Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η Γαλλία στοχεύει στον διπλασιασμό της χρήσης ΑΠΕ έως το 2030 (Montel)

Η Γαλλία στοχεύει στον διπλασιασμό της χρήσης ΑΠΕ έως το 2030 (Montel)
«Οι στόχοι αυτοί θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν», δήλωσε ο Stephane His, ειδικός αναλυτής σε θέματα ενέργειας
Η Γαλλία σκοπεύει να διπλασιάσει την χρήση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030, σύμφωνα με το νέο σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (10/7), ωστόσο οι ειδικοί του κλάδου δήλωσαν στο Montel ότι αμφιβάλλουν αν ο στόχος είναι πράγματι εφικτός.

Το σχέδιο θέτει ως στόχο την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη συνολική κατανάλωση ενέργειας σε 570 TWh, σε σύγκριση με το σύνολο των 1.381 TWh.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Montel, ο αριθμός αυτός θα πρέπει να αντιστοιχεί στο 41% του συνόλου.

Ωστόσο, σύμβουλος του γαλλικού υπουργείου ενέργειας διέψευσε σε δήλωσή του ότι ο στόχος περιλαμβάνει την επίτευξη του 41% της συνολικής κατανάλωσης, ενώ αρνήθηκε να πει ποιος είναι ο στόχος του υπουργείου για την κατανάλωση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2030.

Πιο αναλυτικά, η χώρα στοχεύει σε 33-35 GW χερσαίας αιολικής ισχύος από 22,2 GW σήμερα και σε 3,6 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος, από 1,5 GW το 2023.

Η Γαλλία στοχεύει επίσης να αυξήσει την υδροηλεκτρική ισχύ σε 26,3 GW από 25,7 GW σήμερα και να αυξήσει τον ρυθμό εγκατάστασης ηλιακών φωτοβολταϊκών πάρκων σε 5,5-7 GW ετησίως, σε σύγκριση με τα 3,2 GW που ήταν εγκατεστημένα το 2023.

Δύσκολοι στόχοι

«Οι στόχοι αυτοί θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν», δήλωσε ο Stephane His, ειδικός αναλυτής σε θέματα ενέργειας.

«Τα τελευταία τρία ή τέσσερα χρόνια, διανύουμε μια πολύ περίεργη φάση ως προς την πράσινη μετάβαση στη Γαλλία. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένα ανομολόγητο μορατόριουμ για τη χερσαία αιολική ενέργεια», πρόσθεσε.

Η Γαλλία είχε αυξήσει τον στόχο της για την κατανάλωση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές από 505 TWh στο σχέδιο, χωρίς να αλλάξει τους στόχους παραγωγής της, πρόσθεσε ο His.

Άλλοι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι ο στόχος των 570 TWh ήταν υπερεκτιμημένος λόγω διπλής καταμέτρησης, με τις μονάδες παραγωγής θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας να υπολογίζονται δύο φορές αντί για μία.

Εάν αυτό ληφθεί υπόψη, η επιδιωκόμενη αύξηση της κατανάλωσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το τέλος της δεκαετίας θα ήταν ίση με 33% αντί για 41%, δήλωσε ένας αναλυτής.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΕ είχε ζητήσει από τη Γαλλία να φτάσει το 44% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην τελική της κατανάλωση μέχρι το 2030.

Η Γαλλία ήταν το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ που δεν πέτυχε τον στόχο της για την επίτευξη μεριδίου 23% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας έως το 2020. Μέχρι το 2023, το μερίδιο αυτό είχε αυξηθεί στο 22,2%.

Η νέα ενεργειακή πολιτική

Μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου εκλογικού γύρου στη Γαλλία, το σενάριο νίκης της Λεπέν έφερε μεγάλη αναστάτωση στην ενεργειακή βιομηχανία της χώρας, εξαιτίας των προεκλογικών της δεσμεύσεων σε σχέση με την πράσινη ενέργεια και τη στροφή στα ορυκτά καύσιμα και την πυρηνική ενέργεια.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα της Λεπέν υπήρχε πρόβλεψη για πάγωμα των αιολικών έργων, άρση της απαγόρευσης πώλησης βενζινοκίνητων αυτοκινήτων και αλλαγές στους όρους πράσινης ανακαίνισης των σπιτιών.

Μετά την 7η Ιουλίου όμως, το νέο πολιτικό τοπίο που διαμορφώθηκε με την πρωτιά του Νέου Λαϊκού Μετώπου, δείχνει πως οι πράσινες πολιτικές της χώρας δεν βρίσκονται σε κίνδυνο και πως θα συνεχίσουν στην ίδια τροχιά που διαγράφουν μέχρι σήμερα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης