Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πρόστιμο 48 εκατ. δολ. στην TotalEnergies για απόπειρα χειραγώγησης της αγοράς

Πρόστιμο 48 εκατ. δολ. στην TotalEnergies για απόπειρα χειραγώγησης της αγοράς
Η ρυθμιστική αρχή δήλωσε ότι η εταιρεία είχε συνεργαστεί μερικώς με τους ερευνητές, ωστόσο δεν παρουσίασε και απέκρυψε ορισμένα στοιχεία που θα βοηθούσαν την έρευνα
Η αμερικανική ρυθμιστική αρχή για τα εμπορεύματα, επέβαλε την Τρίτη (28/8) στην ελβετική TotalEnergies Trading SA πρόστιμο ύψους 48 εκατομμυρίων δολαρίων, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία επιχείρησε να χειραγωγήσει την αγορά των ευρωπαϊκών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για τη βενζίνη.

«Το πρόβλημα που βρέθηκε αφορούσε στην ακεραιότητα της αγοράς των ρυθμιζόμενων από την CFTC συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στη βενζίνη και ο διακανονισμός αυτός αποδεικνύει ότι τέτοιες προσπάθειες χειραγώγησης δεν θα γίνουν ανεκτές σε καμία αγορά», ανέφερε σε δήλωσή του ο διευθυντής της Επιτροπής Εμπορευματικών Συμβολαίων των ΗΠΑ Ian McGinley.

Η μητρική εταιρεία, TotalEnergies SE δεν απάντησε αμέσως σε αιτήματα για σχόλια.

Οι ρυθμιστικές αρχές διαπίστωσαν ότι τον Μάρτιο του 2018, η εταιρεία κατέκλυσε την αγορά βενζίνης με μειωμένες τιμές, διατηρώντας παράλληλα μια μεγάλη θέση πώλησης στοιχηματίζοντας ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης EBOB θα ρίξουν την αξία τους.

Η κίνηση αυτή ισοδυναμούσε με απώλεια χρημάτων από φυσικές πωλήσεις για να αυξηθεί η αξία της short θέσης, σύμφωνα με την CFTC.

Το EBOB είναι ένα σημείο αναφοράς βενζίνης που χρησιμοποιείται κυρίως στην Ευρώπη και το οποίο, σύμφωνα με την CFTC, διαπραγματεύεται στα χρηματιστήρια που ρυθμίζει.

Η ρυθμιστική αρχή δήλωσε ότι η εταιρεία είχε συνεργαστεί μερικώς με τους ερευνητές, ωστόσο δεν παρουσίασε και απέκρυψε ορισμένα στοιχεία που θα βοηθούσαν την έρευνα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης