Η Tata Steel στρέφεται στα πυρηνικά για την παραγωγή  πράσινου χάλυβα   

Η Tata Steel στρέφεται στα πυρηνικά για την παραγωγή  πράσινου χάλυβα    

Είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει την ηλεκτρική ενέργεια από τα BSR σε συσκευές ηλεκτρόλυσης για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου και να χρησιμοποιήσει το υδρογόνο για να αντικαταστήσει τον άνθρακα στην παραγωγή χάλυβα 

 

Η Tata Steel, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς χάλυβα στον κόσμο, εξετάζει την επιλογή της πυρηνικής παραγωγής για την παραγωγή πράσινου χάλυβα. Σύμφωνα με πηγές στον τομέα της ατομικής ενέργειας,  που επικαλείται  το thehindubusinessline.com η εταιρεία εξετάζει τη σκοπιμότητα εγκατάστασης περίπου 200 μικρών αντιδραστήρων Bharat (BSR), ισχύος 220 MW έκαστος, συνολικής ισχύος περίπου 45 GW.

 Πηγές ανέφεραν ότι η Tata Steel, της οποίας τα τέσσερα ινδικά εργοστάσια έχουν συνδυασμένη ικανότητα παραγωγής 21,6 εκατομμυρίων τόνων χάλυβα ετησίως, είναι πρόθυμη να παράγει πράσινο χάλυβα, παρόλο που δεν εξάγει πολλά στην Ευρώπη, όπου ο «μηχανισμός προσαρμογής των συνόρων άνθρακα» ( CBAM) είναι πιθανό να ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου 2026. 

Το CBAM είναι ένας δασμός που επιβάλλεται σε ορισμένα εισαγόμενα αγαθά, συμπεριλαμβανομένου του χάλυβα, για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που μπορεί να έχουν συμβεί κατά την παραγωγή τους, έτσι ώστε οι εγχώριοι παραγωγοί της Ευρώπης να μην βρίσκονται σε μειονεκτική θέση. έναντι των εισαγωγών.

 

 Συνεργασία κυβέρνησης και ιδιωτικού τομέα

 Στην ομιλία της για τον προϋπολογισμό της 23ης Ιουλίου, η υπουργός Οικονομικών Nirmala Sitharaman μίλησε για τα BSR, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα για τη δημιουργία BSR.

Ενώ ο κόσμος μιλάει για «μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες», η Ινδία πιστεύει ότι είναι ήδη ειδικός σε αυτόν τον τομέα, καθώς η κρατική Nuclear Power Corporation of India (NPCIL), έχει λειτουργήσει 15 αντιδραστήρες βαρέος νερού υπό πίεση (PHWR), 220 MW το καθένα, για δεκαετίες.

Πρόσφατα, ο R B Grover, Μέλος της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, είπε στους δημοσιογράφους ότι τα PHWR 220 MW τροποποιούνται. Οι τροποποιημένες εκδόσεις θα ονομάζονται BSR—η τεχνολογία θα αδειοδοτηθεί στον ιδιωτικό τομέα.

 Πηγές ανέφεραν  ότι η Tata Steel είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει την ηλεκτρική ενέργεια από τα BSR σε συσκευές ηλεκτρόλυσης για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου και να χρησιμοποιήσει το υδρογόνο για να αντικαταστήσει τον άνθρακα οπτανθρακοποίησης στην παραγωγή χάλυβα.

Ο νόμος για την ατομική ενέργεια θα πρέπει να τροποποιηθεί για να επιτρέψει στον ιδιωτικό τομέα να κατέχει και να λειτουργεί πυρηνικούς σταθμούς στην Ινδία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει κατάλληλες τροποποιήσεις στον νόμο.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης