Ενέργεια

Τι ανέφερε ο Κύπριος πρόεδρος για τη διασύνδεση με την Ελλάδα στη συνέντευξή του στην «Κ»

Τι ανέφερε ο Κύπριος πρόεδρος για τη διασύνδεση με την Ελλάδα στη συνέντευξή του στην «Κ»
Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το μόνο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχει ηλεκτρική διασύνδεση, τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης
Μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στην Καθημερινή ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας για τα γεγονότα του 1974 που σημάδεψαν την κυπριακή αλλά και ελληνική ιστορία, για το Κυπριακό και την εξέλιξή του σήμερα, όσο και για τη συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου, με αφορμή τη μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση.

Στην ερώτηση για το αν πρέπει να γίνει η διασύνδεση των δυο χωρών, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε πως «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το μόνο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχει ηλεκτρική διασύνδεση. Είναι ενεργειακά απομονωμένη. Φυσικά, είμαστε υπέρ της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Κύπρο και με άλλα κράτη της περιοχής, καθώς υπάρχει και η πολύ σημαντική διάσταση του Ισραήλ. Από γεωπολιτικής, πολιτικής και ενεργειακής άποψης, είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές αυτής της διασύνδεσης. Αναμένουμε τη σχετική μελέτη που αφορά την οικονομική διάσταση του έργου για να πάρουμε την τελική απόφαση σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου».

Σχετικά με το κατά πόσο το έργο κινδυνεύει όσον αφορά την ευρωπαϊκή στήριξη και χρηματοδότηση, ο Κύπριος πρόεδρος τόνισε πως έχουν μεταφερθεί τα μηνύματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το έργο αυτό έχει ενταχθεί στα έργα κοινής ωφελείας του μπλοκ και έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από αυτήν. 

«Ωστόσο, για να είμαστε υπεύθυνη κυβέρνηση απέναντι στον κυπριακό λαό που μας επέλεξε, πρέπει να έχουμε ενώπιόν μας τα οικονομικά δεδομένα. Είναι κάτι που συζήτησα και με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο πλαίσιο της ειλικρίνειας που πρέπει να χαρακτηρίζει τις σχέσεις μας. Οι δημόσιες δηλώσεις από κάποιους για το συγκεκριμένο θέμα, που ορισμένες φορές προκαλούν και αρνητικές αναφορές για την Κύπρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν βοηθούν στην παρούσα συγκυρία. Επαναλαμβάνω, πολιτικά, γεωπολιτικά και ενεργειακά, το έργο είναι υψηλής σημασίας για την Κυπριακή Δημοκρατία. Η τελική απόφαση θα ληφθεί βάσει των οικονομικών δεδομένων που οφείλουμε, όπως κάθε χώρα, να λαμβάνουμε υπόψη προτού πάρουμε αποφάσεις», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Αναφορικά, τέλος, με το αν θα υπάρξει τελικά αίσια έκβαση στον Great Sea Interconnector, ο πρόεδρος της Κύπρου απάντησε ότι σίγουρα θα υπάρχει σύντομα τελικό αποτέλεσμα.

«Αυτό που μπορώ να σας πω με βεβαιότητα είναι ότι η ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου, που είναι το μοναδικό κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι ενεργειακά απομονωμένο, είναι καθοριστικής σημασίας για να επιτύχουμε έναν από τους βασικούς στόχους αυτής της κυβέρνησης: τη μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού. Οι τιμές στην Κύπρο, λόγω και της ενεργειακής απομόνωσης, είναι σαφώς υψηλότερες σε σύγκριση με άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης