Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΗΠΑ: Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης απειλεί την ενεργειακή βιομηχανία και την οικονομία (Oil Price)

ΗΠΑ: Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης απειλεί την ενεργειακή βιομηχανία και την οικονομία (Oil Price)
Συνολικά, ο παγκόσμιος τομέας της ΤΝ αναμένεται να είναι υπεύθυνος για το 3,5% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2030
Η ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι τόσο ισχυρή και τόσο γρήγορη που απειλεί να αποσταθεροποιήσει την ενεργειακή βιομηχανία, την οικονομία και το κλίμα, τονίζει σχετική μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Oil Price, την περασμένη εβδομάδα, η Google δήλωσε ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έχουν εκτοξευθεί κατά 48% τα τελευταία πέντε χρόνια.

«Οι υπηρεσίες που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη απαιτούν σημαντικά περισσότερη υπολογιστική ισχύ -και άρα ηλεκτρική ενέργεια- από την τυπική διαδικτυακή δραστηριότητα», ανέφερε την Πέμπτη το BBC.

Πράγματι, μια πρόσφατη μελέτη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κορνέλ διαπιστώνει ότι τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, χρησιμοποιούν έως και 33 φορές περισσότερη ενέργεια από τους υπολογιστές που εκτελούν λογισμικό συγκεκριμένων εργασιών.

Επιπλέον, κάθε ερώτημα που τίθεται σε πρόγραμμα με τεχνητή νοημοσύνη καταναλώνει περίπου δέκα φορές περισσότερη ενέργεια από τις παραδοσιακές αναζητήσεις στο διαδίκτυο.

Αυτή η ανεξέλεγκτη αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας καθώς η ΤΝ αναπτύσσει ταχύτητα αποτελεί άμεση απειλή για την ικανότητα του τεχνολογικού τομέα να τηρήσει τις υποσχέσεις του για απαλλαγή από τον άνθρακα.

Συνολικά, ο παγκόσμιος τομέας της ΤΝ αναμένεται να είναι υπεύθυνος για το 3,5% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2030.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μόνο τα data centers θα μπορούσαν να καταναλώσουν το επιβλητικό 9% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2030, ποσοστό που συνεπάγεται διπλάσια αύξηση από τα σημερινά επίπεδα.

Αυτός ο ραγδαίος ρυθμός ανάπτυξης θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην εθνική ενεργειακή ασφάλεια, πέρα φυσικά από την οικονομία.

Οι προβλέψεις της Rystad

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Rystad Energy, η τεχνητή νοημοσύνη και τα ηλεκτρικά οχήματα αναμένεται να προσθέσουν 290 TWh ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στο ενεργειακό δίκτυο των Ηνωμένων Πολιτειών μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Μέχρι το 2030, μόνο αυτοί οι δύο τομείς θα καταναλώνουν ποσότητα ενέργειας ισοδύναμη με εκείνη ολόκληρης της Τουρκίας - της 18ης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι οι ΗΠΑ πρέπει να εντείνουν την αύξηση των έργων ΑΠΕ, αλλιώς κινδυνεύουν να ξεμείνουν εντελώς από ενέργεια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης