Ενέργεια

Ποια είναι τα οφέλη της Απόκρισης Ζήτησης - Τα επόμενα βήματα για την ενεργοποίηση της στην αγορά

Ποια είναι τα οφέλη της Απόκρισης Ζήτησης - Τα επόμενα βήματα για την ενεργοποίηση της στην αγορά
Ενδυνάμωση του καταναλωτή και αύξηση του ανταγωνισμού

 Μια σειρά συνδυασμένων ενεργειών τόσο στη λιανική και χονδρεμπορική αγορά, όσο και στα δίκτυα, προγραμματίζει το Υπουργείο Ενέργειας προκειμένου  να ενισχυθεί η συνεισφορά της Απόκρισης Ζήτησης στην ευελιξία της αγοράς και στην ασφάλεια του συστήματος.

Στα οφέλη από την Απόκριση ζήτησης, είναι η ενδυνάμωση του καταναλωτή, αύξηση του ανταγωνισμού, μείωση του φορτίου, μείωση του κόστους ενέργειας, και σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, το υπουργείο ενέργειας προχωρά συστηματικά τα απαιτούμενα βήματα για να μπορεί να εφαρμοστεί.

 Οι έως τώρα ενέργειες και τα μέτρα που έχουν τεθεί και θα ενισχυθούν/ολοκληρωθούν συνοψίζονται στα ακόλουθα: 

Ολοκλήρωση της διείσδυσης των έξυπνων μετρητών σε όλους τους καταναλωτές με στόχο την πλήρη αντικατάσταση των συμβατικών μετρητών με έξυπνους να έχει ολοκληρωθεί έως το έτος 2030. 

Διαμόρφωση ρυθμιστικού πλαισίου για την προσφορά από όλους τους προμηθευτές δυναμικών τιμολογίων εντός ενός έτους (συμπλήρωση Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, νέο πλαίσιο εφαρμογής δυναμικής τιμολόγησης). 

Ενίσχυση της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των Διαχειριστών (TSO-DSO coordination) για την επιλογή κοινών κανόνων και διαδικασιών, ώστε σε πραγματικό χρόνο να εξασφαλίζεται η ασφαλής και αξιόπιστη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος. Ο ΔΕΔΔΗΕ ήδη ξεκίνησε πρόσφατα να παρέχει στους προμηθευτές πιστοποιημένα μετρητικά δεδομένα 15λέπτου για παροχές χαμηλής τάσης Νο 5, 6 και 7.

  • Συνέχιση της χορήγησης αδειών ΦΟΣΕ Απόκρισης Ζήτησης (ΦοΣΕΑΖ). Εντός του έτους 2025 θα τροποποιηθεί ο Κανονισμός Αδειών ώστε να προβλεφθούν ειδικότερες ρυθμίσεις για την αδειοδότηση των ΦοΣΕΑΖ, με την εισαγωγή και ειδικών υποχρεώσεων.
  • Ολοκλήρωση της αναθεώρησης του ρυθμιστικού πλαισίου για τη συμμετοχή των ΦοΣΕΑΖ στις χονδρεμπορικές αγορές, στη βάση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους. Ήδη από το τέλος του έτους 2022 είναι εφικτή η συμμετοχή των ΦοΣΕΑΖ στην Αγορά Εξισορρόπησης. Επίσης, έχουν ήδη τροποποιηθεί ο Κανονισμός Λειτουργίας της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και της Ενδοημερήσιας Αγοράς και του Κανονισμού Αγοράς Εξισορρόπησης, προκειμένου για τη συμμετοχή της απόκρισης ζήτησης στην Αγορά Επόμενης Ημέρας και στην Ενδοημερήσια Αγορά. 

Αναμένεται ενημέρωση για την ετοιμότητα των ΕΧΕ και ΑΔΜΗΕ για την εφαρμογή τους, με την ολοκλήρωση των αναγκαίων αλλαγών στα πληροφοριακά τους συστήματα.

 

Ενδυνάμωση του καταναλωτή

  Η βασική ενδυνάμωση του καταναλωτή προέρχεται από τη δυνατότητα ελέγχου του προφίλ κατανάλωσής του. Περαιτέρω, τα παραπάνω μέτρα αναμένεται να έχουν πολλαπλά οφέλη σε όλο το φάσμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας προς όφελος των τελικών καταναλωτών. Κατ’ αρχάς, η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων οντοτήτων στις χονδρεμπορικές αγορές αυξάνει τον ανταγωνισμό. Συνεπώς, η συμμετοχή των ΦοΣΕΑΖ στην αγορά αναμένεται αφενός να μειώσει το φορτίο του συστήματος, μειώνοντας την ανάγκη ενεργοποίησης κοστοβόρων, και ρυπογόνων θερμικών μονάδων, αφετέρου να αυξήσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των συμμετεχόντων μειώνοντας την οριακή τιμή, μείωση η οποία θα μεταφερθεί στη λιανική αγορά.

Σημειώνεται δε ότι η απόκριση ζήτησης είναι δραστηριότητα που δεν απαιτεί ένταση κεφαλαίου και συνεπώς δύναται να προσφερθεί και από οντότητες που δεν διαθέτουν άλλες μορφής παραγωγή, προσελκύοντας και μη καθετοποιημένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη λιανική αγορά, εντείνοντας περαιτέρω τον ανταγωνισμό στη λιανική αγορά υπέρ του τελικού καταναλωτή. Επιπλέον, οι καταναλωτές θα ωφεληθούν από οικονομικά κίνητρα που θα τους προσφερθούν για τη συνεισφορά τους στα σχήματα απόκρισης ζήτησης. Για παράδειγμα, σε χώρες που έχει εφαρμοστεί, οι προμηθευτές προσφέρουν εκπτώσεις ή αποζημίωση για μείωση της κατανάλωσης κατά τις ώρες αιχμής.


Προϋπόθεση οι έξυπνοι μετρητές

 Προϋπόθεση για  την μεγαλύτερη διείσδυση της απόκρισης κατανάλωσης στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας είναι η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών στο δίκτυο. 

Η εγκατάσταση και εφαρμογή συστημάτων αυτοματισμού, απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης του δικτύου σε πραγματικό χρόνο θα επιτρέψουν στο διαχειριστή του δικτύου τον καλύτερο συντονισμό των διεσπαρμένων ενεργειακών πόρων και προγραμματισμό των υπηρεσιών ευελιξίας. Σημειώνεται ότι η προβλεπόμενη, με βάση τον τρέχοντα σχεδιασμό, αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αναμένεται να δημιουργεί συνεχώς νέες ευκαιρίες ανάπτυξης της Απόκρισης Ζήτησης στην ελληνική αγορά, με σκοπό την παροχή, τόσο ενέργειας όσο και εφεδρειών αλλά και επικουρικών υπηρεσιών. Η σχετική ανάπτυξη αναμένεται να αυξήσει τη ρευστότητα των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας με αντίστοιχα οφέλη όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα τους.

Όσον αφορά στο ρυθμιστικό πλαίσιο για την Απόκρισης Ζήτησης,   ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου 2022 με το ν. 4986/2022 (Α’ 204) που πρόσθεσε τα σχετικά άρθρα στον ν. 4001/2011 (Α’ 179) και ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά στα τέλη Απριλίου του έτους 2023, θα συνεχίσει να εφαρμόζεται με τις απαραίτητες βελτιώσεις όπου απαιτούνται. Στο πλαίσιο αυτό διενεργήθηκε η τροποποίηση των Κανονισμών των τριών αγορών ηλεκτρισμού του “Μοντέλου Στόχου”, της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, της Ενδοημερήσιας και της Αγοράς Εξισορρόπησης, προκειμένου στη λειτουργία τους να ενσωματωθεί η απόκριση της ζήτησης, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΥΘΗΑ). 

Πλέον οι νέες οντότητες δηλαδή οι Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης Απόκρισης Ζήτησης και Καταναλωτές θα μπορούν να δραστηριοποιούνται στις αγορές και να υποβάλλουν εντολές για κάθε Χαρτοφυλάκιο Κατανεμόμενου Φορτίου που εκπροσωπούν. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης