Τελευταία Νέα

Mega deal στα βιοκαύσιμα ετοιμάζει η Eni (Reuters)

Mega deal στα βιοκαύσιμα ετοιμάζει η Eni (Reuters)
Τα βιοκαύσιμα, τα οποία παράγονται από φυτικά έλαια, απόβλητα μαγειρικών ελαίων και λίπη, αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην απαλλαγή από τον άνθρακα του τομέα των μεταφορών τα επόμενα χρόνια
Η ιταλική Eni βρίσκεται σε αποκλειστικές συνομιλίες με την επενδυτική εταιρεία KKR, για την πώληση μειοψηφικού μεριδίου στην Enilive, την θυγατρική εταιρεία βιοκαυσίμων, μια συμφωνία που θα μπορούσε να αποτιμήσει τη μονάδα μέχρι και στα 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ συμπεριλαμβανομένου του χρέους.

Σύμφωνα με το Reuters, η πιθανή εξαγορά από την KKR του 20% έως 25% της Enilive εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της Eni να αποσχίσει επιμέρους κλάδους της σε ξεχωριστές μονάδες και να τις καταστήσει οικονομικά ανεξάρτητες.

Τα βιοκαύσιμα, τα οποία παράγονται από φυτικά έλαια, απόβλητα μαγειρικών ελαίων και λίπη, αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην απαλλαγή από τον άνθρακα του τομέα των μεταφορών τα επόμενα χρόνια.

Ωστόσο, το κλίμα της αγοράς απέναντί τους έχει γίνει αρνητικό, καθώς τα περιθώρια κέρδους είναι εξαιρετικά μικρά και οι ανησυχίες για το ρυθμιστικό πλαίσιο έχουν αυξηθεί αρκετά.

Για αυτούς τους λόγους ακριβώς, οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές της Eni, η Shell και η BP ανακοίνωσαν αμφότερες τις τελευταίες εβδομάδες ότι παγώνουν τα έργα βιοκαυσίμων.

Ο επικεφαλής της έρευνας για την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση στη Royal Bank of Canada (RBC) Biraj Borkhataria δήλωσε ότι η αποτίμηση ήταν πολύ υψηλότερη από τις προσδοκίες της αγοράς που η τράπεζα πίστευε ότι ήταν της τάξης των 7-10 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι μετοχές της Eni αυξήθηκαν περισσότερο από 1% στις πρώτες συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Μιλάνου την Τρίτη (23/7) και βρίσκονταν στα 14,11 ευρώ, με άνοδο 0,3% ξεπερνώντας τον αρνητικό δείκτη blue chip.

Μεγάλο το ενδιαφέρον από τους επενδυτές

Ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος δήλωσε ότι η KKR δεν ήταν ο μόνος δυνητικός αγοραστής.

«Το έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε αυτή την περίοδο από κορυφαίους θεσμικούς επενδυτές θα μπορούσε να οδηγήσει στη μετέπειτα πώληση ποσοστού έως και 10% της Enilive», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Οι αναλυτές υπολόγισαν ότι η Eni θα μπορούσε να αντλήσει περισσότερα από 4 δισ. ευρώ εάν ολοκληρώσει δύο συναλλαγές πουλώντας έως και το 35% της Enilive στην υψηλότερη τιμή του εύρους που αναφέρεται για τη συναλλαγή της KKR.

Η Eni δήλωσε τον Μάρτιο ότι θα πουλήσει περιουσιακά στοιχεία για να συγκεντρώσει καθαρά έσοδα ύψους 8 δισ. ευρώ έως το 2027 για να διατηρήσει το χρέος υπό έλεγχο και να χρηματοδοτήσει την ενεργειακή μετάβαση.

Η Enilive επικεντρώνεται στη βιοδιύλιση, την παραγωγή βιομεθανίου, τις έξυπνες λύσεις κινητικότητας, ενώ διαθέτει ένα δίκτυο με περισσότερους από 5.000 σταθμούς πολλαπλών καυσίμων στην Ευρώπη.

Ο ιταλικός κολοσσός αναμένεται να καταγράψει βασικά κέρδη περίπου 1 δισ. ευρώ φέτος.

Η JPMorgan και η Mediobanca ενήργησαν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της Eni για την πώληση του μεριδίου της Enilive.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης