Ενέργεια

Η Eni παίρνει την έγκριση για το νέο υπεράκτιο hub φυσικού αερίου στην Ασία (Offshore Energy)

Η Eni παίρνει την έγκριση για το νέο υπεράκτιο hub φυσικού αερίου στην Ασία (Offshore Energy)
H ανάπτυξη του hub, θα επιτρέψει στην εταιρεία να ενισχύσει τη θέση της στον τομέα του φυσικού αερίου
Ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni έλαβε το πράσινο φως για την ανάπτυξη δύο κοιτασμάτων, η οποία θα φέρει στη ζωή έναν νέο κόμβο παραγωγής στη λεκάνη Kutei στα ανοικτά των ακτών της Ινδονησίας.

H ανάπτυξη του hub, σύμφωνα με το Offshore Energy, θα επιτρέψει στην εταιρεία να ενισχύσει τη θέση της στον τομέα του φυσικού αερίου.

Καθώς οι αρχές της Ινδονησίας ενέκριναν το σχέδιο ανάπτυξης (POD) της Eni για τα κοιτάσματα Geng North (North Ganal PSC) και Gehem (Rapak PSC), η ανάπτυξη αυτή αναμένεται να δημιουργήσει τον Βόρειο Κόμβο, ο οποίος θα είναι ένα νέο hub παραγωγής στη λεκάνη Kutei.

Το έργο αυτό θα παράξει 5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (tcf) φυσικού αερίου και 400 εκατομμύρια βαρέλια συμπυκνωμάτων από το κοίτασμα Geng North που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο του 2023, μαζί με τα 1,6 tcf από το κοίτασμα Gehem μέσω υποθαλάσσιων γεωτρήσεων, αγωγών ροής και ενός νεόκτιστου FPSO με ικανότητα διακίνησης περίπου 1 bcf/d φυσικού αερίου και 80.000 βαρελιών συμπυκνωμάτων ημερησίως και αποθηκευτική ικανότητα 1 εκατομμυρίου βαρελιών.

Ενώ το αέριο θα επεξεργάζεται επί του FPSO και στη συνέχεια θα διοχετεύεται με αγωγούς στις χερσαίες εγκαταστάσεις παραλαβής στον τερματικό σταθμό Santan και στο δίκτυο αγωγών του Ανατολικού Καλιμαντάν, θα υγροποιείται κυρίως στην εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) Bontang και θα διοχετεύεται με αγωγούς για την εγχώρια αγορά.

Από την άλλη πλευρά, η παραγωγή συμπυκνωμάτων θα σταθεροποιηθεί και θα αποθηκευτεί επί του FPSO.

Επιπλέον, οι αρχές της Ινδονησίας έδωσαν το πράσινο φως για το POD που καλύπτει τα κοιτάσματα Gendalo & Gandang (Ganal PSC), το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη των σωρευτικών αποθεμάτων φυσικού αερίου 2 tcf στο Ganal PSC μέσω υποθαλάσσιων γεωτρήσεων που συνδέονται με την πλωτή μονάδα παραγωγής (FPU) Jangkrik.

Ο ιταλικός ενεργειακός παίκτης ισχυρίζεται ότι το έργο αυτό θα παρατείνει τη ζωή του κοιτάσματος φυσικού αερίου της Jangkrik, το οποίο πλησιάζει τα 750 mmscf/d, κατά τουλάχιστον 15 χρόνια.

Καθώς η εταιρεία έχει λάβει 20ετή παράταση των αδειών IDD, πρόκειται να δημιουργήσει παραγωγή περίπου 2 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ημερησίως και 80.000 δισ. συμπυκνωμάτων ημερησίως στην περιοχή του Ανατολικού Καλιμαντάν, τόσο για τις εγχώριες όσο και για τις διεθνείς αγορές.

Εκτός από αυτές τις εξελίξεις, ο μεγάλος ιταλικός πετρελαϊκός όμιλος σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια σειρά γεωτρήσεων τα επόμενα τέσσερα έως πέντε χρόνια για να αξιολογήσει το δυναμικό εξερεύνησης κοντινών πεδίων εντός των εκμεταλλευόμενων μπλοκ του στη λεκάνη Kutei, που ανέρχονται σε πάνω από 30 tcf φυσικού αερίου, τα οποία πιστεύεται ότι έχουν σε μεγάλο βαθμό απαλλαγεί από τον κίνδυνο μετά την ανακάλυψη του Geng North.

Ενώ η Eni κατέχει ποσοστό συμμετοχής 83,3% και εκμεταλλεύεται το οικόπεδο North Ganal - Geng North, με εταίρο την Agra Energi, η οποία κατέχει το υπόλοιπο 16,7%, η ιταλική εταιρεία κατέχει επίσης ποσοστό συμμετοχής 82% και εκμεταλλεύεται τα Ganal και Rapak, με εταίρο την Tip Top (18%).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης