Τεράστιο υπεράκτιο αιολικό έργο θα φιλοξενήσει πλωτή φάρμα φυκιών – Τα πλεονεκτήματα (Renew Economy)

Τεράστιο υπεράκτιο αιολικό έργο θα φιλοξενήσει πλωτή φάρμα φυκιών – Τα πλεονεκτήματα (Renew Economy)
Η πλωτή φάρμα φυκιών που αναπτύχθηκε από τους North Sea Farmers, μια διεθνή μη κερδοσκοπική οργάνωση στον τομέα των φυκιών, θα βρίσκεται μεταξύ των 139 ανεμογεννητριών ισχύος 11 MW που συναπαρτίζουν το αιολικό έργο HKZ
Το πρώτο πάρκο φυκιών εμπορικής κλίμακας θα φιλοξενήσει το υπεράκτιο αιολικό στο Hollandse Kust Zuid (HKZ) ισχύος 1,5 GW στη Βόρεια Θάλασσα.

Το εν λόγω εγχείρημα, θα αποτελέσει σύμφωνα με το Renew Economy, ένα σημαντικό ορόσημο και στην πολιτική για τη δέσμευση άνθρακα.

Η πλωτή φάρμα φυκιών που αναπτύχθηκε από τους North Sea Farmers, μια διεθνή μη κερδοσκοπική οργάνωση στον τομέα των φυκιών, θα βρίσκεται μεταξύ των 139 ανεμογεννητριών ισχύος 11 MW που συναπαρτίζουν το αιολικό έργο HKZ στα ανοικτά μεταξύ Χάγης και Ζάντβοορτ.

Ο χώρος θα έχει ως στόχο την επέκταση της καλλιέργειας φυκιών με τη χρήση του κατά τα άλλα αχρησιμοποίητου χώρου μεταξύ των ανεμογεννητριών και τη δοκιμή βελτιώσεων στην καλλιέργειά τους.

Επί του παρόντος, πολλές από τις βιομηχανίες που χρησιμοποιούν φύκια - μεταξύ άλλων για χρήση σε σούσι, ζωοτροφές, καλλυντικά και γεωργικά προϊόντα, όπως τα λιπάσματα της Αυστραλίας με την επωνυμία Seasol - βασίζονται σε εισαγόμενα ή άγρια φύκια.

Σημαντικό βοήθημα στην δέσμευση άνθρακα

Οι North Sea Farmers πιστεύουν ότι υπάρχει υπεραρκετός χώρος στα σημερινά και μελλοντικά αιολικά πάρκα στη Βόρεια Θάλασσα για να ανεβάσουν την παραγωγή σε 1 εκατομμύριο τόνους φρέσκων φυκιών ετησίως έως το 2040 - ποσότητα που θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει στη δέσμευση και αποφυγή εκατομμυρίων τόνων CO2.

Με την χρηματοδότησης από το Right Now Climate Fund της Amazon, η πρώτη φάση του Farm 1 για τα φύκια της Βόρειας Θάλασσας ολοκληρώθηκε με επιτυχία την περασμένη εβδομάδα.

Οι οικολογικές «άγκυρες» που τοποθετήθηκαν κατά την πρώτη φάση του έργου, έχουν μήκος 13 μέτρα και καλύπτουν τα ανώτερα 2 μέτρα με ένα φυσικό υπόστρωμα αποκατάστασης, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει υλικά όπως όστρακα στρειδιών, ξύλο ή φελλό και το οποίο χρησιμεύει ως σπίτι, καταφύγιο και έδαφος αναπαραγωγής για τη θαλάσσια ζωή.

Η δεύτερη φάση, που αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Οκτωβρίου, θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη διχτυών με φύκια.

Οι North Sea Farmers ελπίζουν ότι το North Sea Farm 1 θα είναι λειτουργικό μέχρι το τέλος του έτους και ότι θα χρησιμεύσει για να συμβάλει καταλυτικά στην ανάπτυξη του τομέα των φυκιών.

Μόλις τεθεί σε πλήρη λειτουργία, το North Sea Farm 1 θα καλύπτει 5 εκτάρια και αναμένεται να παράγει τουλάχιστον 6.000 κιλά φρέσκου σπόρου κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του.

«Το Hollandse Kust Zuid είναι ένα από τα νεότερα αιολικά πάρκα στη Βόρεια Θάλασσα και βρίσκεται σχετικά κοντά στην ακτή, περίπου δύο ώρες με πλοίο», δήλωσε ο Eef Brouwers, γενικός διευθυντής της North Sea Farmers.

«Ελπίζουμε ότι αυτό το έργο θα πείσει περαιτέρω τους ανθρώπους για την επεκτασιμότητα των φυκιών στη Βόρεια Θάλασσα, καθώς και για άλλες μορφές συνεκμετάλλευσης, όπως η ηλιακή ενέργεια, η κυματική ενέργεια και η αποκατάσταση της φύσης».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης