Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ανάκαμψη για τις ευρωπαϊκές εισαγωγές LNG μετά το χαμηλό τριετίας (Montel)

Ανάκαμψη για τις ευρωπαϊκές εισαγωγές LNG μετά το χαμηλό τριετίας (Montel)

Παρόλα αυτά τα αποθέματα υγροποιημένου φυσικού αερίου ήταν γεμάτα κατά 47% σε σύγκριση με 56% την περασμένη εβδομάδα

Οι εισαγωγές LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) στην Ευρώπη και την Τουρκία εκτινάχθηκαν την περασμένη εβδομάδα από το χαμηλό σχεδόν 3 ετών που παρατηρήθηκε το προηγούμενο 15ήμερο, αλλά συνολικά παραμένουν υποτονικές, όπως έδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία παρακολούθησης πλοίων της Kpler (κορυφαία πλατφόρμα δεδομένων και αναλυτικών στοιχείων βάσει συνδρομών που παρέχει πληροφορίες αγοράς σε πραγματικό χρόνο για διάφορα εμπορεύματα και τη μεταφορά τους) τη Δευτέρα 5/8.

Οι αφίξεις στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα έφτασαν τα 2,1 δισεκατομμύρια εκατοστά, σε σύγκριση με τον μέσο όρο περίπου 1,8 δισεκατομμυρίων εκατοστών που παρατηρήθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έδειξαν τα στοιχεία.

Προβλέπεται να υποχωρήσουν στο 1,6 δισ. εκ. αυτή την εβδομάδα, αν και ο όγκος, ο χρόνος και οι προορισμοί ενδέχεται να αλλάξουν, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Οι εισαγωγές LNG στην περιοχή μειώθηκαν κατά 10% μηνιαίως τον Ιούλιο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021, ανέφερε το Montel την περασμένη εβδομάδα.

«Οι εισαγωγές LNG στην περιοχή ήταν χαμηλότερες λόγω των άφθονων αποθεμάτων και της εκτροπής φορτίων προς την Ασία λόγω της ευνοϊκής εμπορικής ισοτιμίας», ανέφερε σε σημείωμα η τράπεζα ANZ της Αυστραλίας.

 

Τα αποθέματα φυσικού αερίου και LNG

Σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe, η αποθήκευση φυσικού αερίου της ΕΕ για τελευταία φορά ήταν σχεδόν 86% πλήρης, σχεδόν 1 ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από έτος σε έτος.

Ωστόσο, τα αποθέματα LNG που διατηρούνται σε δεξαμενές ήταν γεμάτα μόνο κατά 47%, σε σύγκριση με 56% την περασμένη εβδομάδα, έδειξαν τα στοιχεία.

Η ισχυρή παροχή αγωγού από τη Νορβηγία συνεχίζεται και είχε δεσμευτεί τελευταία σε σχεδόν 355 εκατ. cm/ημέρα.

Από την πλευρά της προσφοράς, ο τυφώνας Debby σχηματίστηκε στα βορειοδυτικά της ακτής της Φλόριντα το Σαββατοκύριακο και αναμένεται να μετατραπεί σε τροπική καταιγίδα καθώς κινείται προς την ενδοχώρα, αλλά θα χάσει την υποδομή φυσικού αερίου στον Κόλπο του Μεξικού.

Υπήρξαν επίσης αναφορές στα ΜΜΕ που βασίζονται σε δορυφορικές εικόνες αυτού που φαίνεται να είναι το πρώτο σκάφος που φορτώνει στο Arctic LNG 2 της Ρωσίας, το οποίο δεν μπόρεσε να εξάγει το πρώτο του φορτίο λόγω των δυτικών κυρώσεων.


Πριμοδότηση… από την Ασία

Το συμβόλαιο της Ασίας στο JKM για τον Σεπτέμβριο προσφέρει ένα premium περίπου 0,90 USD/MMbtu στο ευρωπαϊκό ισοδύναμο το οποίο διευρύνεται για τον Οκτώβριο.

Η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς για το φυσικό αέριο του πρώτου μήνα στο TTF διαμορφώθηκε τελευταία στα 36,65 EUR/MWh (11,64 USD/MMbtu), σε σύγκριση με τον διακανονισμό JKM της Παρασκευής στα 12,52 USD/MMbtu.

Η ισχυρή ζήτηση ψύξης στην Ευρώπη εν μέσω καύσωνα του Νότου και οι αυξανόμενες γεωπολιτικές ανησυχίες στήριξαν το κλίμα της αγοράς, ενώ στην Ασία οι υψηλές θερμοκρασίες διατήρησαν τη ζήτηση φυσικού αερίου ανοδική, ανέφεραν αναλυτές της ANZ.

«Οι εισαγωγές της Κίνας είναι πιθανό να αναζωογονηθούν λόγω των θερμότερων από το μέσο όρο θερμοκρασιών, οι οποίες είναι πιθανό να συνεχιστούν, με τη θερμοκρασία στη Σαγκάη να φτάνει τους 40 βαθμούς Κελσίου», πρόσθεσαν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης