Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σλοβακία -Ουγγαρία: Η Ουκρανία διέκοψε τη ρωσική διαμετακόμιση πετρελαίου της Lukoil

Σλοβακία -Ουγγαρία: Η Ουκρανία διέκοψε τη ρωσική διαμετακόμιση πετρελαίου της Lukoil
Περίπου 1,1 εκατ.μετρικοί τόνοι το μήνα, ή περίπου 250.000 βαρέλια ημερησίως, ρωσικού πετρελαίου εξάγονται μέσω της νότιας διαδρομής Druzhba, εκ των οποίων περίπου 900.000 τόνοι κατανέμονται μεταξύ Σλοβακίας και Ουγγαρίας

Η Σλοβακία και η Ουγγαρία ανακοίνωσαν ότι σταμάτησαν να λαμβάνουν πετρέλαιο από τον βασικό προμηθευτή Lukoil αφού η Ουκρανία επέβαλε απαγόρευση τον περασμένο μήνα στη διέλευση πόρων από τη ρωσική ενεργειακή εταιρεία μέσω της επικράτειάς της σύμφωνα με το Reuters.
Η κίνηση υπογραμμίζει την ασταθή φύση των υπόλοιπων ρωσικών προμηθειών πετρελαίου στην Ευρώπη μέσω του σοβιετικής κατασκευής αγωγού Druzhba, της τελευταίας σημαντικής λειτουργικής οδού παροχής ρωσικού πετρελαίου προς την ήπειρο.
Τόσο η Σλοβακία όσο και η Ουγγαρία δήλωσαν ότι εξακολουθούν να λαμβάνουν πετρέλαιο από άλλες ρωσικές εταιρείες παρά τη διακοπή των προμηθειών της Lukoil.

Η σλοβακική εταιρεία μεταφοράς πετρελαίου Transpetrol ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι παραδόσεις από τη Lukoil είχαν σταματήσει αλλά οι προμήθειες από άλλους Ρώσους εξαγωγείς έφταναν στη Σλοβακία μέσω Ουκρανίας.

Το υπουργείο Οικονομίας της Σλοβακίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι παραδόσεις πετρελαίου από τη Lukoil, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου της Ρωσίας, σταμάτησαν να ρέουν στη Σλοβακία μέσω Ουκρανίας μετά την ένταξη της εταιρείας στον κατάλογο κυρώσεων της Ουκρανίας.

"Σύμφωνα με στοιχεία της (σλοβακικής εταιρείας μεταφοράς πετρελαίου) Transpetrol, οι παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου στη Σλοβακία δεν σταμάτησαν. Το πρόβλημα είναι, σύμφωνα με τη (σλοβακική εταιρεία διύλισης) Slovnaft, οι παραδόσεις ενός προμηθευτή σκυροδέματος, της Lukoil", ανέφερε το υπουργείο.
Ανέφερε ότι η Slovnaft είχε εξασφαλίσει παραδόσεις από άλλο προμηθευτή και το υπουργείο συζητούσε το θέμα με Ουκρανούς εταίρους.
Η Ρωσία συνεχίζει να προμηθεύει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, παρά την εισβολή της Μόσχας τον Φεβρουάριο του 2022 και τη στρατιωτική σύγκρουση που ακολούθησε, τη μεγαλύτερη στην ήπειρο από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κανονικά οι ροές μέσω του TurkStream

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Peter Szijjarto δήλωσε την Τρίτη ότι οι αποστολές φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ουγγαρία ρέουν ανεμπόδιστα μέσω του αγωγού TurkStream στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά το αργό πετρέλαιο δεν μεταφέρεται πλέον από τη Lukoil μέσω Ουκρανίας.
"Λόγω μιας νέας νομικής κατάστασης στην Ουκρανία, η Lukoil δεν παραδίδει πλέον στην Ουγγαρία και τώρα εργαζόμαστε για μια λύση που θα επιτρέψει την επανεκκίνηση της διαμετακόμισης πετρελαίου καθώς το ρωσικό πετρέλαιο είναι πολύ σημαντικό για την ενεργειακή μας ασφάλεια", δήλωσε ο Szijjarto.

Πηγές του κλάδου ανέφεραν ότι περίπου 1,1 εκατομμύριο μετρικοί τόνοι το μήνα, ή περίπου 250.000 βαρέλια ημερησίως, ρωσικού πετρελαίου εξάγονται μέσω της νότιας διαδρομής Druzhba, εκ των οποίων περίπου 900.000 τόνοι κατανέμονται σχεδόν εξίσου μεταξύ της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας.

Ο νότιος κλάδος του αγωγού Druzhba διέρχεται μέσω της Ουκρανίας προς την Τσεχική Δημοκρατία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία και αποτελεί την κύρια πηγή προμήθειας των διυλιστηρίων τους εδώ και χρόνια. Rosneft, Lukoil και Tatneft, ήταν οι κύριοι Ρώσοι εξαγωγείς μέσω της διαδρομής.

Δύο πηγές, εξοικειωμένες με τα δεδομένα, δήλωσαν στο Reuters ότι οι προμήθειες αργού πετρελαίου της Ρωσίας Urals μέσω του αγωγού Druzhba προς τη Σλοβακία ήταν σημαντικά χαμηλότερες από τον προγραμματισμένο όγκο τους.
Ανέφεραν επίσης ότι οι προμήθειες πετρελαίου μέσω του αγωγού προς την Τσεχία συνεχίζονται κανονικά, ενώ οι ροές προς την Ουγγαρία είναι ελαφρώς κάτω από τα προβλεπόμενα επίπεδα.

Τα διυλιστήρια της MOL

Η ενεργειακή εταιρεία της Ουγγαρίας MOL MOLB.BU κατέχει διυλιστήρια στην Ουγγαρία και Σλοβακία, τα οποία τροφοδοτούνται και τα δύο από το νότιο τμήμα του αγωγού Druzhba. Απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις για τη διαφοροποίηση των διυλιστηρίων Danube και Slovnaft της MOL για να απομακρυνθεί από το πετρέλαιο Urals.

Η Lukoil έχει σύμβαση διάρκειας με τη MOL, βάσει της οποίας προμηθεύει περίπου 4 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου ετησίως στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία, σύμφωνα με πηγές του κλάδου.
Η έλλειψη προμήθειας πετρελαίου από τη Lukoil δυσκολεύει τη MOL, και ιδιαίτερα το διυλιστήριο Slovnaft, να συνεχίσει τη σταθερή λειτουργία της, ανέφερε μία από τις πηγές.

Το διυλιστήριο Duna της MOL στην Ουγγαρία έχει περισσότερες επιλογές για εισαγωγή αργού πετρελαίου, όπως δια θαλάσσης από το λιμάνι Omisalj στην Κροατία. Η Slovnaft πρέπει να βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις ρωσικές ροές πετρελαίου μέσω του αγωγού Druzhba λόγω της θέσης της στην ξηρά.
Η Szijjarto ανακοίνωσε την Τρίτη ότι μια νομική λύση που εργάζεται η MOL θα επιτρέψει στη Lukoil να μεταφέρει αργό πετρέλαιο στην Ουγγαρία μέσω της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης