Τελευταία Νέα
Ενέργεια

LNG: Σε υψηλό 8 μηνών οι τιμές λόγω της κρίσης στη Μ. Ανατολή

LNG: Σε υψηλό 8 μηνών οι τιμές λόγω της κρίσης στη Μ. Ανατολή

Κίνδυνος διακοπής των ροών φυσικού αερίου του Ισραήλ προς την Αίγυπτο και περαιτέρω σύσφιξη των αγορών υγροποιημένου φυσικού αερίου (Montel)

Οι ευρωπαϊκές τιμές LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) παρακολούθησαν το TTF (εικονικό σημείο συναλλαγών για το φυσικό αέριο στην Ολλανδία) και κέρδισαν 2,6% σε μια νύχτα σε υψηλό σχεδόν 8 μηνών λόγω της συνεχιζόμενης αναταραχής στη Μέση Ανατολή, καθώς ο ανταγωνισμός με την Ασία για το υγρό καύσιμο αυξάνεται.

Η τιμή εκφόρτωσης για το LNG που παραδόθηκε στη βορειοδυτική Ευρώπη τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε κατά 0,30 USD την ημέρα και εκτιμήθηκε αργά την Πέμπτη 1/8 σε 11,61 USD/MMbtu (36,72 EUR/MWh), το υψηλότερο από τις 7 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με δεδομένα από την Spark Commodities.

Οι τιμές του LNG αυξήθηκαν κατά 16% τις τελευταίες 7 ημέρες, παρακολουθώντας το σημείο αναφοράς της Ευρώπης για το φυσικό αέριο.

Την ίδια ημέρα ο μπροστινός μήνας TTF διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2 μηνών στα 36,97 ευρώ/MWh.

Τελευταία διαπραγματεύεται με πτώση 1,6% στα 36,38 ευρώ/MWh.

Μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ευρώπης υφίσταται υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες, ενισχύοντας τη ζήτηση για ψύξη, ενώ οι αγορές βρίσκονται σε άνοδο εν μέσω της αυξημένης αστάθειας στη Μέση Ανατολή.

«Οι αυξανόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή και η έντονη καλοκαιρινή ζήτηση πρόκειται να σφίξουν την ισορροπία της αγοράς στο εγγύς μέλλον», δήλωσε η τράπεζα ANZ της Αυστραλίας.

 

Κίνδυνος για το φυσικό αέριο λόγω αναταραχής στη Μ. Ανατολή

Οι αγορές ενέργειας περιμένουν απάντηση από το Ιράν και τους αντιπροσώπους του, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, μετά τη δολοφονία 3 ανώτατων διοικητών, συμπεριλαμβανομένου ενός στην Τεχεράνη που σκότωσε τον πολιτικό ηγέτη της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε.

Έρχεται αφότου η Χεζμπολάχ κατηγορήθηκε για μια επίθεση με ρουκέτα το Σαββατοκύριακο που σκότωσε 12 παιδιά και νέους στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν.

Ενώ γίνονται διπλωματικές προσπάθειες για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση, οι αναλυτές λένε ότι υπάρχουν αυξημένοι κίνδυνοι διεύρυνσης της σύγκρουσης που θα μπορούσε να επηρεάσει τη διακοπή των ροών φυσικού αερίου του Ισραήλ προς την Αίγυπτο και την περαιτέρω σύσφιξη των αγορών LNG.

Περισσότερη περιφερειακή αστάθεια θα κρατούσε επίσης τη Διώρυγα του Σουέζ ουσιαστικά εκτός ορίων για πλοία LNG, με συνεχείς φόβους ότι μια κλιμακούμενη σύγκρουση θα μπορούσε τελικά να επηρεάσει τα στενά του Ορμούζ, από όπου διέρχεται το ένα τέταρτο του παγκόσμιου LNG, λένε οι αναλυτές.

Η εξάρτηση της Ευρώπης από το LNG έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις απότομες περικοπές στις ροές των αγωγών μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών της ΕΕ.

 

Περισσότερος ανταγωνισμός LNG μεταξύ Ευρώπης και Ασίας

Η τράπεζα ANZ δήλωσε ότι οι τιμές του ασιατικού LNG παραμένουν υψηλές λόγω των θερμών θερμοκρασιών που διατηρούν τη ζήτηση φυσικού αερίου «ανοδική».

Οι τιμές στο JKM μειώθηκαν κατά 0,04 USD την ημέρα στα 12,49 USD/MMbtu.

Ως εκ τούτου, το premium στις ευρωπαϊκές τιμές μειώθηκε σε μόνο 0,80 USD/MMbtu από περίπου 1,20 USD/MMbtu την προηγούμενη ημέρα, καθιστώντας την Ευρώπη πιο ελκυστικό προορισμό για πολλούς πωλητές, λαμβάνοντας υπόψη την απόσταση και το χρόνο.

Είναι πλέον πιο κερδοφόρο να αποστέλλεται ένα φορτίο των ΗΠΑ που φορτώθηκε τον Σεπτέμβριο στην Ευρώπη παρά στην Ιαπωνία μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, όταν συμπεριλαμβάνονται η ασφάλιση, η συμφόρηση, οι μεγαλύτεροι χρόνοι ταξιδιού και άλλα έξοδα, σύμφωνα με την Spark Commodities.

Ωστόσο, η ζήτηση LNG της Ευρώπης έχει μειωθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού εν μέσω υψηλής αποθήκευσης και υγιούς προσφοράς αγωγών.

Οι εισαγωγές LNG στην Ευρώπη και την Τουρκία μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021 καθώς τα αμερικανικά φορτία ευνοούσαν την Ασία ως προορισμό, ανέφερε το Montel την 1η Αυγούστου.

Εσχάτως η υπόγεια αποθήκευση είχε πληρότητα 85%, κατά μία ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από έτος σε έτος, σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe (ευρωπαϊκή ένωση φορέων υποδομής για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, χαμηλές εκπομπές άνθρακα και φυσικά αέρια, συμπεριλαμβανομένου του υδρογόνου και του βιομεθανίου), ενώ σύμφωνα με τον Gassco οι νορβηγικές προμήθειες στην ήπειρο παρατηρήθηκαν τελευταία στα 347 εκατ. cm/ημέρα,.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης