Τελευταία Νέα

ΔΕΔΔΗΕ: Προθεσμία έως τον Οκτώβριο για τον εξοπλισμό περικοπών στα φωτοβολταϊκά άνω των 400 κιλοβάτ

ΔΕΔΔΗΕ: Προθεσμία έως τον Οκτώβριο για τον εξοπλισμό περικοπών στα φωτοβολταϊκά άνω των 400 κιλοβάτ

Επιστροφή του 25% τωων εσόδων τους από την συμμετοχή του έργου στην αγορά η ποινή για τους παραβάτες

 

Προθεσμία έως τον Οκτώβριο έχουν οι ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών άνω των 400 κιλοβάτ των οποίων τα έργα βρίσκονται συνδεδεμένα στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας του ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να εγκαταστήσουν τον απαραίτητο εξοπλισμό ώστε να έχει ο Διαχειριστής τη δυνατότητα τηλεδιαχείρισής τους για να περιορίζει άμεσα την ισχύ τους όταν το κρίνει απαραίτητο για την ασφάλεια των ηλεκτρικών δικτύων.

Πρόκειται για την περίφημη μέθοδο «set-point», την οποία ήδη μπορεί και εφαρμόζει ο διαχειριστής του ηλεκτρικού συστήματος μεταφοράς ρεύματος ΑΔΜΗΕ προκειμένου να περικόπτει, όταν χρειάζεται, την πράσινη ενέργεια των ΑΠΕ προκειμένου να διατηρεί την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος.Μάλιστα, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς φωτοβολταϊκών, ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους, με διαφημιστικές και άλλες επικοινωνιακές καμπάνιες, εταιρείες που προμηθεύουν τον απαραίτητο εξοπλισμό καθώς η πίτα, όπως λένε χαρακτηριστικά, είναι μεγάλη.

Ο εξοπλισμός σε όλα τα φωτοβολταϊκά άνω των 400 kW (μεγάλα και μικρά) θα πρέπει να τοποθετηθεί με δαπάνες και ευθύνη των παραγωγών, βάσει των προδιαγραφών του ΔΕΔΔΗΕ. Για τον καθορισμό πλαισίου περιορισμών παραγωγής σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ είχε προβλεφθεί ειδική ρύθμιση στον τελευταίο νόμο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Εγκατάσταση set-point

Οι επενδυτές έχουν περιθώριο έως τα τέλη Οκτωβρίου για να προχωρήσουν στην εγκατάσταση των συστημάτων set-point προκειμένου να μπορούν να υποβληθούν απρόσκοπτα σε περιορισμούς έγχυσης της παραγόμενης ενέργειας από τον Διαχειριστή εφόσον χρειαστεί.

Σε διαφορετική περίπτωση και εφόσον εκπνεύσει το χρονικό περιθώριο χωρίς ο παραγωγός να έχει προχωρήσει στην εγκατάσταση των απαιτούμενων υποδομών, προβλέπεται ποινή. Ειδικότερα, οι σχετικές Μονάδες ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ για κάθε περίοδο που εκδόθηκε Εντολή Περιορισμού Έγχυσης θα πρέπει να επιστρέφουν το 25% των εσόδων τους που έχουν λάβει από την συμμετοχή του έργου στην αγορά και χωρίς να δικαιούται καμία αποζημίωση από τον ΔΑΠΕΕΠ για το σύνολο της ενέργειας που παρήχθη.

Είναι αξιοσημείωτο ότι αρχικά είχε σχεδιαστεί το μέτρο να αφορά μόνο τα μεγαλύτερα έργα άνω του ενός MW, ωστόσο τελικά η βεντάλια άνοιξε και περιέλαβε όλα τα έργα άνω των 400 kW. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει και η δυνατότητα ενεργοποίησης του μηχανισμού αντιστάθμισης περικοπών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ.

Με άλλα λόγια, έργα ΑΠΕ που δεν θα υφίστανται περικοπές λόγω τεχνικών δυσκολιών να μπορούν να αποζημιώνουν άλλα έργα τα οποία υπόκεινται σε περικοπές ώστε να επιμερίζονται τα βάρη. Τα κονδύλια θα συγκεντρώνονται σε λογαριασμό του ΔΑΠΕΕΠ ο οποίος θα εφαρμόζει τον μηχανισμό περικοπών. Η ανάγκη δημιουργίας του μηχανισμού, ουσιαστικά προέκυψε για τα μικρότερα έργα ΑΠΕ τα οποία είναι συνδεδεμένα στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ και για τα οποία δεν υπάρχει σύστημα τηλεχειρισμού ώστε η ισχύ τους να περικόπτεται άμεσα όταν κριθεί απαραίτητο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης