Ενέργεια

Exxon και OPEC προβλέπουν αύξηση των τιμών πετρελαίου λόγω μειωμένης προσφοράς (Oil Price)

Exxon και OPEC προβλέπουν αύξηση των τιμών πετρελαίου λόγω μειωμένης προσφοράς (Oil Price)
Σύμφωνα με τον κολοσσό, η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου αντιμετωπίζει μια φυσική μείωση με ρυθμό περίπου 15% ετησίως για τα επόμενα 25 χρόνια
Οι traders και οι αναλυτές του πετρελαίου φαίνεται (με λίγες εξαιρέσεις) ότι περιμένουν μείωση της ζήτησης και πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού. Ωστόσο, μπορεί να αποδειχθεί ότι θα συμβεί το αντίθετο.

Σύμφωνα με το Oil Price, ο OPEC προειδοποιεί για αυτό εδώ και χρόνια.

Αρκετά στελέχη του καρτέλ έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι ισχνές επενδύσεις στο πετρέλαιο θα οδηγήσουν τελικά στο μέλλον σε μείωση της προσφοράς που θα ωθήσει τις τιμές σημαντικά υψηλότερα.

Η Exxon φαίνεται να συμφωνεί τώρα με τον OPEC σε αυτές τις προβλέψεις.

Στη νέα έκθεση για τις παγκόσμιες προοπτικές, ο αμερικανικός κολοσσός εκτιμά ότι τόσο το πετρέλαιο όσο και το φυσικό αέριο θα συνεχίσουν να αποτελούν ζωτικά στοιχεία του παγκόσμιου ενεργειακού μείγματος μέχρι 2050, με τη ζήτηση για πετρέλαιο να παραμένει πάνω από 100 εκατομμύρια bpd μετά την κορύφωση της ανάπτυξης και τη ζήτηση φυσικού αερίου να παραμένει επίσης ισχυρή - καθώς η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας στην πρόβλεψη της Exxon θα είναι 80% υψηλότερη το 2050 σε σχέση με τα τωρινά επίπεδα.

Ίσως η πιο αποκαρδιωτική πρόβλεψη της Exxon αφορά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και την επίδρασή τους στη ζήτηση πετρελαίου.

Ακολουθούν τα όσα είπε η Exxon για τα ηλεκτρικά οχήματα:

«Εάν κάθε νέο αυτοκίνητο που πωλείται στον κόσμο το 2035 είναι ηλεκτρικό, η ζήτηση πετρελαίου το 2050 θα να είναι στα 85 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αριθμός ίδιος με αυτόν το 2010».

Η πρόβλεψη αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με σχεδόν κάθε προηγούμενη σχετικά με τα ηλεκτρικά οχήματα και τις επιπτώσεις τους στη ζήτηση πετρελαίου, την οποία πολλοί θεωρούν καταστροφική - παρόλο που η μεγάλη αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων μέχρι στιγμής, ακόμη και στην Κίνα, δεν έχει πραγματικά ανακόψει την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου.

Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι το όραμα της Exxon αφορά έναν κόσμο που η εταιρεία θέλει να δει στο μέλλον, ώστε να συνεχίσει να κερδίζει χρήματα από την πώληση και παραγώγων υδρογονανθράκων.

Είναι το ίδιο επιχείρημα που θα χρησιμοποιούσε κανείς για τις προειδοποιήσεις του OPEC για την υποεπένδυση στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Καλοδεχούμενη η έλλειψη πετρελαίου από Exxon και OPEC

Ωστόσο, αυτό δεν είναι ένα ιδιαίτερα ισχυρό επιχείρημα. Μια έλλειψη πετρελαίου και φυσικού αερίου θα ήταν καλοδεχούμενη τόσο για την Exxon όσο και για τον OPEC.

Οι ελλείψεις τείνουν ως γνωστόν να ανεβάζουν τις τιμές και οι υψηλότερες τιμές σημαίνουν πάντα μεγαλύτερα κέρδη, όπως είδαμε το 2022.

Επίσης οι ελλείψεις οδηγούν βέβαια και σε πολιτική και κοινωνική αστάθεια και αυτό δεν θα ήταν ευπρόσδεκτο για μεγάλες επιχειρήσεις όπως η Exxon - εξ ου και η προειδοποίηση, η οποία είναι ζοφερή.

Σύμφωνα με τον κολοσσό, η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου αντιμετωπίζει μια φυσική μείωση με ρυθμό περίπου 15% ετησίως για τα επόμενα 25 χρόνια.

Η Exxon επισημαίνει, ωστόσο, ότι ο ταχύτερος ρυθμός μείωσης είναι αποτέλεσμα της στροφής προς την παραγωγή σχιστολιθικού και άλλου μη συμβατικού πετρελαίου, όπου η εξάντληση έρχεται γενικά ταχύτερα σε σχέση με τους συμβατικούς σχηματισμούς.

Αναγκαίες οι επενδύσεις

Αν οι επενδύσεις σε νέα παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στερέψουν, ο κόσμος σύντομα θα αντιμετωπίσει όχι απλώς μια συμπίεση της προσφοράς, αλλά μια καταστροφή.

Σύμφωνα με την έκθεση της Exxon, οι επιπτώσεις αυτής της συμπίεσης θα χαρακτηρίζονται από σοβαρές ελλείψεις ενέργειας και αναστάτωση της καθημερινής ζωής, με τις τιμές του πετρελαίου να αυξάνονται δυνητικά έως και 400% - δύο φορές περισσότερο από όσο αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του αραβικού εμπάργκο πετρελαίου τη δεκαετία του 1970.

Αυτό θα οδηγήσει, με τη σειρά του, σε υψηλότερη ανεργία, όπου τα ποσοστά θα μπορούσαν να αγγίξουν μέχρι και το 30%, τόνισε επίσης η Exxon.

Φυσικά, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Πολύ πριν γίνει μια τέτοια μαζική συμπίεση, θα υπάρξουν εκκλήσεις για περισσότερη παραγωγή, συχνά από τους ίδιους ανθρώπους που σήμερα ζητούν τον τερματισμό όλων των νέων επενδύσεων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, όπως έκανε ο Φατίχ Μπιρόλ του ΙΕΑ λίγο μετά τη δημοσίευση του οδικού χάρτη για το net zero το 2021.

Ο οδικός χάρτης

Σε αυτόν τον οδικό χάρτη, ο ΙΕΑ ανέφερε ότι ο κόσμος δεν χρειάζεται νέες επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο μετά το τέλος εκείνου του έτους, επειδή η ζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου μειωνόταν.

Αρκετούς μήνες αργότερα, εν μέσω πτώσης της προσφοράς και αύξησης των τιμών, ο Μπιρόλ βγήκε με μια έκκληση προς τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να επενδύσουν σε περισσότερη παραγωγή και να μειώσουν τις τιμές.

Στην έκθεση του ΙΕΑ για την αγορά πετρελαίου για τον Οκτώβριο του 2021, ο οργανισμός σημείωσε την αυξανόμενη ζήτηση για ενέργεια και την ανεπαρκή προσφορά, σημειώνοντας ότι «η συρρίκνωση της παγκόσμιας πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας υπογραμμίζει την ανάγκη για αυξημένες επενδύσεις για την κάλυψη της ζήτησης σε βάθος χρόνου».

Φαίνεται, λοιπόν, ότι η Exxon μπορεί να είναι σε πιο ακριβή τροχιά από τον ΙΕΑ και τους υπόλοιπους παίκτες της αγοράς που είναι προσηλωμένοι στις μηνιαίες εισαγωγές αργού και τις εξαγωγές καυσίμων της Κίνας.

Η Exxon μπορεί να μην υπερβάλει για το μέλλον που περιμένει τον κόσμο αν σταματήσουν οι επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, μιας και οι επενδύσεις δεν θα σταματήσουν σύντομα, παρά τις εκκλήσεις των οικολόγων και τις απειλές των κυβερνήσεων να τις αναγκάσουν να σταματήσουν.

Οι απειλές θα παραμείνουν απλώς απειλές. Η ενεργειακή ασφάλεια είναι πάντα πάνω από τις ιδεολογίες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης