Ενέργεια

BP: Κέρδη σχεδόν 2,8 δισ. δολ. για το β΄ τρίμηνο

BP: Κέρδη σχεδόν 2,8 δισ. δολ. για το β΄ τρίμηνο

Η εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου σημείωσε αποτελέσματα τα οποία είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα (Guardian)

Η BP σημείωσε καλύτερα από τα προβλεπόμενα κέρδη σχεδόν 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων (£2,2 δις) για το δεύτερο τρίμηνο και υποσχέθηκε να γεμίσει τους μετόχους της με υψηλότερα μερίσματα και επαναγορές μετοχών κατά το υπόλοιπο του έτους.

Η εταιρεία θα άρει τις πληρωμές μερισμάτων της, ενώ θα εξαγοράσει μετοχές αξίας 1,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων τους επόμενους 3 μήνες για να αυξήσει τις συνολικές εξαγορές της για το πρώτο εξάμηνο του έτους σε 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια και 7 δισ. δολάρια για το σύνολο του έτους.

Συνολικά η BP έχει πληρώσει 14,8 δισεκατομμύρια δολάρια στους μετόχους από τον Ιούνιο του 2023, τον μήνα που σηματοδότησε την έναρξη της πρώτης στον κόσμο παραβίασης του ορίου θέρμανσης 1,5 C για ένα έτος, σύμφωνα με ανάλυση της Global Witness.


Εταιρείες όπως η BP αδιαφορούν για την κλιματική κατάρρευση

«Μπηχτή» για την BP και τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων, έριξε η Alice Harrison (επικεφαλής των εκστρατειών ορυκτών καυσίμων) η οποία θεωρεί ότι «κλείνουν τα μάτια στην κλιματική κατάρρευση».

Συγκεκριμένα δήλωσε:

«Ενώ εκατομμύρια από εμάς αγωνίζονται με υψηλές θερμοκρασίες και υψηλούς λογαριασμούς, η BP βγάζει δισεκατομμύρια κέρδη, πληρώνει τεράστια μερίσματα και διπλασιάζει το βρώμικο νέο πετρέλαιο και έργα φυσικού αερίου.

Οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων όπως η BP κλείνουν τα μάτια στην κλιματική κατάρρευση, οπότε τώρα οι κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν.

Αντί να στηρίζουν τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων που καταστρέφει το κλίμα, χρειαζόμαστε να κάνουν τους ρυπαίνοντες να πληρώσουν για τη ζημιά που έχουν ήδη προκαλέσει και να μας οδηγήσουν προς ένα καθαρότερο, πιο πράσινο μέλλον».


Προειδοποίηση της ΒΡ προς επενδυτές για εγκράτεια…

Το απροσδόκητο κέρδος των μετόχων έρχεται αφού η BP ανέφερε καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη 2,76 δισ. δολαρίων για την περίοδο Απριλίου έως Ιουνίου, σε σύγκριση με τις προβλέψεις των αναλυτών για 2,54 δισ. δολ. για το τρίμηνο.

Η εταιρεία προειδοποίησε τους επενδυτές νωρίτερα αυτό το μήνα να αναμένουν «σημαντικά χαμηλότερα» περιθώρια κέρδους από τις δραστηριότητές της στη διύλιση τα οποία θα μπορούσαν να εξαφανίσουν μεταξύ 500 και 700 εκατομμυρίων δολαρίων από τα κέρδη της για το τρίμηνο.

Είπε επίσης στους επενδυτές ότι θα χρειαζόταν μείωση 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως αποτέλεσμα ενός σχεδίου μείωσης των εργασιών διύλισης στο διυλιστήριο του Γκελζενκίρχεν στη Γερμανία κατά 1/3 από το επόμενο έτος ως απάντηση στην ασθενέστερη ζήτηση.

Αν και το υποκείμενο κέρδος του κόστους αντικατάστασης της εταιρείας πετρελαίου (η μέτρηση που παρατηρήθηκε περισσότερο από τους αναλυτές της City) έφτασε τα 2,8 δισ. δολάρια για το δεύτερο τρίμηνο, το αναφερόμενο αποτέλεσμά της έδειξε ζημιά 129 εκατ. £, σε σύγκριση με αναφερθέν κέρδος 1,8 δισ. λιρών το ίδιο τρίμηνο πέρυσι, λόγω της μείωσης του διυλιστηρίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης