώτο της εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Βικτώρια και έκλεισε συμφωνίες με την AGL και τον ιταλικό ενεργειακό κολοσσό Enel Green Power Australia σχετικά με την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας είτε στις εγκαταστάσεις τους είτε χρησιμοποιώντας τα υλικά τους.

Η Sircel και η Reclaim PV είναι άλλες εταιρείες που ήδη εργάζονται για την ανακύκλωση ηλιακών πάνελ στην Αυστραλία.

Νωρίτερα φέτος η κυβέρνηση του Κουίνσλαντ υποσχέθηκε 5 εκατομμύρια δολάρια για τη βιομηχανία.

Όμως, με τη νέα αρένα της διασφάλισης ποιότητας να εμπίπτει στο γύρο επιχορήγησης της μελέτης σκοπιμότητας, ο Dr Michelle McCann (συνεργάτης του PV-Lab) είναι ικανοποιημένος που θα μπορούσε να ενθαρρύνει νέες εταιρείες να μετακινηθούν σε αυτόν τον χώρο.

«Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να συμπεριληφθούν η διασφάλιση ποιότητας και οι δοκιμές.

Αυτή είναι απλώς μια όμορφη ευκαιρία να το συμπεριλάβουμε από την αρχή και επομένως να ανεβάσουμε ό,τι κατασκευάζεται στην Αυστραλία και επίσης αυτό που εισάγεται σε αυτή τη χώρα.

Όσο περισσότερο μιλάμε για αυτό, τόσο περισσότερο εκτίθεται, μειώνει τις τιμές των δοκιμών για όλους, κάτι που μειώνει τη συνολική τιμή των φωτοβολταϊκών», είπε ο McCann.

Λέει ότι ο εμπειρικός κανόνας σχετικά με τις δοκιμές φωτοβολταϊκών πάνελ είναι ότι οι κατασκευαστές πάνελ που γνωρίζουν ότι το προϊόν τους θα δοκιμαστεί πριν βγουν στην αγορά, παραδίδουν πάνελ που παράγουν 3 τοις εκατό υψηλότερη ισχύ την πρώτη ημέρα.

 

Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Αυστραλίας είναι εφικτός

Το Solar Sunshot ανακοινώθηκε τον Μάρτιο του 2024 και ο Ντάρεν Μίλερ λέει ότι καθώς η ηλιακή ενέργεια πρόκειται να αποτελέσει το θεμέλιο του μελλοντικού ενεργειακού εφοδιασμού της Αυστραλίας, το πρόγραμμα χρηματοδότησης στοχεύει στην κλιμάκωση και τη διαφοροποίηση μιας βιομηχανίας στο σπίτι.

«Πρέπει να βασιστούμε στην ιστορία της καινοτομίας μας και να την επεκτείνουμε στην κατασκευή σε όλη την ηλιακή αλυσίδα εφοδιασμού.

Η ζήτηση για ηλιακή ενέργεια που απαιτείται για την επίτευξη των στόχων μας για την υπερδύναμη του καθαρού μηδενισμού και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι τεράστια και η Αυστραλία έχει την ευκαιρία να οικοδομήσει ανθεκτικότητα και να ξεκλειδώσει μακροπρόθεσμες οικονομικές ευκαιρίες», λέει.

Το πρόγραμμα ήρθε στο πίσω μέρος της μελέτης Silicon to Solar που υποστηρίζεται από το ARENA, ενός «οδικού χάρτη» για το πώς η Αυστραλία μπορεί να φτιάξει τη δική της ηλιακή ενέργεια.

Η μελέτη έγινε από το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Φωτοβολταϊκών (APVI) σε συνεργασία με την Deloitte και μια ομάδα βασικών ενδιαφερόμενων μερών του κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των The Australian Center for Advanced Photovoltaics (ACAP), AGL, Aspiradac, Energus, Siemens, SunDrive, Tindo Solar και 5B.

Όπως ανέφερε εκείνη την εποχή το RenewEconomy, η έκθεση διαπίστωσε ότι η δημιουργία ικανότητας παραγωγής 10 GW πολυπυριτίου (βασικής πρώτης ύλης για την κατασκευή φωτοβολταϊκών) και 5 GW σε όλα τα άλλα στάδια της αλυσίδας αξίας είναι «αξιόπιστο και εφικτό» με τη σωστή υποστήριξη της κυβερνητικής πολιτικής.

Όσον αφορά την οικονομική υποστήριξη που απαιτείται για την ανάπτυξη μιας πλήρως ολοκληρωμένης εγχώριας παραγωγικής ικανότητας ελάχιστης βιώσιμης κλίμακας σε όλη την αλυσίδα αξίας, η έκθεση εκτίμά ότι θα χρειαστούν 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια για ένα προϊόν 10 ετών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης