Ενέργεια

RMI: Η διετία του ΙRA, οι επιτυχίες για το κλίμα και η διχασμένη πραγματικότητα

RMI: Η διετία του ΙRA, οι επιτυχίες για το κλίμα και η διχασμένη πραγματικότητα
Τι άλλαξε στην ενεργειακή οικονομία των ΗΠΑ

 Ένα άνευ προηγουμένου κύμα ανάπτυξης καθαρής ενέργειας υποσχέθηκε ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού ΙRA. Δύο χρόνια μετά, οι επιπτώσεις του ξεπερνούν ακόμη και τις αισιόδοξες αρχικές εκτιμήσεις, αλλά η κλιματική ζημιά αυξάνεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του RMI .

Στις 16 Αυγούστου 2022, η κυβέρνηση Μπάιντεν υπέγραψε νόμο τη μεγαλύτερη επένδυση σε κλιματικές λύσεις ποτέ — όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και στον κόσμο.

Δύο χρόνια μετά, η χώρα αντιμετωπίζει μια διχασμένη κλιματική πραγματικότητα. Από τη μία πλευρά, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επιδεινώνονται γρήγορα. Από την άλλη πλευρά, ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) έχει υπερφορτώσει την ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας, τροφοδοτώντας την πραγματική πρόοδο προς την απαλλαγή των ενεργειακών και βιομηχανικών συστημάτων του κόσμου.

Οι καταστροφές που προκαλούνται από το κλίμα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων πολλαπλασιάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και παγκοσμίως, όπου ο απολογισμός του 2023 έφτασε τα 380 δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομικές απώλειες, για τέταρτη συνεχή χρονιά που οι ασφαλισμένες ζημίες από φυσικές καταστροφές ξεπέρασαν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

 Σε αυτό το σκηνικό, η ενεργειακή μετάβαση εκτυλίσσεται πιο γρήγορα από ποτέ, χάρη σε μεγάλο βαθμό στον IRA. Καθώς η τιμή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνεχίζει να πέφτει κατακόρυφα, οι Ηνωμένες Πολιτείες προωθούν την ανάπτυξη καθαρής ενέργειας, δημιουργούν νέες βιομηχανικές επενδύσεις και αυξάνουν τις σχετικές θέσεις εργασίας πιο γρήγορα από ποτέ.

Οι αρχικές εκτιμήσεις ανεβάζουν το σύνολο της πράξης σε 370 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακά κίνητρα. Μαζί με στοιχεία του προηγούμενου Διακομματικού Νόμου για τις Υποδομές, οι Ηνωμένες Πολιτείες στοχεύουν να μειώσουν την κλιματική ρύπανση κατά 40% από τα επίπεδα του 2005 έως το 2030.

Δύο χρόνια μετά, ο IRA βρίσκεται σε καλό δρόμο για να κινητοποιήσει πολύ περισσότερες επενδύσεις από ό,τι είχαν υπολογισθεί αρχικά. Επειδή κάθε δημόσιο δολάριο που δεσμεύεται από το νομοσχέδιο κινητοποιεί πολλά πρόσθετα δολάρια ιδιωτικών επενδύσεων, η συνολική επένδυση  βρίσκεται σε τροχιά για περισσότερες από τριπλάσιες αρχικές εκτιμήσεις.

 

Χρηματοδότηση 1 τρισ. Δολ.

Δεδομένων των πολυετών χρονοδιαγραμμάτων που απαιτούνται συνήθως για τη χρηματοδότηση, τον σχεδιασμό και την κατασκευή των πάντων, από εργοστάσια έως υποδομές δικτύου, οι επενδύσεις πιθανότατα θα διαρκέσουν για χρόνια. Μέχρι το 2030, η RMI προβλέπει ότι η συνολική δυνητική δημόσια χρηματοδότηση που σχετίζεται με τον IRA θα ξεπεράσει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Από τα τέλη του 2022, έως το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων και των καταναλωτών σε σχετικές τεχνολογίες και υποδομές αυξήθηκαν κατά 73%, φτάνοντας συνολικά τα 493 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με τα δύο χρόνια πριν από το νομοσχέδιο.

Σήμερα, τρεις πολιτείες των ΗΠΑ παράγουν περισσότερο από το ήμισυ της ενέργειας τους από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Καλιφόρνια, η δεύτερη μεγαλύτερη πολιτεία των ΗΠΑ σε κατανάλωση ενέργειας, καταγράφει τακτικά  το 100%  της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για πολλές ώρες. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τουλάχιστον 14 χώρες προμηθεύονται σχεδόν όλη την ισχύ τους από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Παράλληλα αυξάνονται οι νέες θέσεις εργασίας. Από την ψήφιση του IRA, τα ανακοινωθέντα έργα καθαρής ενέργειας θα δημιουργήσουν περισσότερες από 334.000 θέσεις εργασίας σε σχεδόν κάθε πολιτεία της χώρας, σύμφωνα με την Climate Power. Αυτές οι βιομηχανίες εκτείνονται από την κατασκευή μπαταριών και τη συναρμολόγηση ηλεκτρικών οχημάτων, έως την εγκατάσταση ηλιακών και τις μετασκευές κτιρίων. «Η προσγείωση μιας εργασίας καθαρής ενέργειας μπορεί να ισοδυναμεί με αύξηση εισοδήματος 8-19 %», αναφέρει η Climate Power. Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων του IRA δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί, επιπλέον νέες θέσεις εργασίας βρίσκονται στα σκαριά. Στην ηλιακή ενέργεια, για παράδειγμα - την ταχύτερα αναπτυσσόμενη ενέργεια των Ηνωμένων Πολιτειών οποιουδήποτε τύπου - η χώρα θα χρειαστεί σχεδόν μισό εκατομμύριο εργαζομένους, συμπεριλαμβανομένων αυτών για την κατασκευή αποθηκευτικών χώρων, έως το 2033, υπερδιπλάσιο από τον σημερινό αριθμό εργαζομένων. Ωστόσο, σήμερα, με την ανεργία σε σταθερά χαμηλά επίπεδα, οι εταιρείες ηλιακής ενέργειας αναφέρουν ότι είναι «πολύ δύσκολο» να βρεθούν ειδικευμένοι εργαζόμενοι.

Στόχευση επένδυσης

 Ο IRA έδωσε στους πολιτικούς, τις περιφέρειες και τη βιομηχανία των ΗΠΑ ένα ισχυρό εργαλείο για την ανάπτυξη επενδύσεων. Οι επενδύσεις καθαρής ενέργειας ρέουν ήδη στα μέρη όπου αυτές οι βιομηχανίες είναι πιο πιθανό να ευδοκιμήσουν και το Εργαλείο Καθαρής Ανάπτυξης της RMI μπορεί να το βοηθήσει να βρει το σωστό χώρο πιο γρήγορα. Αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Brookings, το Εργαλείο Καθαρής Ανάπτυξης αξιολογεί τη σκοπιμότητα κάθε περιοχής  των ΗΠΑ να ευδοκιμήσουν οι βιομηχανίες καθαρής ενέργειας με βάση την τρέχουσα προσφορά εργασίας, βιομηχανίας, εκπαίδευσης και συναφών παραγόντων. Αποκαλύπτει επίσης κενά εργατικού δυναμικού στα οποία μπορούν να εστιάσουν οι ηγέτες της κοινότητας για να βελτιώσουν τη μακροπρόθεσμη βιομηχανική τους ανταγωνιστικότητα.

 

Βελτίωση της πρόσβασης σε καθαρή ενέργεια

 Με τη νέα διάταξη του IRA για την Άμεση Πληρωμή, η οποία επιτρέπει σε μη επιλέξιμες φορολογικές οντότητες - όπως σχολεία, κυβερνήσεις και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς - να διεκδικούν φορολογικές εκπτώσεις για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, περισσότερες πόλεις κατασκευάζουν έργα καθαρής ενέργειας για να επωφεληθούν από τα κίνητρα του IRA.

Για παράδειγμα, στο Τέξας, η RMI συνεργάστηκε με την πόλη του Σαν Αντόνιο για να διαμορφώσει ένα από τα μεγαλύτερα δημοτικά ηλιακά έργα πολλαπλών τοποθεσιών της χώρας. Η πόλη θα εξοικονομήσει έως και 11 εκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια ζωής του έργου. Εκτός από τις προσωρινές εργασίες κατασκευής, τα 13 μεγαβάτ νέων πάνελ — κατανεμημένα σε 42 δημοτικά κτίρια και χώρους στάθμευσης — θα δημιουργήσουν τουλάχιστον 15 μόνιμες θέσεις εργασίας. Η ενέργεια χωρίς άνθρακα των πάνελ θα βοηθήσει στην εξάλειψη περίπου του 13% των εκπομπών που σχετίζονται με τα κτίρια από το Σαν Αντόνιο, την έβδομη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ.

 

Επέκταση της ηλιακής ενέργειας σε κοινότητες χαμηλού εισοδήματος

 Ο IRA έχει επίσης ξεκλειδώσει μια νέα προσέγγιση για τη χρηματοδότηση και την εγκατάσταση ηλιακής ενέργειας σε κλίμακα, η οποία μπορεί να ωφελήσει ιδιαίτερα τις κοινότητες χαμηλού εισοδήματος. Χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που απαλλάσσονται από φόρους, όπως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κοινοτικής ανάπτυξης και οι πράσινες τράπεζες μπορούν να ενεργούν ως τρίτοι ιδιοκτήτες ηλιακών συστημάτων και συστημάτων αποθήκευσης και να αξιοποιήσουν ομοσπονδιακές πιστώσεις φόρου για τη χρηματοδότησή τους.

Χάρη σε αυτή την πτυχή, τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος και οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί μπορούν να λειτουργήσουν  χωρίς χρήματα και να πληρώσουν λιγότερα για ρεύμα μακροπρόθεσμα. Η ομάδα RISE του RMI συγκεντρώνει φιλόδοξες κοινότητες για να πιλοτάρουν αυτό το νέο μοντέλο χρηματοδότησης έργων, θέτοντας σε κίνηση προγράμματα για την επιτάχυνση της εγκατάστασης ηλιακής ενέργειας στον τελευταίο όροφο.

 

Πρόσβαση σε κίνητρα καταναλωτών

 Ο IRA περιλαμβάνει μια ποικιλία φορολογικών εκπτώσεων και εκπτώσεων καταναλωτή, που είναι δομημένες με σκοπό τη μείωση του ενεργειακού κόστους, τη μείωση της ρύπανσης και τη βελτίωση της ανθεκτικότητας. Τα προγράμματα Home Energy Rebate αρχίζουν να υλοποιούνται— η Νέα Υόρκη και το Ουισκόνσιν είναι οι πρώτες πολιτείες που ξεκινούν προγράμματα, 22 πολιτείες και περιοχές έχουν υποβάλει αιτήσεις στο DOE για επανεξέταση και 26 άλλες πολιτείες και περιοχές εργάζονται για την υποβολή αίτησης. 

 Ενώ οι περισσότερες εκπτώσεις θα είναι διαθέσιμες το 2025, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ μόλις δημοσίευσε το πρώτο έτος δεδομένων σχετικά με τις εκπτώσεις φόρων κατοικιών και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Με σχεδόν 2.500 δολάρια κατά μέσο όρο ανά νοικοκυριό,  έχουν ήδη διεκδικήσει 8,4 δισεκατομμύρια δολάρια από δύο σχετικές εκπτώσεις φόρου, σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Το Residential Clean Energy Credit χρησιμοποιείται κυρίως για την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών, ενώ το Energy Efficient Home Improvement Credit χρησιμοποιείται για την εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικών έργων όπως μόνωση και αντλίες θερμότητας.

 

Ανάπτυξη σχεδίων δράσης για το κλίμα

 Νωρίτερα φέτος, 45 πολιτείες, μαζί με δεκάδες μητροπολιτικές περιοχές, υπέβαλαν σχέδια δράσης για το κλίμα προτεραιότητας, πολλά από τα οποία αντιπροσωπεύουν την πρώτη τους σημαντική προσπάθεια κλιματικού σχεδιασμού. Οκτώ πολιτείες χρησιμοποίησαν τον Προσομοιωτή Ενεργειακής Πολιτικής (που αναπτύχθηκε από την RMI και την Energy Innovation) για να αναπτύξουν και να ποσοτικοποιήσουν τον αντίκτυπο των μέτρων τους για το κλιματικό σχέδιο.

Με βάση αυτά τα σχέδια, τον Ιούλιο, η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) ανακοίνωσε 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις για τη μείωση της ρύπανσης του κλίματος (CPRG) για την προώθηση καθαρών επενδύσεων στις μεταφορές, τα κτίρια, τη γεωργία, τη βιομηχανία, την ενέργεια και τα απόβλητα. Η RMI υποστήριξε ενεργά τέσσερα από τα μεγαλύτερα βραβεία, που αντιπροσώπευαν 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση ή πάνω από το ένα τρίτο του συνόλου του βραβείου CPRG.

Η προσοχή στρέφεται τώρα στην υλοποίηση των έργων που έχουν ανατεθεί, καθώς και στον εντοπισμό εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης για τα περισσότερα από 600 μέτρα προτεραιότητας που δεν καλύπτονταν από τις επιχορηγήσεις υλοποίησης.

 

Κλίμακα υδρογόνου για βαριά βιομηχανία

 
Ο IRA καταλύει επίσης τη βιομηχανική απαλλαγή από τον άνθρακα, βοηθώντας μερικούς από τους κλάδους με τις υψηλότερες εκπομπές - συμπεριλαμβανομένων των χημικών, του τσιμέντου και του χάλυβα - στη μετάβαση σε διαδικασίες χαμηλών εκπομπών. Ενώ πολλές από αυτές τις προσπάθειες αρχικού σταδίου μπορεί να φαίνονται μικρές ενόψει του μεγάλου αντίκτυπου στον άνθρακα της βαριάς βιομηχανίας -η βιομηχανία ευθύνεται για περίπου το ένα τέταρτο των εκπομπών υπερθέρμανσης του πλανήτη- αποτελούν σαφές σημάδι ότι η πρόοδος βρίσκεται στο δρόμο.

Το περασμένο έτος ξεκίνησαν πολλά μεγάλα πιλοτικά προγράμματα ή έργα, το καθένα από τα οποία αποτελεί ορόσημο στον κλάδο του, όπως:

Το πιλοτικό έργο της Electra για την παραγωγή πράσινου χάλυβα στο Κολοράντο.

Το Sublime, η οποία παράγει τσιμέντο χαμηλών εκπομπών άνθρακα για ένα πάρκο γραφείων καθαρού μηδέν στη Μασαχουσέτη και

Η Limelight, η οποία αναπτύσσει μια μέθοδο για την κατασκευή χάλυβα με λέιζερ χωρίς άνθρακα στην Καλιφόρνια.

Ο IRA χρηματοδοτεί το Πρόγραμμα Βιομηχανικών Επιδείξεων, με  περίπου 6,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε αναθέσεις του Υπουργείου Ενέργειας σε 33 έργα σε όλη τη χώρα για να τονωθεί η απαλλαγή από τον άνθρακα σε όλους τους βιομηχανικούς τομείς. 

 

Μετάβαση σε ένα πιο πράσινο πλέγμα

 
Ο Χάρτης Ευκαιριών IRA της RMI είναι ένας δυναμικά ενημερωμένος πόρος που έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, ρυθμιστικές αρχές και υποστηρικτές καθώς διερευνούν στρατηγικές εφαρμογής για τις διατάξεις του IRA, οι οποίες μπορούν να εξοικονομήσουν δισεκατομμύρια δολάρια για τους πελάτες με την κατασκευή νέων πόρων καθαρής ενέργειας.

Μια κρίσιμη καινοτομία του IRA είναι η «άμεση αμοιβή» — ένας μηχανισμός που επιτρέπει σε κυβερνήσεις, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και αγροτικούς ηλεκτρικούς συνεταιρισμούς (co-ops) να λαμβάνουν πληρωμές σε μετρητά από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ για την πλήρη αξία των ομοσπονδιακών πιστώσεων φόρου καθαρής ενέργειας, ακόμη και χωρίς φορολογική υποχρέωση. Οι οντότητες άμεσης πληρωμής μπορούν τώρα να κάνουν επενδύσεις καθαρής ενέργειας —εντοπίζοντας και κατέχοντας πόρους όπως ανεμογεννήτριες, ηλιακές ηλεκτρικές συσκευές και μπαταρίες κλίμακας κοινής χρήσης στις κοινότητές τους— και οι περισσότερες από αυτές τις πιστώσεις θα είναι διαθέσιμες στη δεκαετία του 2030.

Για τους συνεταιρισμούς, οι εκπτώσεις φόρου άμεσης πληρωμής μπορούν επίσης να συνδυαστούν με επιχορηγήσεις και δάνεια χαμηλού επιτοκίου που παρέχονται μέσω του προγράμματος Empowering Rural America (New ERA) του USDA, το οποίο προσφέρει έως και 9,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση από τον IRA. Το παράθυρο της εφαρμογής New ERA έκλεισε το περασμένο φθινόπωρο, συγκεντρώνοντας 151 επιστολές ενδιαφέροντος. Η ανάλυση RMI εκτιμά ότι κάθε 10 δισεκατομμύρια δολάρια που επενδύονται σε έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας από συνεταιρισμούς θα αποφέρουν περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από οικονομική ανάπτυξη.

Καινοτομία χρηματοδότησης

Ο IRA εξουσιοδότησε την EPA να δημιουργήσει το Ταμείο Μείωσης Αερίων Θερμοκηπίου (GGRF) 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, κάνοντας πιο προσιτή τη χρηματοδότηση για τεχνολογίες καθαρής ενέργειας. Το GGRF είναι η μεγαλύτερη επένδυση καθαρής ενέργειας στην Αμερική σε κοινότητες χαμηλού εισοδήματος και σε μειονεκτική θέση. Με αποτελεσματική μόχλευση, αυτή η επένδυση δεν θα προσφέρει απλώς καθαρή ενέργεια, αλλά θα μεταμορφώσει επίσης τις χρηματοπιστωτικές αγορές και θα τονώσει την τοπική ανάπτυξη θέσεων εργασίας, μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές ρύπων.

Στις 4 Απριλίου 2024, η EPA ανακοίνωσε τους βραβευθέντες στο Εθνικό Ταμείο Καθαρών Επενδύσεων αξίας 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων και στον Επιταχυντή Επενδύσεων Clean Communities αξίας 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι αναθέσεις του Solar for All των 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανακοινώθηκαν αμέσως μετά με νέα προγράμματα ηλιακής ενέργειας χαμηλού εισοδήματος που εξυπηρετούν κάθε πολιτεία των ΗΠΑ.

 

Ηλεκτρικές μεταφορές

 Οι διατάξεις του IRA που σχετίζονται με τις μεταφορές θα επιταχύνουν σημαντικά την ηλεκτροδότηση των μεταφορών, μέσω ενός ευρέος συνδυασμού κινήτρων. Αυτές περιλαμβάνουν έως και 7.500 $ σε πιστώσεις φόρου που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι καταναλωτές για να αγοράσουν προσωπικά ηλεκτρικά οχήματα (EV), καθώς και φορολογικές εκπτώσεις και κίνητρα για μεσαίου και βαρέως τύπου ηλεκτρικά φορτηγά.

Καθώς τα ενδιαφερόμενα μέρη καθορίζουν πώς θα χρησιμοποιήσουν αυτό το άνευ προηγουμένου κύμα χρηματοδότησης, η RMI έχει επικεντρωθεί κυρίως στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ορυκτών της μπαταρίας. Ο IRA είναι δομημένος για να ενισχύσει τις αλυσίδες εφοδιασμού μπαταριών EV, οι οποίες είναι ευάλωτες σε διαταραχές και βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές ορυκτών. Ο νόμος ορίζει ότι ένα ελάχιστο ποσοστό των ορυκτών που πηγαίνουν στις μπαταρίες EV προέρχεται από εγχώρια αγορά ή από συμμάχους με τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συνάψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Η επαναχρησιμοποίηση του υλικού της μπαταρίας προσφέρει μια ισχυρή λύση σε αυτήν την πρόκληση.

  

Αυξανόμενη ανθεκτικότητα

 Η αδιάλειπτη παροχή ρεύματος είναι ζωτικής σημασίας ειδικά κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα. Η αποθήκευση ηλιακής ενέργειας, ειδικά όταν συνδυάζεται σε μικροδίκτυα, όχι μόνο εντοπίζει την παραγωγή ενέργειας σε κοντινές στέγες και ηλιακά πεδία, αλλά μειώνει επίσης την ευπάθεια όταν οι γραμμές μεταφοράς αποτυγχάνουν. Οι μπαταρίες προσφέρουν αξιόπιστες εφεδρικές παροχές ενέργειας, πιο κοντά στα σημεία ανάγκης.

Σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, το αυξημένο ενδιαφέρον για τη χρήση πιστώσεων φόρου Direct Pay για την κάλυψη έως και 60% του κόστους των μικροδικτύων αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης δείχνει ότι οι κοινότητες είναι πρόθυμες και έτοιμες να χρησιμοποιήσουν προγράμματα IRA για να υιοθετήσουν τεχνολογίες καθαρής ενέργειας.

Ο IRA αλλάζει  επίσης τον τρόπο με τον οποίο οι κοινότητες ανακάμπτουν από καταστροφές. Στις πληγείσες περιοχές, αντί να ανακατασκευαστεί στην προηγούμενη κατάσταση, η FEMA θα καλύπτει πλέον το 75% του κόστους των επενδύσεων καθαρής ενέργειας για δημόσια κτίρια, διασφαλίζοντας ότι αυτοί οι χώροι είναι καλά προετοιμασμένοι για την επόμενη διακοπή λειτουργίας.

Με 66 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν ήδη διανεμηθεί σε όλη τη χώρα, ωθώντας πρόσθετες ιδιωτικές επενδύσεις, αυτό είναι ακόμα μόνο η αρχή. Αυτό είναι το 6% της εκτιμώμενης δυνατότητας για τη χρηματοδότηση του IRA που μπορούν να λάβουν οι κοινότητες. Αναμένεται ότι τα δύο πρώτα χρόνια θα αυξηθεί η υιοθέτηση. 

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης