Ενέργεια

POLITICO: Τι μπορεί να σημαίνει η Καμάλα Χάρις για την ενεργειακή πολιτική των ΗΠΑ

POLITICO: Τι μπορεί να σημαίνει η Καμάλα Χάρις για την ενεργειακή πολιτική των ΗΠΑ
Από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μέχρι τους ακτιβιστές η εξίσωση είναι δύσκολη

Η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις η οποία ετοιμάζεται να γίνει υποψήφια Πρόεδρος των Δημοκρατικών, δημιουργεί σειρά ερωτημάτων για την πολιτική που θα ακολουθήσει στα ενεργειακά θέματα αν γίνει κάτοικος του Λευκού Οίκου.

Θα επιδιώξει να κρατήσει ισορροπίες όπως η Μπάιντεν ή θα θυμηθεί… την περίοδο που ήταν γενικός εισαγγελέας της Καλιφόρνια; Το POLITICO παρουσιάζει την κατάσταση κάνοντας υποθέσεις και αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν της.


Η εισαγγελέας στην οποία ελπίζουν οι ακτιβιστές

Η διαρροή του 2015 έξω από τη Σάντα Μπάρμπαρα μόλυνε μίλια ακτών, σκότωσε θαλάσσια ζώα και ανάγκασε την αλιεία να κλείσει.

Τότε η Χάρις επισκέφτηκε την περιοχή 15 ημέρες μετά τη διαρροή και βοήθησε στην άσκηση ποινικών διώξεων κατά της εταιρείας αγωγών που ευθύνεται για το χάος.

Κανείς δεν μπήκε στη φυλακή, αλλά η εταιρεία πλήρωσε εκατομμύρια αποζημιώσεις και η πολιτική δίκη κράτησε μέχρι φέτος.

Καθώς η Χάρις αναλαμβάνει το χρίσμα της υποψήφιας Προέδρου των Δημοκρατικών, οι ακτιβιστές για το κλίμα ελπίζουν ότι θα φέρει τη νοοτροπία ενός δικαστή στον Λευκό Οίκο.

Πρώτον, λένε, ο Χάρις θα μπορούσε να διορίσει έναν γενικό εισαγγελέα που θα ερευνούσε εάν οι εταιρείες πετρελαίου παραβίασαν το νόμο παραπλανώντας το κοινό σχετικά με τους κινδύνους της καύσης ορυκτών καυσίμων.

 

Ο Μπάιντεν ήθελε να τα έχει καλά με όλους…

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν και οι εξαγωγείς φυσικού αερίου των ΗΠΑ αύξησαν τις αποστολές προς την Ευρώπη.

Η τοποθέτηση της Αμερικής ως στρατηγικού ενεργειακού εταίρου για την Ευρώπη ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της απάντησης της κυβέρνησης στη Ρωσία.

Γενικότερα, ο Λευκός Οίκος πέρασε 3 χρόνια εναλλάσσοντας τις 2 πολικές πραγματικότητες της ενεργειακής πολιτικής του Μπάιντεν, βάζοντας μετρητά, φορολογική πολιτική και ρυθμιστικές δυνάμεις πίσω από μια μετάβαση στην καθαρή τεχνολογία, ενώ αγκαλιάζει με δυσφορία τον ρόλο της Αμερικής ως υπερδύναμης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

 

Ερωτηματικό για το αν η Χάρις αντιτίθεται στο fracking

Σε μια από τις τελευταίες της κινήσεις ως γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνια, η Χάρις συμμετείχε σε μια αγωγή προσπαθώντας να αποτρέψει την κυβέρνηση Ομπάμα από το να επιτρέψει τη διέλευση από τις ακτές της Καλιφόρνια.

Αυτή η μήνυση πήγε τελικά στο Ανώτατο Δικαστήριο το οποίο επικύρωσε μια απόφαση του κατώτερου δικαστηρίου που εμπόδισε την πρακτική.

Όταν ήταν υποψήφιος για Πρόεδρος το 2019, η Χάρις είπε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είμαι υπέρ της απαγόρευσης του fracking».

Η Χάρις, ωστόσο, δεν έχει κάνει λόγο για απαγόρευση του fracking εδώ και σχεδόν 4 χρόνια στον Λευκό Οίκο.

Το Fracking στο Δυτικό Τέξας έχει βοηθήσει τη χώρα να παράγει περισσότερο αργό πετρέλαιο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην ιστορία.

Οι ΗΠΑ είναι τώρα ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας φυσικού αερίου, αφού το fracking μεταμόρφωσε αυτή τη βιομηχανία.

Η Χάρις θα υποστηρίξει τα ορυκτά καύσιμα ή τις ΑΠΕ;

Αυτό θέτει μια πρόκληση μηνυμάτων για τη Χάρις σε Πολιτείες πετρελαίου και φυσικού αερίου όπως η Πενσυλβάνια (ένα εκλογικό πεδίο μάχης που αποτελεί μέρος της γόνιμης λεκάνης του Marcellus Shale του οποίου ο Δημοκρατικός κυβερνήτης, Josh Shapiro, βρίσκεται στη σύντομη λίστα των πιθανών υποψηφίων της).

Η Χάρις πρέπει να κερδίσει τους ψηφοφόρους που ανησυχούν για τις θέσεις εργασίας  στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ενώ παράλληλα προωθεί μια κλιματική πολιτική Μπάιντεν που έχει σχεδιαστεί για να απομακρύνει τη χώρα από τα ορυκτά καύσιμα.

Ήδη, ο Ντόναλντ Τραμπ και η ομάδα της προεκλογικής του εκστρατείας έχουν αρπάξει τα πενταετή σχόλιά της για να χαρακτηρίσουν τον Χάρις «ακραίο ριζοσπάστη του οποίου οι απόψεις δεν έχουν επαφή με τους ψηφοφόρους».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης