Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

ΙΕΑ: Η παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας στην ΕΕ θα ξεπεράσει τα ορυκτά φέτος (Montel)

ΙΕΑ: Η παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας στην ΕΕ θα ξεπεράσει τα ορυκτά φέτος (Montel)
Ο ΙΕΑ αναμένει επίσης περαιτέρω μείωση της παραγωγής άνθρακα και φυσικού αερίου το 2025, κατά 4% και 7% αντίστοιχα
Η παραγωγή ενέργειας από αιολικά και ηλιακά πάρκα στην ΕΕ, αναμένεται να ξεπεράσει φέτος για πρώτη φορά την αντίστοιχη παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ) και τη νεότερη έκθεσή του.

Με βάση το Montel, στην έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα (19/7), το συνδυασμένο μερίδιο της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας θα φτάσει το 30% της συνολικής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ το 2024 και το 33% το 2025, σε σχέση με το 26% πέρυσι.

Το σύνολο του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναμενόταν να φτάνει στο 50% της συνολικής παραγωγής το επόμενο έτος, ανέφερε ο οργανισμός.

Για τα ορυκτά καύσιμα, υπάρχει πρόβλεψη για μείωση κατά 24% της παραγωγής με καύση άνθρακα και 10% για το φυσικό αέριο το 2024, με την προϋπόθεση ότι οι καιρικές συνθήκες θα είναι ήπιες στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 1,7% για ολόκληρο το έτος.

Ο ΙΕΑ αναμένει επίσης περαιτέρω μείωση της παραγωγής άνθρακα και φυσικού αερίου το 2025, κατά 4% και 7% αντίστοιχα, εν μέσω της «συνεχιζόμενης ανάκαμψης του γαλλικού πυρηνικού στόλου και της αύξησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Αύξηση της ζήτησης

Εν τω μεταξύ, στην ΕΕ αναμενόταν να συνεχιστεί η ανάκαμψη της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας που «επιταχύνεται», μετά την ετήσια αύξηση κατά 1% το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Ο ΙΕΑ προέβλεψε αύξηση 1,7% της ζήτησης για ολόκληρο το 2024 και αύξηση 2,6% το 2025.

«Η σημαντική ανάκαμψη τροφοδοτείται από την επανεκκίνηση ή την αύξηση της παραγωγής σε πολλές ενεργοβόρες βιομηχανίες που περιόρισαν τις δραστηριότητές τους εν μέσω απότομα υψηλότερων τιμών ενέργειας την περίοδο 2021-2023».

Μέρος της αύξησης εξηγείται επίσης από τη συνεχιζόμενη επέκταση της ηλεκτροκίνησης στις μεταφορές.

Ωστόσο, υπάρχει κάποια «αβεβαιότητα» σχετικά με τον ρυθμό ανάκαμψης της ζήτησης, καθώς οι περικοπές της παραγωγής και η πλήρης διακοπή λειτουργίας συνέχισαν να υφίστανται σε διάφορες βιομηχανίες, δήλωσε ο ΙΕΑ, με τις ενεργοβόρες βιομηχανίες να παραμένουν «ευάλωτες» στις τιμές της ενέργειας που παρέμειναν αυξημένες.

Ειδικότερα, η χαλυβουργία παρέμεινε «υπό πίεση λόγω του συνδυασμού υποτονικής ζήτησης χάλυβα και αυξημένου κόστους παραγωγής», σημείωσε ο οργανισμός.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης