Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Δέσμευση της φον ντερ Λάιεν για χαμηλότερες τιμές ενέργειας στην ΕΕ (Μοntel)

Δέσμευση της φον ντερ Λάιεν για χαμηλότερες τιμές ενέργειας στην ΕΕ (Μοntel)
Η Κομισιόν θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τις χώρες και τις εταιρείες της ΕΕ να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα και θα επεκτείνει και θα δώσει προτεραιότητα στις επενδύσεις σε υποδομές και τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενέργειας με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα
Η -για δεύτερη φορά- πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποσχέθηκε πολιτικές που θα οδηγήσουν στη μείωση των τιμών της ενέργειας, σύμφωνα με το Montel.

«Πρέπει να μειώσουμε τους ενεργειακούς λογαριασμούς για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά», δήλωσε η Γερμανίδα πολιτικός μιλώντας για τις πολιτικές της προτεραιότητες έως το 2029.

Για τον σκοπό αυτό, η φον ντερ Λάιεν δεσμεύτηκε για το λεγόμενο Clean Industrial Deal εντός των πρώτων 100 ημερών της δεύτερης θητείας της, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τον Νοέμβριο.

Αυτή θα περιλαμβάνει την απλούστευση, την επένδυση και τη διασφάλιση της πρόσβασης σε φθηνό, βιώσιμο και ασφαλή ενεργειακό εφοδιασμό και πρώτες ύλες.

Συνέχεια της πράσινης μετάβασης

Η Κομισιόν θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τις χώρες και τις εταιρείες της ΕΕ να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα και θα επεκτείνει και θα δώσει προτεραιότητα στις επενδύσεις σε υποδομές και τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενέργειας με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνονται υποδομές αποθήκευσης και μεταφοράς για το δεσμευμένο CO2, καθώς και μέτρα ενεργειακής απόδοσης, ψηφιοποίηση των ενεργειακών αγορών και ανάπτυξη της αγοράς υδρογόνου.

Υποσχέθηκε επίσης να επεκτείνει την εθελοντική κοινής πλατφόρμα αγοράς φυσικού αερίου της ΕΕ ώστε να συμπεριληφθούν το υδρογόνο και οι κρίσιμες πρώτες ύλες.

Μετάβαση σε χαμηλές εκπομπές άνθρακα

Η φον ντερ Λάιεν προτείνει επίσης την υιοθέτηση νόμου σχετικά με την επιτάχυνση της βιομηχανικής απεξάρτησης από τον άνθρακα, ώστε να βοηθήσει τις επιχειρήσεις, ιδίως στους ενεργοβόρους τομείς, να μεταβούν σε μια οικονομία net zero.  

Απώτερος στόχος της προέδρου είναι να ενθαρρύνει τις επενδύσεις για την ανάπτυξη, παραγωγή και εφαρμογή καθαρών τεχνολογιών και να συμβάλει στην επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών σχεδιασμού, υποβολής προσφορών και αδειοδότησης.

Στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ακόμα ο δεσμευτικός στόχος για τη μείωση των εκπομπών της ΕΕ κατά 90% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 έως το 2040, στο φόντο των προσπαθειών για την επίτευξη μιας net zero οικονομίας έως το 2050.

Ο στόχος αυτός θα βοηθούσε τις εταιρείες να καθορίσουν τις επενδύσεις τους για τις επόμενες δεκαετίες, δήλωσε η Γερμανίδα, η οποία κάλεσε επίσης την ΕΕ να παραμείνει «ηγέτης στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα», ενώ δεσμεύτηκε να καθορίσει το παγκόσμιο όραμα του μπλοκ για το κλίμα και την ενέργεια πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ COP30 για το κλίμα στη Βραζιλία το 2025.

Η φον ντερ Λάιεν έκανε επίσης λόγο στην ανάγκη της ΕΕ να στραφεί σε άλλους ενεργειακούς εταίρους, τώρα που οι σχέσεις της με τη Ρωσία έχουν αλλάξει λόγω του πολέμου.

«Σε αυτό το πνεύμα, θα εργαστούμε για να ενισχύσουμε τις σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η ενέργεια, η ασφάλεια και η ανθεκτικότητα», δήλωσε.

Μεταξύ των άλλων δεσμεύσεών της, προανήγγειλε τον διορισμό ενός επιτρόπου για την περιοχή της Μεσογείου, ο οποίος θα επικεντρώνεται σε στρατηγικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας και της ασφάλειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης