Τελευταία Νέα
Ενέργεια

TSOs Entso-E: Οι TSOs ζητούν προσαρμοστικούς κανόνες για επενδύσεις ενεργειακής μετάβασης

TSOs Entso-E: Οι TSOs ζητούν προσαρμοστικούς κανόνες για επενδύσεις ενεργειακής μετάβασης

Κίνδυνος αναστολής εάν δεν μπορούν να αντλήσουν πρόσθετο κεφάλαιο

Οι ευρωπαίοι φορείς εκμετάλλευσης δικτύων ζητούν προσαρμοστικούς ρυθμιστικούς κανόνες για να διασφαλίσουν ότι παραμένουν οικονομικά υγιείς για τις επενδύσεις τους σε υποδομές που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων ενεργειακής ασφάλειας και κλίματος.

Η ενεργειακή μετάβαση κινδυνεύει σε περίπτωση που δεν μπορεί να γίνει άντληση πρόσθετου κεφαλαίου.

«Το πλαίσιο αποδοχών για τους TSOs (διαχειριστές συστήματος μεταφοράς) πρέπει να ενημερώνεται τακτικά ώστε να λαμβάνονται υπόψη τόσο οι λειτουργικές όσο και οι κεφαλαιουχικές δαπάνες καθώς και οι αυξήσεις επιτοκίων.

Η μετάβαση σε καθαρότερη ενέργεια απαιτεί από τους TSOs να κάνουν εκτεταμένες επενδύσεις για τη χρηματοδότηση έργων δικτύου μεγάλης κλίμακας», ανέφερε ο ευρωπαϊκός οργανισμός TSOs Entso-E σε έγγραφο που δημοσιεύθηκε στις 2/8.

Ωστόσο, όταν οι αυξήσεις των επιτοκίων της χρηματοπιστωτικής αγοράς δεν αντικατοπτρίζονται στα ρυθμιστικά πλαίσια, οι TSOs αγωνίζονται να αντλήσουν κεφάλαια αποτελεσματικά και να διατηρήσουν αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας, γεγονός που επηρεάζει την ικανότητά τους να εξασφαλίσουν ευνοϊκή χρηματοδότηση χρέους, πρόσθεσε ο Entso-E.

«Οι TSOs πρέπει να αυξήσουν το χρέος και τα ίδια κεφάλαια σε άνευ προηγουμένου κλίμακα για τις απαραίτητες επενδύσεις στο δίκτυο», ανέφερε. «Τα ρυθμιστικά πλαίσια πρέπει να παρέχουν επαρκή προφίλ κινδύνου-απόδοσης για να διασφαλίζουν ότι οι TSOs παραμένουν ή γίνονται ελκυστικοί για μακροπρόθεσμους επενδυτές και διατηρούν αξιολογήσεις επενδυτικής βαθμίδας».


Ενδεχόμενο κινδύνου για την ενεργειακή μετάβαση

Εάν οι TSOs δεν μπορούν να αντλήσουν πρόσθετο κεφάλαιο, οι προγραμματισμένες επενδύσεις μπορεί να ανασταλούν ή να εγκαταλειφθούν, θέτοντας σε κίνδυνο την ενεργειακή μετάβαση, πρόσθεσε.

Τα ρυθμιστικά καθεστώτα θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι TSOs μπορούν «εύλογα» να ανακτήσουν τις επενδύσεις και το κόστος τους.

«Οι προσαρμογές του πληθωρισμού, ειδικά για το κόστος λειτουργίας, αποτελούν σημαντικό μέρος στα ρυθμιστικά συστήματα των TSOs», ανέφερε, προσθέτοντας ότι σε αρκετές χώρες οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές έχουν χρησιμοποιήσει «απλοποιητικά» μέτρα τιμαριθμικής αναπροσαρμογής κόστους που ωφελούν τους πληρωτές τιμολογίων βραχυπρόθεσμα, αλλά εμποδίζουν τους TSOs ικανότητα ανάκτησης του κόστους σωστά.

Οι TSOs ζήτησαν επίσης βελτιωμένα και ταχύτερα κίνητρα για ψηφιακές και καινοτόμες λύσεις μαζί με παραδοσιακές επενδύσεις δικτύου για την καλύτερη αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων.

Παρά το αυξημένο ενεργειακό κόστος (που επιδεινώθηκε περαιτέρω από τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία) και τις διαταραχές των αλυσίδων εφοδιασμού και τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού, οι επενδύσεις του TSOs έχουν επιταχυνθεί πρόσφατα, υποστηρίζει ο Entso-E.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι ευρωπαϊκοί TSOs επένδυσαν περισσότερα από 15 δισ. ευρώ το 2022, 50% περισσότερα από το προηγούμενο έτος.

Ωστόσο, οι επενδυτικές ανάγκες σε δίκτυα μεταφοράς υπολογίζονται σε περισσότερα από 800 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2050, τα μισά από τα οποία θα διατεθούν σε περιουσιακά στοιχεία υπεράκτιων δικτύων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης