Σε ανοδική τροχιά οι τιμές του πετρελαίου σήμερα (30/8), καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν τις ανησυχίες τους για την προσφορά από Λιβύη και Ιράκ, αν και οι ενδείξεις εξασθενημένης ζήτησης, ιδίως στην Κίνα, περιόρισαν τα κέρδη.
Σύμφωνα με το Reuters, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent για παράδοση Οκτωβρίου , τα οποία λήγουν την Παρασκευή, σημείωναν άνοδο 39 σεντς ή 0,5% στα 80,33 δολάρια το βαρέλι τις πρωινές ώρες, ενώ το συμβόλαιο για τον Νοέμβριο σημείωσε άνοδο 34 σεντς ή 0,4% στα 79,16 δολάρια.
Τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate κέρδισαν 30 σεντς ή 0,4% στα 76,21 δολάρια.
Και οι δύο δείκτες αναφοράς διαμορφώθηκαν πάνω από 1 δολάριο υψηλότερα την Πέμπτη λόγω των ανησυχιών για την προσφορά πετρελαίου, σημειώνοντας άνοδο 1,6% και 1,8% αντίστοιχα για την εβδομάδα μέχρι στιγμής.
«Οι συνεχιζόμενες ανησυχίες σχετικά με τις προμήθειες της Λιβύης εντάθηκαν από τα σχέδια του Ιράκ να τιθασεύσει την παραγωγή, τα οποία μαζί μπορούν να πλήξουν τις παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου», δήλωσε η Priyanka Sachdeva, αναλύτρια αγοράς της Phillip Nova.
«Ωστόσο, οι αρνητικές οικονομικές προοπτικές της ηπειρωτικής Κίνας, του μεγαλύτερου εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο, συνεχίζουν να αποτελούν σταθερό αντίβαρο στη ζήτηση πετρελαίου».
Το πρόβλημα της Λιβύης και του Ιράκ
Περισσότερο από το 50% της παραγωγής πετρελαίου της Λιβύης, ήτοι περίπου 700.000 βαρέλια ημερησίως (bpd), ήταν εκτός λειτουργίας την Πέμπτη και οι εξαγωγές σταμάτησαν σε πολλά λιμάνια μετά από αντιπαράθεση μεταξύ αντίπαλων πολιτικών παρατάξεων.
Οι απώλειες της λιβυκής παραγωγής θα μπορούσαν να φτάσουν μεταξύ 900.000 και 1 εκατομμυρίου βαρελιών ημερησίως και να διαρκέσουν για αρκετές εβδομάδες, σύμφωνα με την Rapidan Energy Group.
Εν τω μεταξύ, οι ιρακινές προμήθειες αναμένεται επίσης να συρρικνωθούν, αφού η παραγωγή της χώρας ξεπέρασε την ποσόστωση του ΟPEC+, δήλωσε στο Reuters την Πέμπτη πηγή με άμεση γνώση του θέματος.
Το Ιράκ σχεδιάζει να μειώσει την παραγωγή του πετρελαίου σε 3,85 έως 3,9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον επόμενο μήνα.
Το Brent και το WTI, ωστόσο, εξακολουθούν να οδεύουν προς πτώση κατά 0,5% και 2,2% για τον Αύγουστο, τη δεύτερη συνεχόμενη μηνιαία πτώση τους.
Οι ανησυχίες για τη ζήτηση εξακολουθούν να επιβαρύνουν την αγορά, με τα στοιχεία για τα αποθέματα των ΗΠΑ να δείχνουν ότι η μείωση των αποθεμάτων αργού για την εβδομάδα που έληξε στις 23 Αυγούστου ήταν περίπου κατά 1/3 μικρότερη από την αναμενόμενη.
Η κατάσταση στην Κίνα
Στην Κίνα, ενώ οι εισαγωγές τον Αύγουστο αναμένεται να είναι αυξημένες, ο επίσημος αριθμός του Ιουλίου για την πρόσληψη των μεγαλύτερων εισαγωγών αργού πετρελαίου στον κόσμο ήταν στα 9,97 εκατ. bpd, ο χαμηλότερος σε ημερήσια βάση από τον Σεπτέμβριο του 2022.
«Η αγορά ανησυχεί για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές, με τα ισοζύγια πετρελαίου για το 2025 να φαίνονται αδύναμα», αναφέρουν οι αναλυτές της ANZ σε σημείωμά τους.
«Πιστεύουμε ότι ο OPEC δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να καθυστερήσει τη σταδιακή κατάργηση των περικοπών της παραγωγής, αν θέλει υψηλότερες τιμές», ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ.
www.worldenergynews.gr