Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αυστρία: Αύξηση 8% στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου της OMV το α΄ εξάμηνο

Αυστρία: Αύξηση 8% στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου της OMV το α΄ εξάμηνο

Από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που εξακολουθεί να λαμβάνει υψηλό μερίδιο από την Ρωσία στο εν λόγω καύσιμο

Οι παραδόσεις φυσικού αερίου της OMV (αυστριακή εταιρεία ενέργειας) από τη Ρωσία, αυξήθηκαν 8% σε ετήσια βάση σε 31,5 TWh το πρώτο εξάμηνο του 2024.

«Το δεύτερο τρίμηνο του 2024, η OMV αγόραζε κατά μέσο όρο 5,4 TWh φυσικού αερίου το μήνα στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμφωνιών προμήθειας με την Gazprom Export.

Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τους μελλοντικούς όγκους παραδόσεων, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε παραδόσεις που αποκλίνουν ουσιαστικά από τους προτεινόμενους όγκους», δήλωσε η OMV την Τετάρτη 30/7 κατά την παρουσίαση των ενδιάμεσων αποτελεσμάτων της.

Τον Μάιο, η OMV προειδοποίησε ότι μπορεί να χρειαστεί να σταματήσει τις πληρωμές φυσικού αερίου στη ρωσική Gazprom Export λόγω νομικών ζητημάτων τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις προμήθειες έως και 6 bcm/έτος ή 64,8 TWh/έτος.

Η Αυστρία είναι μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που εξακολουθεί να λαμβάνει υψηλό μερίδιο ρωσικών παραδόσεων φυσικού αερίου στον απόηχο του πολέμου της Μόσχας κατά της Ουκρανίας από το 2022.

Για παράδειγμα, οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου αντιπροσώπευαν το 90% των αυστριακών εισαγωγών τον Μάιο.

Εκτός από την απειλή διακοπής της προσφοράς λόγω ζητημάτων πληρωμών, οι παρατηρητές της αγοράς αναμένουν ότι οι ροές πιθανότατα θα τερματιστούν με τη λήξη της συμφωνίας διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου με την Ουκρανία στα τέλη του τρέχοντος έτους.


Διαφοροποίηση της προσφοράς

Η OMV ανέφερε ότι είχε «διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιο προμηθειών της και εξασφάλισε σημαντικές πρόσθετες μακροπρόθεσμες μεταφορικές δυνατότητες προς την Αυστρία» για να μπορέσει «να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις παράδοσης στους άμεσους πελάτες της».

Επίσης «θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα αξιολογεί τακτικά τις πιθανές επιπτώσεις στην αυστριακή αγορά φυσικού αερίου».

Η εταιρεία θα διατηρούσε «αχρησιμοποίητες δεσμευμένες και μη δεσμευμένες πιστωτικές διευκολύνσεις για την αντιμετώπιση βραχυπρόθεσμων αναγκών ρευστότητας», αν και οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου ήταν σχετικά σταθερές, δήλωσε η OMV.

Επιπλέον, η εταιρεία είχε «εφαρμόσει αυστηρότερη παρακολούθηση των αντισυμβαλλομένων της και των αντίστοιχων ανοιγμάτων εκτός από τις τυπικές διαδικασίες διαχείρισης πιστωτικού κινδύνου» για να μετριάσει τον κίνδυνο αποτυχίας εμπορικών εταίρων, σύμφωνα με την έκθεση.


Προοπτικές για την τιμή του φυσικού αερίου

Η εταιρεία αύξησε την πρόβλεψή της για την τιμή του γερμανικού κόμβου THE σε μέσο όρο 30-35 EUR/MWh, από κάτω από 30 EUR/MWh στην προηγούμενη πρόβλεψη, δήλωσε η OMV.

Η εταιρεία αναμένει να επιτύχει μέση τιμή πώλησης φυσικού αερίου περίπου 25 ευρώ/MWh φέτος, από το προηγούμενο εύρος 20-25 ευρώ/MWh, αλλά από 29 ευρώ/MWh πέρυσι.

Το 1ο εξάμηνο, η εταιρεία πούλησε τους όγκους αερίου της κατά μέσο όρο 22,54 ευρώ/MWh, από 31,96 ευρώ/MWh το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Ο ενεργειακός τομέας της OMV είδε τα καθαρά λειτουργικά αποτελέσματά της για το εξάμηνο να μειώνονται κατά 21% σε 1,9 δισ. ευρώ, «κυρίως λόγω των αρνητικών επιπτώσεων στην αγορά που προκαλούνται από σημαντικά χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου και πολύ χαμηλότερο αποτέλεσμα στο Gas Marketing & Power (εμπορική επιχείρηση)».

Οι τελευταίες μειώσεις οφείλονταν κυρίως στα «εξαιρετικά περιθώρια κέρδους στον τομέα της αποθήκευσης» στην Ανατολική Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο του 2023.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης