Ενέργεια

Reuters: Ανατροπή για τον IRA μπορεί να φέρει η πολιτική Τραμπ στις ΑΠΕ - Τι αναφέρει η WoodMack

Reuters: Ανατροπή για τον IRA μπορεί να φέρει η πολιτική Τραμπ στις ΑΠΕ - Τι αναφέρει η  WoodMack

Το ενδεχόμενο επιστροφής του ρεπουμπλικάνου υποψήφιου στον Λευκό Οίκο οδηγεί τις εταιρείες της «γηραιάς ηπείρου» σε αναθεώρηση των σχεδίων για την καθαρή ενέργεια - Ο κίνδυνος που ελλοχεύει σύμφωνα με την Wood Mackenzie  

Το φόβο μιας πιθανής εκλογικής νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ έχουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες που επικεντρώνονται στην καθαρή ενέργεια.

Στις κινήσεις που κάνουν είναι να εγκαταλείπουν τα σχέδια επέκτασης, να προετοιμάζονται για χαμηλότερες πωλήσεις ή να βλέπουν τη χρηματοδότηση αμερικανικών έργων σε αμφιβολία λόγω των φόβων για το τι θα μπορούσε να σημαίνει για τον κλάδο τους.

Ο Τραμπ απέρριψε τις πολιτικές του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής ως «πράσινη νέα απάτη» και αναμένεται να προσπαθήσει να αναιρέσει μεγάλο μέρος του έργου της κυβέρνησής του, συμπεριλαμβανομένου του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) που προσφέρει φορολογικές ελαφρύνσεις και επιδοτήσεις σε αμερικανικές και ξένες εταιρείες επενδύοντας στη βιώσιμη ενέργεια.


Γιατί φοβούνται τον Τραμπ - Τι υποστηρίζει η WoodMack

Ο νόμος που ψηφίστηκε το 2022 λειτούργησε ως ισχυρό κίνητρο για τις ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου να επεκτείνουν ή να εδραιώσουν την παρουσία τους στις ΗΠΑ, αλλά το φάντασμα μιας δεύτερης προεδρίας Τραμπ τους δίνει μια παύση.

«Με έναν Ντόναλντ Τραμπ που Α) είναι πολύ οπορτουνιστής, Β) είναι επίσης πολύ πολεμικός και Γ) είναι επίσης αρκετά απρόβλεπτος, πρέπει να αναρωτηθείτε αν έχει νόημα να στοιχηματίσετε», δήλωσε στο Reuters ο Peter Roessner (Διευθύνων Σύμβουλος του Λουξεμβούργου).

Υπό τον IRA, η εταιρεία θα μπορούσε να έχει κατασκευάσει μια μονάδα παραγωγής δεξαμενής υδρογόνου στις Ηνωμένες Πολιτείες για περίπου το 1/3 των 15 εκατομμυρίων δολαρίων σε κόστος.

Τον Φεβρουάριο, ωστόσο, ο Roessner αποφάσισε να ακυρώσει το σχέδιο λόγω ανησυχιών ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να επανεκλεγεί, παρόλο που η εταιρεία είχε ήδη πραγματοποιήσει αρχικές συνομιλίες με πιθανούς πελάτες.

Ωστόσο, τα σχόλια του Roessner αντανακλούν την ανησυχία των ευρωπαϊκών εταιρειών καθαρής τεχνολογίας σχετικά με το τι θα μπορούσε να σημαίνει μια προεδρία Τραμπ και πώς προσπαθούν να προετοιμαστούν για ένα τέτοιο σενάριο.

Η Wood Mackenzie (εταιρεία ενεργειακών δεδομένων και ανάλυσης) εκτιμά ότι θα θέσει σε κίνδυνο έως το 2050 προβλεπόμενες επενδύσεις 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων σε ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Ο σύμβουλος Roland Berger είπε ότι ενώ η πλήρης κατάργηση του IRA ήταν απίθανη, μια κυβέρνηση Τραμπ θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα κίνητρα για ηλεκτρικά οχήματα, φόρτιση EV, ηλιακή ενέργεια και ενεργειακή απόδοση.

Η γερμανική εταιρεία ηλιακής ενέργειας SMA Solar εξέδωσε προειδοποίηση κερδών τον περασμένο μήνα, αναφέροντας μια πιθανή κυβερνητική αλλαγή στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά ηλιακής ενέργειας στον κόσμο μετά την Κίνα, ως έναν από τους παράγοντες κινδύνου.

Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλιακών μετατροπέων στον κόσμο σκόπευε αρχικά να επιλέξει μια τοποθεσία για ένα προγραμματισμένο εργοστάσιο στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τα τέλη Ιουνίου, αλλά δεν έχει βρει ακόμη ένα, λέγοντας ότι εξακολουθεί να αξιολογεί πιθανές τοποθεσίες σε ορισμένες πολιτείες.


Δισταγμός για επενδύσεις στις ΑΠΕ μέχρι τις αμερικάνικες εκλογές

Ενώ η SMA δεν εγκαταλείπει προς το παρόν τα σχέδια επέκτασής της, η εταιρεία αποκάλυψε στο Reuters στις 4 Ιουλίου ότι «παρατηρεί ότι το ασαφές αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ οδηγεί επί του παρόντος σε μια ορισμένη απροθυμία να επενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τοπικά».

Αυτός ο δισταγμός αντικατοπτρίζεται στην απόδοση των μετοχών καθαρής τεχνολογίας, με τον δείκτη RENIXX, ο οποίος παρακολουθεί τις 30 μεγαλύτερες εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο, οι οποίες έχουν χαμηλότερες επιδόσεις στις παγκόσμιες μετοχές μετά την απόπειρα δολοφονίας.

Η Orsted (ο μεγαλύτερος κατασκευαστής υπεράκτιων αιολικών πάρκων στον κόσμο), έχει πληγεί ιδιαίτερα σκληρά αφού ο Τραμπ είπε τον Μάιο ότι θα στόχευε τον κλάδο την πρώτη του ημέρα στην εξουσία, εάν επανεκλεγεί. Η Orsted αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ορισμένες εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας φαίνεται να μην πτοούνται από την αβεβαιότητα.

Η γερμανική εταιρεία κατασκευής ανεμογεννητριών Nordex, για παράδειγμα, τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι θα ξαναρχίσει την παραγωγή σε εργοστάσιο στην Αϊόβα, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν μια σημαντική και αρκετά μεγάλη αγορά στο μέλλον «ανεξαρτήτως των πολιτικών εξελίξεων».

Αρκετοί άλλοι, ωστόσο, αναφέρουν καθυστερήσεις, καθώς οι υποψήφιοι εταίροι που αναμένεται να συγχρηματοδοτήσουν έργα καθυστερούν τις δεσμεύσεις τους.

Η εταιρεία υδρογόνου Thyssenkrupp Nucera έχει μιλήσει για καθυστερήσεις στις τελικές επενδυτικές αποφάσεις σχετικά με έργα των ΗΠΑ, παράγοντας που οδήγησε σε μείωση των προοπτικών στη μονάδα ηλεκτρόλυσης αλκαλικού νερού της νωρίτερα φέτος.

Η εταιρεία είπε ότι ενώ συνέχιζε να επικεντρώνεται στις ΗΠΑ, ήταν ζωτικής σημασίας πώς θα ήταν το πρόγραμμα IRA μετά τις εκλογές. Ανέφερε ότι οι στρατηγικοί επενδυτές με μακροπρόθεσμη εστίαση στον τομέα της καθαρής τεχνολογίας είναι πιθανό να συνεχίσουν τα έργα νωρίτερα ενόψει της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας από εκείνους που είναι πιο καιροσκοπικοί.

Ο Νορβηγός αντίπαλος Nel είπε ότι δεν έχει λάβει ακόμη μια τελική επενδυτική απόφαση για μια προγραμματισμένη εγκατάσταση παραγωγής στο Μίσιγκαν, η οποία εξαρτάται από τη ζήτηση για τα προϊόντα της στην αγορά των ΗΠΑ.

 

Επίδραση και σε εταιρείες εκτός ΑΠΕ

Η αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ και ο αντίκτυπός της αρχίζει να επηρεάζει βιομηχανίες πέρα ​​από τον τομέα της καθαρής τεχνολογίας.

Για παράδειγμα, η γερμανική εταιρεία μηχανημάτων Trumpf ανέφερε νωρίτερα αυτό το μήνα πτώση 12% στις πωλήσεις στις ΗΠΑ για το οικονομικό έτος 2023/24, κατηγορώντας τις «γεωπολιτικές αβεβαιότητες» που έκαναν τους βιομηχανικούς πελάτες να είναι προσεκτικοί.

«Αυτή η αυξανόμενη πολυπλοκότητα που πρέπει να πλοηγηθούν οι εταιρείες παγκοσμίως μπορεί να δημιουργήσει παράλυση ανάλυσης όταν πρόκειται για επενδυτικές αποφάσεις.

Οι πονοκέφαλοι στην αίθουσα συνεδριάσεων έχουν αυξηθεί σημαντικά ως αποτέλεσμα», δήλωσε ο Marcus Berret (Διευθύνων Σύμβουλος της Roland Berger).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης