Ιδιαίτερα οφελειμένες θα είναι η Ισπανία και η Φινλανδία από την αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας των data centrer καθώς οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συμφωνίες αγοράς ενέργειας (PPA) από ακριβότερες αγορές, σύμφωνα με δηλώσεις ειδικών στη Montel.
Ο ανταγωνισμός μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών για την προσέλκυση επενδύσεων σε κέντρα δεδομένων τα επόμενα χρόνια πιθανότατα θα ενταθεί, αναδιαμορφώνοντας το τοπίο των PPA της ηπείρου, εκτιμούν οι ειδικοί.
Η επέκταση των data centrer και η αυξημένη ηλεκτροδότηση θα αυξήσουν τη ζήτηση ενέργειας της Ευρώπης κατά 40-50% την περίοδο 2023-2030, υπολόγισε η Goldman Sachs νωρίτερα φέτος. Αναλυτές και traders εκτιμούν ότι αυτό θα πρέπει να τροφοδοτήσει τη ζήτηση των PPA.
«Η Φινλανδία έχει πιθανώς τον καλύτερο συνδυασμό φιλικότητας προς τις επιχειρήσεις, χαμηλών τιμών και καιρικών συνθηκών για τα κέντρα δεδομένων», δήλωσε ο Edoardo Simioni, επικεφαλής των συναλλαγών στη δανική εταιρεία PPA aggregator Reel. «Από την άλλη πλευρά, η Ισπανία έχει πραγματικά φθηνή ηλιακή ενέργεια».
Τα κέντρα δεδομένων στην Ευρώπη ανέρχονται συνολικά στο 15% αυτών παγκοσμίως, με την Goldman Sachs να εκτιμά ότι η ζήτηση ενέργειας το 2030 θα ισούται με τη συνδυασμένη τρέχουσα κατανάλωση της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Ολλανδίας.
«Ορισμένες χώρες της ΕΕ αναγκάζουν τα κέντρα δεδομένων να αποδείξουν ότι η ενέργεια που χρησιμοποιείται είναι ανανεώσιμη. Ο ευκολότερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσω PPA με γεννήτριες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», σύμφωνα με trader. Σε αυτή την περίπτωση, «πρωταρχικά ζητήματα θα είναι η χωρητικότητα του δικτύου, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και η θερμοκρασία».
Αιχμή τιμολόγησης
Η Φινλανδία θα μπορούσε να αναδειχθεί σε «πολύ επιθυμητή αγορά λόγω των χαμηλών τιμών PPA, του σχετικά εύκολου καθεστώτος αδειοδότησης και των χαμηλών θερμοκρασιών που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση των ζεστών κέντρων δεδομένων δροσερά, μειώνοντας τη ζήτηση ενέργειας και το λειτουργικό κόστος», δήλωσε ο πάροχος πλατφόρμας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας LevelTen σε πρόσφατη έκθεση.
Οι τιμές του ισπανικού ηλιακού PPA παρέμειναν σταθερές το δεύτερο τρίμηνο, σημειώνοντας τη χαμηλότερη τιμή της Ευρώπης στα 38,50 ευρώ/MWh σε σύγκριση με τα 64,28 ευρώ/MWh της Ιταλίας, σύμφωνα με την LevelTen.
Η Γαλλία και η Γερμανία έφτασαν στα 69,75 ευρώ/MWh και 65 ευρώ/MWh αντίστοιχα, πρόσθεσε.
Η άφθονη φθηνή, καθαρή παροχή ενέργειας της Ισπανίας θα «προσελκύσει επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές υδρογόνου και κέντρα δεδομένων», δήλωσε η LevelTen, η οποία ανέφερε ως παράδειγμα τις πρόσφατες επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων της Amazon στη χώρα.
Η Ιταλία, αντίθετα, «δεν φαίνεται ελκυστική σήμερα, δεδομένου ότι οι τιμές της άμεσης ενέργειας είναι υψηλότερες από ό,τι σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη», δήλωσε ο Salvatore Alessandro Casa της ιταλικής εταιρείας συμβούλων Elemens.
Οι τιμές στην Ιταλία
Ο Casa εκτιμά ότι οι πολυεθνικές συχνά συνάπτουν συμφωνίες με παραγωγούς που δραστηριοποιούνται σε διάφορες χώρες, με αυτή την ώθηση της ζήτησης PPA, αλλά είναι απίθανο να αγνοήσει «σοβαρές αναντιστοιχίες μεταξύ των τιμών της αγοράς και των τιμών PPA».
Ο Vito Palladino, διευθυντής της περιοχής νότιας Ιταλίας για την ελβετική εταιρεία κοινής ωφέλειας Repower, δήλωσε ότι η «αυξανόμενη ικανότητα παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και οι ευνοϊκές πολιτικές προς την τεχνολογική καινοτομία» της Ιταλίας θα μπορούσαν να εξακολουθήσουν να προσελκύουν αιτήματα PPA, «ειδικά σε περιοχές με άφθονη πρόσβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
Ωστόσο, ο Carlo Stagnaro, αναλυτής στο Ινστιτούτο Bruno Leoni, προειδοποίησε ότι ακόμη και όταν η ζήτηση ενέργειας αυξάνεται λόγω του ενδιαφέροντος του κέντρου δεδομένων, για προϊόντα όπως τα συμβόλαια για διαφορά (CFD) θα μπορούσαν να το εξυπηρετήσουν, αμφισβητώντας την αγορά PPA.
"Γιατί να εισέλθετε σε ένα PPA με ιδιωτικό προϊόν... όταν μπορείτε να αντισταθμίσετε την επένδυσή σας συνάπτοντας ένα ακίνδυνο και πιθανώς πιο ανταποδοτικό CFD;”