Τι συμβαίνει ακόμα και στις πιο προηγμένες αγορές όταν η παραγωγή από ΑΠΕ πέφτει...

Τι συμβαίνει ακόμα και στις πιο προηγμένες αγορές όταν η παραγωγή από ΑΠΕ πέφτει...
Πως περιγράφει το reneweconomy την πορεία των τιμών της χονδρικής στην αγορά της Αυστραλίας

Οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν το πρωί της Δευτέρας 5/8 στις νότιες Πολιτείες της Αυστραλίας αφού η παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας στη Νότια Αυστραλία (το δίκτυο με το υψηλότερο μέσο μερίδιο των τεχνολογιών) έπεσε στο μηδέν λίγο μετά τις 7 το πρωί.

Σύμφωνα με διάφορες πηγές δεδομένων (συμπεριλαμβανομένου της GPE NEMLog2), η παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας έπεσε στο μηδέν στις 7.05 π.μ., λίγο πριν οι ταράτσες και η ηλιακή ενέργεια μεγάλης κλίμακας μπουν στο δίκτυο. Η παροχή ανέμου παρέμεινε πολύ χαμηλή όλο το πρωί.

Σύμφωνα με την GPE NEMLog, δεν είναι η πρώτη φορά που ο άνεμος και η ηλιακή ενέργεια έχουν μηδενιστεί (το έκαναν τον περασμένο Ιούνιο για λίγο),  αλλά οι γεννήτριες ορυκτών καυσίμων και το αυξανόμενο χαρτοφυλάκιο εκμεταλλεύτηκαν πλήρως και ώθησαν την τιμή χονδρικής προς το νέο αυξημένο ανώτατο όριο αγοράς 17.500 $ ανά μεγαβατώρα.

Το μεγαλύτερο μέρος της χωρητικότητας ορυκτών καυσίμων που ενεργοποιήθηκε τις πρωινές ώρες της 5ης Αυγούστου, βρίσκεται στο σύστημα εδώ και χρόνια, κατασκευασμένο για να υποστηρίξει τις πρώην γεννήτριες άνθρακα και να παρέχει την ισορροπία των αναγκών ισχύος.

 

Μπαταρίες - Προσφορά χονδρικής τιμής χωρίς ανταγωνισμό

Τώρα λειτουργούν επίσης 4 μεγάλες μπαταρίες (Torrens Island, Hornsdale, Lake Bonney και Dalrymple North) με συνδυασμένη χωρητικότητα περίπου 500 μεγαβάτ και μέσο αποθήκευσης μισής ώρας.

Τώρα κατασκευάζονται περισσότερες μεγάλες μπαταρίες, με μεγαλύτερη διάρκεια.

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, παρόλο που παρέμενε άφθονη χωρητικότητα στο σύστημα, η ζήτηση κυμαινόταν γύρω στα 2 GW σε σύγκριση με τις κορυφές ζήτησης του δικτύου άνω των 3 GW.

Οι γεννήτριες και οι ιδιοκτήτες μπαταριών μπόρεσαν να προσφέρουν τη χονδρική τιμή προς την κορυφή χωρίς ανταγωνισμό.

Οι γεννήτριες έχουν επιτύχει παρόμοια αποτελέσματα σε άλλα κρατικά δίκτυα το  τελευταίο χρονικό διάστημα, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Αυστραλίας όπου η Πολιτεία κινδυνεύει και πάλι να σπάσει το αθροιστικό όριο τιμής των 1,57 εκατομμυρίων δολαρίων, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβολή αυτόματου ανώτατου ορίου τιμών.


Παροχή κινήτρων για νέες μονάδες αιχμής ή αποθήκευσης

Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς είναι εκεί για να επιτύχει τουλάχιστον κάποια εμφάνιση κανονικότητας.

Το κόστος παραγωγής (ακόμη και σε μονάδες αιχμής) ίσως να είναι της τάξεως των 300 έως 600 $ ανά μεγαβατώρα, ανάλογα με τις τιμές των ορυκτών καυσίμων, αλλά οι νέοι κανονισμοί τους επιτρέπουν να προσφέρουν την τιμή έως και άνω των 17.000 $/MWh.

Αυτό είναι φαινομενικά για την παροχή κινήτρων για την κατασκευή νέων μονάδων αιχμής ή αποθήκευσης ελλείψει αγοράς δυναμικότητας.

Αυτό έχει σχεδιαστεί ως ανταμοιβή για τα σπάνια γεγονότα όταν το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης είναι πολύ στενό, αλλά η έλλειψη ανταγωνισμού σημαίνει ότι αυτά τα ανώτατα όρια τιμών μπορούν να χειραγωγούνται σε τακτική βάση.

Η Αυστραλιανή Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αναφέρει με μεγάλη λεπτομέρεια ότι η διαθεσιμότητα των εγκαταστάσεων και οι τιμές ράμπας συχνά χειραγωγούνται για να ωθήσουν τις τιμές σε υψηλότερη ζώνη τιμών.

 

Η κατάσταση σε 4 Πολιτείες της Αυστραλίας

Η Νότια Αυστραλία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη επειδή έχει μικρό ανταγωνισμό. Δύο από τις μεγάλες μπαταρίες ανήκουν ή λειτουργούν από την AGL, τον κυρίαρχο παίκτη στην αγορά, ενώ η μπαταρία Lake Bonney ανήκει στην Iberdrola, η οποία κατέχει επίσης ένα από τα κορυφαία εργοστάσια. Το άλλο είναι το Hornsdale, το οποίο ανήκει στη Neoen.

Μέχρι τα μέσα της ημέρας, οι τιμές είχαν υποχωρήσει προς το οριακό κόστος παραγωγής φυσικού αερίου, καθώς οι ταράτσες και η ηλιακή ενέργεια κοινής ωφέλειας παρείχαν το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς. Όμως οι γεννήτριες ορυκτών καυσίμων διατήρησαν την ισχύ των τιμών.

Άλλες Πολιτείες είχαν να πουν μια παρόμοια ιστορία.

Στη Βικτώρια, η παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας μειώθηκε σε μόλις 2,8 MW το απόγευμα της Κυριακής, αλλά στις 8 π.μ. οι τιμές ωθήθηκαν στο ανώτατο όριο της αγοράς των 17.500 $/MWh, παρόλο που η ζήτηση ήταν ένα γιγαβάτ μικρότερη από τις κορυφές της προηγούμενης εβδομάδας και αγορά δεν πλησίασε να απορροφήσει τη διαθέσιμη προσφορά.

Στη Νέα Νότια Ουαλία, η ιστορία επαναλήφθηκε, με τις γεννήτριες να ωθούν την τιμή στα $17.000 MWh, παρόλο που η ζήτηση ήταν σημαντικά μικρότερη από την κορύφωση της Κυριακής, όταν οι τιμές ήταν μόλις $300/MWh.

Πάλι, ήταν η έλλειψη ανταγωνισμού στην αγορά. Καμία σχέση με το κόστος παραγωγής ή ακόμη και με μακροπρόθεσμα κίνητρα τιμολόγησης. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί να θέλει να εξετάσει τις πρακτικές υποβολής προσφορών της Snowy Hydro που ανήκει εξ ολοκλήρου της, η οποία ελέγχει μεγάλο μέρος της μέγιστης χωρητικότητας που αναπτύσσεται σε τέτοιες περιόδους.

Η μόνη εξαίρεση ήταν το Κουίνσλαντ, όπου οι τιμές παρέμειναν σχετικά χαμηλές σε λιγότερο από 300 $/MWh και η έναρξη της ηλιακής ενέργειας ώθησε σύντομα τις τιμές σε αρνητικό έδαφος.

Πρώτον επειδή υπήρχε αρκετός άνεμος στην αγορά για να προσθέσει κάποιο ανταγωνισμό (ο άνεμος του Κουίνσλαντ δεν συσχετίζεται με το υπόλοιπο δίκτυο) και δεύτερον διότι αυτή η πολιτειακή κυβέρνηση κατέχει το μεγαλύτερο μέρος της γενιάς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης