Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η Αυστραλία πάει να γίνει υπερδύναμη στις ΑΠΕ

Η Αυστραλία πάει να γίνει υπερδύναμη στις ΑΠΕ

Εγκρίθηκε έργο που θα παρέχει συνδέσεις σε 4,5 GW παρά τις αντιδράσεις για περιβαλλοντικούς λόγους (reneweconomy)

Έργο που θα αλλάξει τα μέχρι τώρα δεδομένα στην Αυστραλία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και θα την εκτοξεύσει… στον εν λόγω τομέα, ενέκρινε η ομοσπονδιακή υπουργός Περιβάλλοντος, Τάνια Πλίμπερσεκ η οποία δήλωσε την Πέμπτη 8/8 ότι η έγκριση του έργου από το τμήμα της, υπόκειται σε περισσότερες από 40 αυστηρές προϋποθέσεις για την προστασία της φύσης, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού της εκκαθάρισης για την αποφυγή και τον μετριασμό των επιπτώσεων στα απειλούμενα είδη.


Συνοπτικά το έργο

Βάσει δημοσιεύματος του reneweconomy.com.au, ουσιαστικά αφορά μεταφορά στη Ζώνη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας NSW Central-West Orana (CWO) που θα προσθέσει περίπου 240 χιλιόμετρα νέων γραμμών μεταφοράς μεταξύ του Wollar και των προτεινόμενων υποσταθμών στο Merotherie και στο Elong Elong.

Επίσης θα παρέχει συνδέσεις σε 4,5 γιγαβάτ νέων έργων ηλιακής, αιολικής και μπαταρίας.

Το έργο περιλαμβάνει 90 χιλιόμετρα γραμμών μεταφοράς 500 kV και 150 χιλιόμετρα γραμμών μεταφοράς 330 kV και θα κοστίσει περίπου 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα έργα αιολικής, ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης υποβάλλουν προσφορές για «δικαιώματα πρόσβασης» στο REZ που θα διατηρήσουν ουσιαστικά τη θέση τους στο δίκτυο, με περιορισμένη ή καθόλου περικοπή.

 

Τι μεσολάβησε μέχρι να δοθεί το «πράσινο φως»

Η Central-West Orana (ζώνη ΑΠΕ) έλαβε έγκριση κρατικού σχεδιασμού τον Ιούλιο, καθιστώντας την πρώτη REZ στην Αυστραλία που πέτυχε αυτό το βήμα.

Ασκήθηκε πίεση τόσο στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση όσο και στην κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας για να ξεκινήσει η τεράστια REZ, με τις υπόλοιπες 4 γεννήτριες με καύση άνθρακα της Πολιτείας να αποσυρθούν μέσα σε μια δεκαετία (ένα χρονοδιάγραμμα που έχει υποχωρήσει λόγω καθυστερήσεων στον νέο άνεμο και ηλιακή κατασκευή).

Για να βοηθήσει τα πράγματα, η Clean Energy Finance Corporation (πράσινη τράπεζα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης), διέθεσε τον Μάιο 490 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση χρέους στην EnergyCo, για να βοηθήσει στην υλοποίηση των βασικών αναβαθμίσεων του δικτύου CWO REZ.

Η επένδυση η οποία αντλήθηκε από τα 19 δισεκατομμύρια δολάρια που διατέθηκαν για το Ταμείο Rewiring The Nation (RTN) της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, σηματοδότησε τη μεγαλύτερη μεμονωμένη συναλλαγή για την Clean Energy Finance Corporation (CEFC) μέχρι σήμερα.

Εκείνη την εποχή, η CEFC ανέφερε ότι το δάνειο με ευνοϊκούς όρους θα μπορούσε να σημαίνει μείωση έως και 240 εκατομμυρίων δολαρίων από το συνολικό κόστος του έργου κατά την 20ετή θητεία του, ενώ παράλληλα θα επιταχύνει την παράδοση. Θα βοηθήσει επίσης να αποφευχθεί η αύξηση του ενεργειακού κόστους για τους καταναλωτές.

Η CEFC γνωστοποίησε ότι ορισμένα από τα χρήματα θα διατεθούν σε πράγματα όπως η απόκτηση γης, αλλά τα περισσότερα από αυτά για την αγορά αντισταθμίσεων βιοποικιλότητας στο είδος των ποσοτήτων που απαιτούνται για έργα αναβάθμισης μεταφοράς όπως αυτό.

 

Παίρνει φόρα… για να γίνει υπερδύναμη

Η υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε την Πέμπτη 8/8 ότι η έγκριση του τμήματος των έργων μετάδοσης CWO REZ σηματοδότησε «ένα ακόμη τεράστιο βήμα στο σχέδιο της κυβέρνησης να κάνει την Αυστραλία υπερδύναμη από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

«Γνωρίζουμε ότι έργα όπως αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της ικανότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την υποστήριξη της αξιοπιστίας και την πίεση προς τα κάτω στις τιμές, αλλά είναι επίσης εξαιρετικά για τις τοπικές θέσεις εργασίας και τις οικονομίες.

Το έργο αναμένεται να οδηγήσει έως και 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε ιδιωτικές επενδύσεις σε έργα ηλιακής, αιολικής και αποθήκευσης ενέργειας, υποστηρίζοντας περίπου 5.000 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής αιχμής», αναφέρει η δήλωση.


Οικονομικές λεπτομέρειες

Οι προσφορές για μια θέση στο REZ άνοιξαν τον περασμένο Απρίλιο, ως μέρος μιας γρήγορης διαδικασίας που στοχεύει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και στην παροχή μεγαλύτερης προβολής στις κοινότητες σχετικά με τα έργα που προτείνονται για την περιοχή τους.

Ως μέρος του ανανεωμένου προγράμματος, έργα ηλιακής ενέργειας, αιολικής ενέργειας και μπαταριών που αποκτούν δικαιώματα πρόσβασης, θα καταβάλουν προκαταβολή (ένα μέρος θα διατεθεί για την παροχή κοινωνικών παροχών και εργαζομένων στις Ζώνες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας).

Ένα αρχικό ποσό 128 εκατομμυρίων δολαρίων σε 4 χρόνια για τη Ζώνη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Central-West Orana είχε ήδη ανακοινωθεί από το κράτος, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι κοινότητες μπορούν να βιώσουν ορισμένα από τα οφέλη της φιλοξενίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της μετάδοσης πριν από την έναρξη της κατασκευής.

 

Οι αντιδράσεις για το έργο

Το CWO REZ έχει γίνει αντικείμενο έντονης αντίθεσης από ορισμένα μέλη της κοινότητας, με 398 υποβολές που ελήφθησαν, 369 αντιρρήσεις και μόλις 3 παρείχαν υποστήριξη.

Το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης βασίστηκε σε ανησυχίες για περιβαλλοντικές και οπτικές επιπτώσεις, με πολλούς να αμφισβητούν την εξάπλωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να προτείνουν ότι πρέπει να κατασκευαστούν πυρηνικοί σταθμοί ή ακόμα και νέοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα - κάπου αλλού.

«Έχω ολοκληρώσει περισσότερα από 55 έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε δύο χρόνια, αρκετά για να τροφοδοτήσουν περισσότερα από 3 εκατομμύρια αυστραλιανά σπίτια.

Συνεχίζουμε τη δουλειά του εκσυγχρονισμού του ηλεκτρικού μας δικτύου για να τους υποστηρίξουμε και αυτό το έργο είναι ένα άλλο μεγάλο βήμα.

​Τα 55 έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μας δίνουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια στα δύο χρόνια που βρισκόμαστε στην εξουσία από ό,τι οι μη κοστολογημένοι και ανεξήγητοι επτά μεγάλοι αντιδραστήρες του Peter Dutton θα μπορούσαν να παράγουν σε περίπου 20 χρόνια από τώρα.

Οι Αυστραλοί έχουν μια επιλογή μεταξύ μιας μετάβασης από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που είναι ήδη σε εξέλιξη και της μείωσης των τιμών ή της πληρωμής για μια ακριβή πυρηνική φαντασίωση που μπορεί να μην συμβεί ποτέ», δήλωσε η Πλίμπερσεκ στις 8/8.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης