Τελευταία Νέα

Στις Φιλιππίνες το μεγαλύτερο έργο ηλιακής ενέργειας και BESS στον κόσμο (Energy-Storage)

Στις Φιλιππίνες το μεγαλύτερο έργο ηλιακής ενέργειας και BESS στον κόσμο (Energy-Storage)

Το Συμβούλιο Επενδύσεων (BOI) της ασιατικής χώρας έδωσε το απαραίτητο πιστοποιητικό για να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς

Το Συμβούλιο Επενδύσεων (BOI) στις Φιλιππίνες έδωσε «πιστοποιητικό πράσινης λωρίδας» για ένα έργο ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης που λέγεται ότι είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, επιτρέποντάς του να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς.

Το BOI έδωσε το πιστοποιητικό στο έργο Terra Solar το οποίο προβλέπεται να συνδυάσει 3.500 MW ηλιακής φωτοβολταϊκής ενέργειας με σύστημα αποθήκευσης ενέργειας μπαταρίας 4.500 MWh (BESS).

Το έργο αναπτύσσεται από την Terra Solar Philippines, Inc. (TSPI), στην οποία ανήκει η ανεξάρτητη παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας (IPP) SP New Energy Corporation (SPNEC) και η εταιρεία κοινής ωφέλειας Manila Electric Company (Meralco).

Το πιστοποιητικό πράσινης λωρίδας παρέλαβε ο Emmanuel Rubio, (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της θυγατρικής MGen της Meralco).

Η Terra Solar θα εκτείνεται σε 3.500 εκτάρια γης στις επαρχίες Bulacan και Nueva Ecija και θα κόστιζε 185 δισεκατομμύρια PHP (3,2 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ).

Το έργο θα είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο από άποψη χωρητικότητας, όσον αφορά την ηλιακή ενέργεια, το BESS και τις δύο τεχνολογίες μαζί.

 

Τι παρέχει το πιστοποιητικό

Το BOI είναι ο κορυφαίος οργανισμός ανάπτυξης και προώθησης επενδύσεων της κυβέρνησης των Φιλιππίνων και ένα πιστοποιητικό πράσινης λωρίδας έχει σχεδιαστεί για να επιταχύνει τη διαδικασία απόκτησης αδειών και αδειών για στρατηγικές επενδύσεις που ευθυγραμμίζονται με τα εθνικά αναπτυξιακά σχέδια της χώρας.

Υπάρχει ελπίδα ότι το πιστοποιητικό θα μπορούσε να βοηθήσει την Terra Solar να επιτύχει εμπορικές δραστηριότητες για την πρώτη της φάση (το μέγεθος της οποίας δεν έχει αποκαλυφθεί) έως τον Φεβρουάριο του 2026 και τη δεύτερη φάση τον επόμενο χρόνο.

Το έργο έχει λάβει επίσης Πιστοποιητικό Ενεργειακού Έργου Εθνικής Σημασίας από το Υπουργείο Ενέργειας.

Αυτό είναι περισσότερο τυπικό καθώς κάθε έργο αξίας επένδυσης άνω των 59 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ λαμβάνει αυτό το πιστοποιητικό αυτόματα.

Το έργο Terra Solar φαίνεται να είναι το ίδιο που είχε προταθεί από την Prime Infrastructure Holdings του δισεκατομμυριούχου Enrique K Razon πριν από 2 χρόνια, το οποίο καλύφθηκε τότε από το Energy-Storage.news. Η Prima Infra μαζί με την IPP Solar Philippines δημιούργησαν μια κοινοπραξία με την ονομασία Terra Solar για την ανάπτυξη του έργου. Εκείνη την εποχή, ειπώθηκε ότι το έργο θα παρείχε ενέργεια στη Meralco βάσει συμφωνίας αγοράς ενέργειας (ΟΛΠ) αντί να ανήκει απευθείας στην εταιρεία, η οποία φαίνεται να έχει αλλάξει.


Άλλα έργα που έλαβαν πιστοποιητικό

Το πιστοποιητικό πράσινης λωρίδας του BOI για την Terra Solar συνέπεσε με πολλές άλλες εγκρίσεις επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές από το τμήμα, συμπεριλαμβανομένων έργων ηλιακών στέγης αξίας PHP263 εκατομμυρίων, του έργου Pakil Pumped Storage Hydroelectric Power Project 297 δισεκατομμυρίων PHP και του PHP114,7 δισεκατομμυρίων στο Guimaras.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης