Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Attica Bank: Ολοκληρώνεται το deal ανάμεσα σε ΤΧΣ και Thrivest – Αναβάθμιση από τη Moody’s

Attica Bank: Ολοκληρώνεται το deal ανάμεσα σε ΤΧΣ και Thrivest – Αναβάθμιση από τη Moody’s
Στον Ηρακλή 3 θα ενταχθούν 1,3 δισεκ. NPEs της Attica bank και 1,5 δισεκ. της Παγκρήτιας
Ολοκληρωμένο είναι το deal στην Attica bank, με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τη Thrivest να συμφωνούν σε όλο το πλαίσιο του μετασχηματισμού της τράπεζας με επίκεντρο την μεγάλη αύξηση κεφαλαίου 660 με 680 εκατ ευρώ.

Αρχικά θα προηγηθεί η ένταξη στον Ηρακλή της Attica bank και της Παγκρήτιας ως δύο διαφορετικές νομικές οντότητες.

Στον Ηρακλή 3 θα ενταχθούν 1,3 δισεκ. NPEs της Attica bank και 1,5 δισεκ. της Παγκρήτιας.

Συνολικά θα εκδοθούν περί τα 500 με 560 εκατ ευρώ senior bond, εάν το κύριο ομόλογο υψηλής εξασφάλισης λόγω της εγγύησης του δημοσίου είναι υψηλότερο θα είναι ακόμη πιο θετική έκπληξη.

Θα ακολουθήσει η νομική συγχώνευση με τις απαραίτητες γενικές συνελεύσεις των δύο τραπεζών όπου θα ανακοινωθεί η σχέση ανταλλαγής και η αλλαγή ονόματος.

Εν συνεχεία στο τρίτο στάδιο το νέο σχήμα περί τον Οκτώβριο του 2024 να υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου 660 με 680 εκατ ευρώ με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να εισφέρει 370 εκατ ευρώ, η Thrivest 200 με 220 εκατ ευρώ και τα υπόλοιπα ΕΦΚΑ, ΤΜΕΔΕ που θα συμμετάσχουν κανονικά και άλλοι μέτοχοι.

Αναβάθμιση από τη Moody’s για Attica και Παγκρήτια

Στο μεταξύ, υπό αναθεώρηση και αναβάθμιση έθεσε τις αξιολογήσεις των Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας η Moody's, αναφερόμενη στην επικείμενη συγχώνευση μεταξύ των δύο τραπεζών.

Σημειώνεται ότι η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα - καταθέσεις- της Attica Bank είναι B3 (με Baseline Credit Assessment, BCA, στο caa2) ενώ η Παγκρήτια βρίσκεται στο B2 (με BCA caa1).

Η αναθεώρηση της αναβάθμισης των δύο τραπεζών θα λάβει υπόψη τον βαθμό στον οποίο θα εφαρμοστεί το σχέδιο συγχώνευσης που ανακοινώθηκε καθώς και το μέγεθος της αναμενόμενης αύξησης κεφαλαίου από τους στρατηγικούς μετόχους, αναφέρει η  Moody's.

Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι θα επικεντρωθεί στις λεπτομέρειες της τιτλοποίησης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) που θα πραγματοποιήσουν οι δύο τράπεζες μέσω του προγράμματος Ηρακλής ΙΙΙ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης