Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Enaon EDA: Σεπτέμβριο ξεκινά η ανάπτυξη των δικτύων αερίου στα Ιωάννινα

Enaon EDA:  Σεπτέμβριο ξεκινά η ανάπτυξη των δικτύων αερίου στα Ιωάννινα
Η βιομηχανική περιοχή θα τροφοδοτηθεί με φυσικό αέριο το πρώτο τρίμηνο του 2025 ενώ η πόλη των Ιωαννίνων θα τροφοδοτηθεί έως το τέλος του έτους

Έπειτα από δύο άγονους διαγωνισμούς και έναν που  ολοκληρώθηκε επιτυχώς τον περασμένο Μάρτιο θα ξεκινήσουν, με καθυστέρηση,  τον Σεπτέμβριο, τα έργα Enaon EDA (πρώην ΔΕΠΑ Υποδομών) στα Ιωάννινα.  Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ)  τα έργα θα συνεχιστούν με την ανάπτυξη του Δικτύου Μέσης Πίεσης το οποίο θα συνδέσει την βιομηχανική περιοχή των Ιωαννίνων και την περιοχή Ελεούσα με την πόλη των Ιωαννίνων.

Ο Διαχειριστής των δικτύων εκτιμά ότι η βιομηχανική περιοχή θα τροφοδοτηθεί με φυσικό αέριο το 1ο τρίμηνο του 2025 ενώ η πόλη των Ιωαννίνων θα τροφοδοτηθεί έως το τέλος του 2025. Σχετικά με τις  εγκαταστάσεις LNG που είναι απαραίτητες για την τροφοδότηση της βιομηχανικής περιοχής, ο διαγωνισμός βρίσκεται στο τελικό στάδιο και οι ανάδοχοι θα ανακηρυχθούν εντός του 2024.

Ως προς το θέμα της σύμβασης του αναδόχου και ενδεχόμενες τροποποιήσεις , αν και δεν έχει μεταβληθεί το τελικό παραδοτέο του αρχικού έργου, έχει εγκριθεί ένα επιπλέον έργο με προϋπολογισμό 2.025.772 ευρώ, μέρος του οποίου καλύπτεται από το ΠΔΕ (1.338.630 ευρώ). Το νέο έργο αφορά την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου περιμετρικά της νότιας περιοχής της πόλης των Ιωαννίνων, για τη σύνδεση κοινόχρηστων κτιρίων νοσοκομείων, και θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός γι΄ αυτό το επιπλέον έργο.

Το ρυθμιστικό πλαίσιο

Επιπλέον, η Enaon EDA, σε συνεργασία με τη ΡΑΑΕΥ, έχει ολοκληρώσει το απαιτούμενο ρυθμιστικό πλαίσιο για την «Τροφοδοσία Απομακρυσμένων Δικτύων Διανομής με χρήση Υγροποιημένου  Φυσικού Αερίου από Χρήστη TLS».  Προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία ενεργοποίησης του δικτύου διανομής, η Enaon EDA  έχει προκηρύξει  διαγωνισμό για την ανάδειξη προμηθευτή φυσικού αερίου που θα έχει την κυριότητα του φυσικού αερίου από την εγκατάσταση  Truck-loading της Ρεβυθούσας έως το σημείο εισόδου του απομακρυσμένου δικτύου διανομής. Παράλληλα, έχει ολοκληρωθεί ο  διαγωνισμός για τη μεταφορά LNG.

Οι υπόλοιπες περιοχές της Ηπείρου

Σχετικά με την πορεία εξέλιξης των έργων για τις υπόλοιπες περιοχές της Ηπείρου, εκτός των Ιωαννίνων,  για τις πόλεις της Άρτας και της Πρέβεζας, οι διαγωνιστικές διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί και οι ανάδοχοι έχουν επιλεχθεί. Ωστόσο, δεδομένου ότι αυτές οι συμβάσεις είναι βραχείας διάρκειας (12 μήνες) και η ύπαρξη Ανάδοχου Παροχής Υπηρεσιών Διοίκησης Έργου και Επίβλεψης  αποτελεί προϋπόθεση για την εκκίνηση των εργασιών, η έναρξη των αντίστοιχων συμβάσεων κατασκευής θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο, ενώ η κινητοποίηση των αναδόχων αναμένεται εντός του 2024.

Για την Ηγουμενίτσα, ο σχετικός πρώτος διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου κατασκευής ήταν ανεπιτυχής (χωρίς υποβολή προσφορών) και θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους, ταυτόχρονα με τον διαγωνισμό για τις τρεις εγκαταστάσεις LNG στις τρεις πόλεις.

Τι συμβαίνει στην υπόλοιπη χώρα

Επίσης, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε προ ημερών  η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρία  Αλεξάνδρα Σδούκου, έπειτα από συνάντηση που είχε με τη   Διευθύνουσα Σύμβουλος της Enaon κυρία Barbara Morgante και τη Διευθύνουσα Σύμβουλο της θυγατρικής Enaon EDA κυρία Francesca Zanninotti,  τα έργα διανομής φυσικού αερίου στη χώρα προχωρούν με ταχείς ρυθμούς.

Εντός του 2024 θα έχουν φυσικό αέριο 12 νέες περιοχές της χώρας εξυπηρετώντας και τα νοικοκυριά, αλλά και τον  βιομηχανικό κλάδο. «Έως το 2028, αναμένεται να συνδεθούν γύρω στις 290.000 νέοι καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων και δημοτικών κτηρίων,βιομηχανιών και νοικοκυριών, ενισχύοντας την ενεργειακή απόδοση», τόνισε η κυρία Σδούκου. Στην πόλη των Γρεβενών, το δίκτυο φυσικού αερίου ενεργοποιήθηκε τον Μάρτιο, ενώ στις πόλεις της Λιβαδειάς, της Καστοριάς, του Άργους Ορεστικού, των Γιαννιτσών, της Φλώρινας, της Βέροιας, του Καρπενησίου, της Ορεστιάδας, της Άμφισσας, της Αλεξάνδρειας, καθώς και στη Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας, το δίκτυο φυσικού αερίου θα ενεργοποιηθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Επιπλέον, για το 2025 προγραμματίζεται η τροφοδότηση επιπλέον 7 πόλεων με LNG. Πρόκειται για την Πάτρα, το Αγρίνιο, τον Πύργο, τα Ιωάννινα, την Άρτα, την Πρέβεζα και την Ηγουμενίτσα. Στην Περιφέρεια Ηπείρου, εκτιμάται ότι οι πρώτες συνδέσεις καταναλωτών θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι του 2025. Η Enaon EDA διαχειρίζεται σήμερα περίπου 8.200 χιλιόμετρα δικτύων σε εννέα Περιφέρειες της χώρας, με περισσότερα από 600.000 ενεργά σημεία παράδοσης που, συμπεριλαμβανομένων των νέων συνδέσεων έως το 2028, εξυπηρετούν πάνω από 1.100.000 καταναλωτές από τον οικιακό, εμπορικό και βιομηχανικό τομέα.

Το εγκεκριμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Enaon EDA για την περίοδο 2024 -2028 προβλέπει επενδύσεις ύψους περίπου 770 εκατ. ευρώ για την επέκταση του δικτύου με την κατασκευή 2.625 νέων χιλιομέτρων, καθώς και για έργα εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης των δικτύων. Τα έργα χρηματοδοτούνται από ίδιους πόρους της Εταιρείας και μέρος αυτών των έργων συγχρηματοδοτείται από κοινοτικούς πόρους (ΕΣΠΑ 2014-2020) και εθνικούς πόρους (ΠΔΕ).


www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης