Ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή
Έκλεισε χθες η δεύτερη φάση του διαγωνισμού για το ΣΔΙΤ της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με την υποβολή μίας και μοναδικής οικονομικής προσφοράς από το σχήμα ΤΕΡΝΑ –ΤΙΤΑΝ. Ο διαγωνισμός, εκτιμώμενης αξίας 202,2 εκατ. ευρώ, είχε περάσει από πολλές …συμπληγάδες. Τελευταία μάλιστα παρατάθηκε η προθεσμία υποβολής προσφορών λόγω τεχνικών προβλημάτων στο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ).
Ωστόσο, τα μεγάλα προβλήματα που οδήγησαν σε σημαντικές καθυστερήσεις είχαν ξεκινήσει παλαιότερα, όταν ο διαγωνισμός που είχε ξεκινήσει το 2021 μπλέχθηκε σε περιπέτειες λόγω δικαστικών προσφυγών δύο εκ των διαγωνιζομένων οι οποίοι δεν συμφωνούσαν με τους όρους για την εμπειρία των υποψηφίων και την επάρκεια του προϋπολογισμού του έργου.
Η απόφαση του ΣτΕ
Το «πράσινο φως» για τη συνέχιση του διαγωνισμού δόθηκε την περασμένη άνοιξη από το Συμβούλιο της Επικρατείας στο οποίο κατέφυγε ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, απορρίπτοντας τις αποφάσεις της Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) που είχε βάλει φρένο στον διαγωνισμό, έπειτα από τις προσφυγές.
Τελικά χθες υποβλήθηκε η οικονομική προσφορά της κοινοπραξίας ΤΕΡΝΑ – ΤΙΤΑΝ (θα αποσφραγιστεί την ερχόμενη Δευτέρα), ανοίγοντας τον δρόμο για την κατασκευή της μεγαλύτερης μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων της Βόρειας Ελλάδας, συνολικής δυναμικότητας 300.800 τόνων/έτος υπολειμματικών σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων. Η αξία της σύμβασης αναλύεται σε 60 εκατ. ευρώ χρηματοδοτική συμβολή και 142,2 εκατ. ευρώ καθαρή παρούσα αξία πληρωμών διαθεσιμότητας.
Οι πληρωμές διαθεσιμότητας θα είναι συνδεδεμένες με τις ποσότητες απορριμμάτων που θα διαχειρίζεται ο ανάδοχος καθώς και με την τήρηση των κριτηρίων διαθεσιμότητας και των προδιαγραφών λειτουργίας.
Στο πλαίσιο της προτεινόμενης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ο ανάδοχος θα υλοποιήσει τη μελέτη, την κατασκευή, τη χρηματοδότηση, τη λειτουργία και τη συντήρηση της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία θα είναι η μεγαλύτερη μονάδα στη Βόρεια Ελλάδα. Η δυναμικότητα της θα φτάνει τους 300.000 τόνους και θα κατασκευαστεί κοντά στη χωματερή Μαυροράχης.
Εξυπηρέτηση εννέα δήμων
Η διάρκεια της σύμβασης είναι 27 έτη, εκ των οποίων τα δύο πρώτα αφορούν στην κατασκευαστική περίοδο και θα εξυπηρετεί 9 δήμους του δυτικού νομού Θεσσαλονίκης (Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, Κορδελιού – Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Χαλκηδόνος, Ωραιοκάστρου), το 60% του κεντρικού Δήμου Θεσσαλονίκης, τους δήμους των νομών Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας και τον Δήμο Παιονίας Κιλκίς.
Στις νέες υποδομές θα γίνεται επεξεργασία βιοαποβλήτων, χωριστά συλλεγέντων ανακυκλώσιμων αποβλήτων, υπολειμματικών σύμμεικτων αστικών απορριμμάτων. Θα προβλέπεται η ενισχυμένη ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και θα ακολουθεί η παραγωγή δευτερογενούς καυσίμου (SRF/RDF) υπολείμματος προς ενεργειακή αξιοποίηση, κυρίως στις εγκαταστάσεις της ΤΙΤΑΝ η οποία μετέχει στη σύμπραξη.
Είναι αξιοσημείωτο ότι στην πρώτη φάση του διαγωνισμού εκτός από την κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ –ΤΙΤΑΝ συμμετείχαν και οι κοινοπραξίες Ηλέκτωρ – Άκτωρ Παραχωρήσεις και Άβαξ – Thalis (η MORE αποχώρησε καθώς θα είχε διπλή εκπροσώπηση εξαιτίας της απόκτησης της Ηλέκτωρ από τη Motor Oil), η ΜΕΤΚΑ (Metlen) και η Intrakat.
www.worldenergynews.gr