Ενέργεια

Άνοδος 3% στο πετρέλαιο - Στα 82 δολ. το Brent, οι αιτίες

Άνοδος 3% στο πετρέλαιο - Στα 82 δολ. το Brent, οι αιτίες

Η παραγωγή αργού του OPEC εκτινάχθηκε κατά 185.000 βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Ιούνιο - Η ασθενέστερη ζήτηση στην Κίνα μειώνει τις εκτιμήσεις 

Οδεύοντας για τέταρτη συνεχή ημέρα κερδών, οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν να διαπραγματεύονται ανοδικά τη Δευτέρα, με το αμερικανικό αργό πετρέλαιο να κερδίζει πάνω από 2% ωθούμενο από τη συνεχή κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και παρά τη μείωση της πρόβλεψης για την παγκόσμια ζήτηση από τον OPEC νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

Στα ύψη και παραγωγή αργού του OPEC ο οποίος όμως αλλάζει προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της ζήτησης του «μαύρου χρυσού» το 2024 κατά 135.000 bpd λόγω της ασθενέστερης κινεζικής ζήτησης.

Στις 11:57 π.μ. τη Δευτέρα 12/8, ο WTI (West Texas Intermediate) διαπραγματευόταν 2,26% στα 78,58 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό Brent διαπραγματευόταν 1,81% στα 81,10 δολάρια.

Οι τιμές του πετρελαίου οδηγούνται επίσης ανοδικά από τα νέα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ τα οποία λειτούργησαν για να μετριάσουν τους φόβους για ύφεση.

Για να ξεκινήσει η εβδομάδα, η Bank of America προσπάθησε να σταματήσει τους φόβους για ύφεση στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι δεν πιστεύει πλέον ότι αυτό θα συμβεί, υποδηλώνοντας ότι ο Λευκός Οίκος και η Federal Reserve είχαν καταφέρει μια «ήπια προσγείωση» στον πληθωρισμό.

Μιλώντας στο Face the Nation του CBS την Κυριακή 11/8, ο Μπράιαν Μόινιχαν (Διευθύνων Σύμβουλος της ΤτΕ), δήλωσε ότι η τράπεζα «δεν προβλέπεται πλέον καμία ύφεση», σημειώνοντας ότι «πέρυσι, αυτή τη φορά, ήταν ύφεση».

«Ο καταναλωτής έχει επιβραδυνθεί. Έχουν χρήματα στους λογαριασμούς τους, αλλά εξαντλούνται λίγο.

Είναι απασχολημένοι, κερδίζουν χρήματα, αλλά αν το κοιτάξετε - έχουν πραγματικά επιβραδύνει. Επομένως, η Fed είναι σε θέση να πρέπει να είναι προσεκτική ώστε να μην επιβραδύνει πάρα πολύ», είπε ο Μόινιχαν στο CBS.  

 

Πως επηρεάζει η κατάσταση στη Μ. Ανατολή

Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή συνεχίζουν επίσης να κλονίζουν τις αγορές, με τους εμπόρους να ανησυχούν για μια διευρυμένη σύγκρουση που θα μπορούσε να διαταράξει τις βασικές προμήθειες.

Οι αγορές κρατούν την ανάσα τους για μια αναμενόμενη επίθεση στο Ισραήλ από το Ιράν, ενώ οι Ιρανοί πληρεξούσιοι συνεχίζουν να εντείνουν τις επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία και το Ιράκ.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο OPEC δημοσίευσε την αναθεωρημένη πρόβλεψή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για το 2024 σε 1,78 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, από 1,85 εκατομμύρια bpd που προβλεπόταν προηγουμένως.

Ο οργανισμός αναμένει τώρα αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για φέτος σε 104,32 εκατομμύρια bpd κατά μέσο όρο.

Για το 2025, μείωσε επίσης τις προβλέψεις του στα 2,11 εκατομμύρια bpd, από 2,25 εκατομμύρια bpd στην προηγούμενη έκθεσή του.

«Αυτή η ελαφρά αναθεώρηση αντανακλά τα πραγματικά στοιχεία που ελήφθησαν για το πρώτο τρίμηνο του 2024 και, σε ορισμένες περιπτώσεις, το δεύτερο τρίμηνο, καθώς και τις μειωμένες προσδοκίες για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου της Κίνας το 2024», αναφέρει ο OPEC την ίδια ημέρα.

Η παραγωγή αργού πετρελαίου του OPEC εκτινάχθηκε κατά 185.000 bpd τον Ιούλιο

Η συνολική παραγωγή αργού πετρελαίου και από τα 12 μέλη του ΟΠΕΚ ήταν κατά μέσο όρο 26,75 εκατομμύρια bpd τον περασμένο μήνα (αυξημένη κατά 185.000 bpd από τον Ιούνιο), με την παραγωγή να αυξάνεται στους παραγωγούς της Μέσης Ανατολής Σαουδική Αραβία, Ιράκ και Ιράν, σύμφωνα με τις δευτερεύουσες πηγές του OPEC.

ΟΠΕΚ.jpg

Η παραγωγή αργού πετρελαίου του OPEC εκτιμήθηκε από τη μηνιαία έρευνα του Reuters στις αρχές αυτού του μήνα σε 26,70 εκατομμύρια bpd τον Ιούλιο, αυξημένη κατά 100.000 bpd από τον Ιούνιο, λόγω της υψηλότερης προσφοράς στη Σαουδική Αραβία και των μικρών αυξήσεων από άλλους παραγωγούς, συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ.

Η Σαουδική Αραβία (ηγέτης του καρτέλ), αύξησε την παραγωγή αργού πετρελαίου κατά 97.000 bpd στα 9,015 εκατομμύρια bpd, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΠΕΚ.

Η παραγωγή στο Ιράκ (δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ), αυξήθηκε κατά 57.000 bpd και ξεπέρασε τα 4,25 εκατομμύρια bpd τον Ιούλιο, σύμφωνα με τις δευτερογενείς πηγές του ΟΠΕΚ.


Ιράκ, Καζακστάν και Ρωσία σχεδιάζουν να αποζημιώσουν τον OPEC

Η Γραμματεία του OPEC γνωστοποίησε τον περασμένο μήνα ότι έλαβε σχέδια αποζημίωσης από το Ιράκ, το Καζακστάν και τη Ρωσία για τους υπερπαραγωγικούς όγκους τους για το α΄ εξάμηνο του 2024.

«Η σωρευτική υπερπαραγωγή σε αυτούς τους 6 μήνες ήταν περίπου 1,184 εκατομμύρια bpd για το Ιράκ, 620.000 bpd για το Καζακστάν και 480.000 bpd για τη Ρωσία», ανακοίνωσε ο OPEC.

Το Ιράκ και το Καζακστάν σχεδίαζαν να ξεκινήσουν την αντιστάθμιση τον Ιούλιο με επιπλέον περικοπή 70.000 bpd από το Ιράκ και 18.000 bpd από το Καζακστάν.

Ο OPEC μειώνει τις εκτιμήσεις του για τη ζήτηση πετρελαίου λόγω Κίνας

Ο OPEC αλλάζει προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της ζήτησης πετρελαίου το 2024 κατά 135.000 bpd λόγω της ασθενέστερης κινεζικής ζήτησης.

Μείωσε επίσης την εκτίμηση για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου και για το 2025.

Ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών αναγνωρίζει τις αβεβαιότητες στην παγκόσμια οικονομία, που επηρεάζουν τις προοπτικές της ζήτησης πετρελαίου.

Τα συγκρατημένα δεδομένα μέχρι στιγμής φέτος και οι προσδοκίες για άμβλυνση της κινεζικής ζήτησης ώθησαν τον OPEC να μειώσει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια αύξηση της ζήτησης πετρελαίου φέτος και το επόμενο έτος, στην πρώτη αναθεώρηση προς τα κάτω από τότε (πριν από ένα χρόνο) που ο οργανισμός εξέδωσε την αρχική του εκτίμηση για το 2024.

«Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,11 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2024, ένας ακόμα «υγιής» ρυθμός ανάπτυξης και πολύ πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο των 1,4 εκατομμυρίων bpd που παρατηρήθηκε πριν από την πανδημία», ανέφερε ο OPEC στη Μηνιαία Έκθεση για την Αγορά πετρελαίου που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 12/8.

Ωστόσο, η τελευταία εκτίμηση για την αύξηση της ζήτησης είναι 135.000 bpd χαμηλότερη από την εκτίμηση για αύξηση 2,25 εκατ. bpd από τον Ιούλιο.

Η συνολική παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να φτάσει τα 104,3 εκατομμύρια bpd το 2024.


Υποτονικά και το 2025
Ο OPEC περιόρισε επίσης την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της ζήτησης για το 2025 σε 1,78 εκατομμύρια bpd, ελαφρώς χαμηλότερα από την αύξηση κατά 1,85 εκατομμύρια bpd που αναμενόταν στην έκθεση του περασμένου μήνα.

Η τελευταία μηνιαία έκθεση περιείχε την πρώτη παραδοχή από τον οργανισμό ότι η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου στην Κίνα θα μπορούσε να απογοητεύσει φέτος.

Τα τελευταία μηνύματα από την Κίνα ήταν υποτονικοί οικονομικοί δείκτες και αβεβαιότητες σχετικά με το εάν οι αρχές θα μπορούσαν να καταφέρουν να αναζωογονήσουν την οικονομία.

Η μηνιαία έκθεση του IEA αναμένεται να κυκλοφορήσει την Τρίτη, 13 Αυγούστου και θα μπορούσε να δει μια άλλη αναθεώρηση προς τα κάτω από τον οργανισμό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης