Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Σήμερα (20/8) ανακοινώνονται τα μέτρα για τις πυρόπληκτες περιοχές – Επίσκεψη Μητσοτάκη στα καμένα

Σήμερα (20/8) ανακοινώνονται τα μέτρα για τις πυρόπληκτες περιοχές – Επίσκεψη Μητσοτάκη στα καμένα
Την ίδια στιγμή, οι δήμοι της περιοχής προσπαθούν να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της καταστροφής
Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα είναι η κυβέρνηση, μετά και τις πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές στην Αττική, ενώ δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς που έγιναν.

Από το κυβερνών κόμμα εστιάζουν  στην όσο το δυνατόν ταχύτερη στήριξη των πληγέντων και στην αποκατάσταση των περιοχών που βρέθηκαν στο επίκεντρο της πύρινης λαίλαπας.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, τα μέτρα για την αποκατάσταση των καμένων δασικών εκτάσεων αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα (20/8) από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος θα επισκεφθεί την περιοχή, παράλληλα με τα μέτρα διαχείρισης της κατάστασης στις πληγείσες περιοχές.

Την ίδια στιγμή, οι δήμοι της περιοχής προσπαθούν να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της καταστροφής, θέτοντας σε προτεραιότητα σε πρώτη φάση την ανακούφιση των πυροπλήκτων. Σήμερα λοιπόν θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στην Πεντέλη, με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων των πληγέντων δήμων.

Σε πρώτο επίπεδο, αναμένεται να παρουσιαστεί η εικόνα των ζημιών στο φυσικό και στο υλικό κεφάλαιο, όπως διαμορφώνεται πλέον με βάση τις αυτοψίες μηχανικών και τα στοιχεία των δασικών υπηρεσιών.

Σε δεύτερο επίπεδο, θα γίνει συζήτηση για τις παρεμβάσεις της επόμενης ημέρας, οι οποίες αφορούν τους πληγέντες δήμους, με την ανακοίνωση των μέτρων που θα λάβει σε πρώτη φάση ο κρατικός μηχανισμός: λ.χ. την παροχή μέτρων κρατικής αρωγής στους πυροπλήκτους (επιδότηση ενοικίου, αποζημίωση οικοσκευής, άτοκα δάνεια για επισκευή κ.ο.κ.) και τη δρομολόγηση αντιπλημμυρικών έργων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα εστιάσει και σε όσα ήδη γίνονται για το δασικό κεφάλαιο της Αττικής, ανακοινώνοντας την οργάνωση ενός συνολικού σχεδίου για την ανάταξη της φυσικής βλάστησης στην περιοχή. Οι λεπτομέρειες του σχεδίου ωστόσο παρέμεναν χθες άγνωστες – δηλαδή αν θα πρόκειται για κάποιο σχέδιο στο πρότυπο εκείνων της Εύβοιας και του Eβρου αλλά μόνο για το φυσικό κεφάλαιο.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκπρόσωποι της πολιτείας θα παρουσιάσουν τα όσα έχουν ήδη γίνει, όπως για παράδειγμα την ανάθεση διαχειριστικών μελετών για τα αττικά δάση, τη χρηματοδότηση δήμων για τη δημιουργία ζωνών πυροπροστασίας, την ανάθεση συμβάσεων για τις μεικτές ζώνες (δάσους, κατοικιών) σε περιοχές από τον Βαρνάβα έως τον Μαραθώνα κ.λπ. με προφανή στόχο την αναστροφή του αρνητικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί από τις διαδοχικές καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική τα τελευταία χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα τονιστεί και η σημασία των υπό εκπόνηση τοπικών πολεοδομικών σχεδίων στους κύριους δήμους του Πεντελικού Ορους, όπως η Πεντέλη, ο Διόνυσος, ο Μαραθώνας. Να σημειωθεί ότι το πολεοδομικό σχέδιο του Δήμου Πεντέλης είναι το πιο προχωρημένο – ήδη έχουν δημοσιοποιηθεί τα σενάρια πολεοδομικής ανάπτυξης του δήμου και αναμένεται να δοθεί σε διαβούλευση τον Σεπτέμβριο.

Η αποτίμηση

Εν τω μεταξύ, χθες ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των αυτοψιών, σύμφωνα με την οποία 55 κατοικίες χαρακτηρίστηκαν «κόκκινες» (κατεδαφιστέες) και 91 «κίτρινες» (επισκευάσιμες). «Σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσουν και οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι», λέει η δήμαρχος Πεντέλης, Αναστασία Κοσμοπούλου. «Εμείς βρισκόμαστε σε εγρήγορση, μην υπάρξει αναζωπύρωση. Πέντε συνεργεία του δήμου ασχολούνται με κοπές καμένων δέντρων για να μην έχουμε κανένα ατύχημα, θα χρειαστούμε 2-3 εβδομάδες για να τα κόψουμε όλα. Παράλληλα, προσπαθούμε να στηρίξουμε όσους επλήγησαν – περίπου 15 άτομα φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο κοντά στην πόλη, ενώ όσοι επέστρεψαν στα σπίτια τους τούς υποστηρίξαμε με ρούχα και προϊόντα από το κοινωνικό παντοπωλείο».

Να σημειωθεί ότι χθες επισκέφθηκε το (καμένο) κλειστό γήπεδο της Πεντέλης ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας. Oπως ανακοίνωσε, την αποκατάσταση του κτιρίου θα αναλάβει ιδίοις εξόδοις η κατασκευαστική εταιρεία ΤΕΡΝΑ. Σύμφωνα με την εταιρεία, χθες στο κτίριο πραγματοποίησαν αυτοψία μηχανικοί, ενώ ξεκίνησαν εργασίες καθαρισμού, οι οποίες θα κρατήσουν αρκετές ημέρες. Αυτό που θα διερευνηθεί είναι κατά πόσον ο φέρων οργανισμός είναι ασφαλής, ή θα χρειαστεί να κατεδαφιστεί. Ανάλογα με τα ευρήματα θα ξεκινήσει περί τις αρχές Σεπτεμβρίου και η μελέτη αποκατάστασης του κτιρίου.

Στον γειτονικό Δήμο Διονύσου, οι ζημιές σε ιδιωτικές περιουσίες και δημόσιες υποδομές είναι λιγότερες, ωστόσο η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος αποκαρδιωτική. «Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια. Χάρη στους εθελοντές η φωτιά κρατήθηκε έξω από τους οικισμούς, όμως έχουμε χάσει το φυσικό μας κεφάλαιο», λέει η δήμαρχος Κατερίνα Μαϊχόσογλου.

Σε δεύτερο επίπεδο, τους δήμους της περιοχής απασχολεί και η αναδιοργάνωση του Συνδέσμου Προστασίας Πεντελικού Ορους (ΣΠΑΠ, μέλη οι 13 δήμοι περί το βουνό). Oπως αναφέρει ο νεοεκλεγείς πρόεδρός του, δήμαρχος Κηφισιάς Βασίλης Ξυπολυτάς, ο ΣΠΑΠ σήμερα δεν έχει κανέναν μόνιμο υπάλληλο παρά μόνο δύο με εργολαβικές συμβάσεις και ακόμα 80 εποχικούς. «Ο σύνδεσμος ήταν για χρόνια ανενεργός, αντίθετα με τον αντίστοιχο στον Υμηττό που έχει σημαντικό έργο. Αναζητούμε έναν νέο ρυθμιστικό ρόλο για τον ΣΠΑΠ ώστε να συμμετέχει στην προσπάθεια ανασύνταξης της περιοχής», αναφέρει.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης