Συνεργασία ΕΤΕπ και Deutsche Bank για την στήριξη της βιομηχανίας αιολικής ενέργειας της ΕΕ

Συνεργασία ΕΤΕπ και Deutsche Bank για την στήριξη της βιομηχανίας αιολικής ενέργειας της ΕΕ

Η ΕΤΕπ χορηγεί αντεγγύηση 500 εκατ. ευρώ στην Deutsche Bank που αντιπροσωπεύει το 10% της πρωτοβουλίας των 5 δισ. ευρώ για την αιολική ενέργεια

 

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα παράσχει εγγύηση 500 εκατομμυρίων ευρώ στην Deutsche Bank για να υποστηρίξει την ευρωπαϊκή βιομηχανία αιολικής ενέργειας, ανακοίνωσαν οι δύο οργανισμοί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη.
Η λεγόμενη αντιεγγύηση είναι η πρώτη από μια πρωτοβουλία 5 δισ. ευρώ που σχεδιάστηκε από την αναπτυξιακή τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Δεκέμβριο για την ενίσχυση της δυναμικότητας αιολικής ενέργειας στο μπλοκ.

Αυτό έγινε αφότου η Επιτροπή παρουσίασε ένα πακέτο με στόχο να συγκεντρώσει την υποστήριξη των εμπορικών τραπεζών για την αύξηση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προκειμένου να συμβάλει στην εκπλήρωση των πολιτικών για το κλίμα και στη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Οι αντεγγυήσεις είναι υποσχέσεις για την κάλυψη των ζημιών σε περίπτωση αθέτησης υποχρεώσεων ενός δανειολήπτη.
Η κίνηση της ΕΤΕπ έχει σχεδιαστεί για να επιτρέψει στην Deutsche Bank να δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο εγγυήσεων ύψους έως και 1 δι. ευρώ για επενδύσεις σε αιολική παραγωγή και συνδέσεις στο δίκτυο.

Το χαρτοφυλάκιο του 1 δισ. ευρώ αναμένεται να ωθήσει έως και 8 δισ. ευρώ επενδύσεις από εταιρείες ή ιδιώτες, ανέφεραν οι τρεις οργανισμοί σε κοινή τους δήλωση.
Οι κατασκευαστές αιολικού εξοπλισμού αντιμετωπίζουν προκλήσεις, όπως η αβέβαιη ζήτηση, η αργή αδειοδότηση έργων και τα σημεία συμφόρησης στην αλυσίδα εφοδιασμού, καθώς και ο υψηλός πληθωρισμός και οι τιμές των εμπορευμάτων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης