Τελευταία Νέα

ECA: Οι στόχοι της ΕΕ για το πράσινο υδρογόνο δεν είναι ρεαλιστικοί

ECA: Οι στόχοι της ΕΕ για το πράσινο υδρογόνο δεν είναι ρεαλιστικοί

 Oι στόχοι βασίστηκαν σε «πολιτική βούληση» και όχι σε ισχυρή ανάλυση και η ΕΕ βρίσκεται πολύ μακριά για να τους επιτύχει ανέφερε το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο

Οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραγωγή και εισαγωγή πράσινου υδρογόνου δεν είναι ρεαλιστικοί και απίθανο να επιτευχθούν παρά τη χρηματοδότηση δισεκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε την Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο. (ECA).
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει στόχους για παραγωγή έως και 10 εκατομμυρίων τόνων υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030 και εισαγωγή άλλων 10 εκατομμυρίων τόνων. Αν και δεν είναι δεσμευτικοί, οι στόχοι είναι μέρος των σχεδίων του μπλοκ να τερματίσει την εξάρτησή του από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας.

Σε έκθεσή του, το ECA ανέφερε ότι αυτοί οι στόχοι βασίστηκαν σε «πολιτική βούληση» και όχι σε ισχυρή ανάλυση και ότι η ΕΕ βρίσκεται πολύ μακριά για να τους επιτύχει.
Ένας άλλος στόχος που έθεσαν οι Βρυξέλλες, να εγκαταστήσουν τουλάχιστον 40 γιγαβάτ ανανεώσιμων ηλεκτρόλυσης υδρογόνου έως το 2030, ήταν μια ιδέα που προτάθηκε σε έγγραφα από μια ομάδα λόμπι υδρογόνου, διαπίστωσαν οι ελεγκτές.
Παρά τη χρηματοδότηση της ΕΕ ύψους 18,8 δισεκατομμυρίων ευρώ που διατίθενται για έργα πράσινου υδρογόνου, τα έργα που θα πρόσθεταν λιγότερο από 5 GW παραγωγικής ικανότητας έως το 2030 έχουν φτάσει σε προχωρημένο στάδιο, αν και έργα συνολικής ισχύος περίπου 50 GW βρίσκονται επίσης σε στάδιο προηγούμενης αξιολόγησης .

Εκπλήρωση δεσμεύσεων για κλιματική αλλαγή

Το πράσινο υδρογόνο θεωρείται ζωτικής σημασίας για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή. Παράγεται με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τη διάσπαση του νερού - μια διαδικασία που δεν παράγει εκπομπές CO2 - και η ΕΕ στηρίζεται σε αυτό για την απαλλαγή από τον άνθρακα βιομηχανικών διεργασιών όπως η παραγωγή χάλυβα και λιπασμάτων.
«Η βιομηχανική πολιτική της ΕΕ για το ανανεώσιμο υδρογόνο χρειάζεται έλεγχο πραγματικότητας», δήλωσε ο ελεγκτής Stef Blok, ο οποίος ήταν επικεφαλής της έκθεσης.
Η πυρηνική βιομηχανία στοχεύει να τριπλασιάσει τη δυναμικότητα έως το 2050.

Το ECA είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να επινοήσει μια πιο στοχευμένη προσέγγιση για την κατανομή της σπάνιας χρηματοδότησης της ΕΕ και να ενημερώσει τις πολιτικές της για να δώσει κίνητρα για έργα υδρογόνου.
Ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε ότι έλαβε γνώση της έκθεσης και αναγνώρισε ότι η αγορά υδρογόνου διαμορφώνεται «σταδιακά».
"Το έργο μας απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει. Τώρα πρέπει να επιταχύνουμε την ανάπτυξη και την απορρόφηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα στην Ευρώπη", είπε ο εκπρόσωπος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης