Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Αυστραλία: Ηλιακό πάρκο και έργο BESS από την Edify δίπλα από σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα

Αυστραλία: Ηλιακό πάρκο και έργο BESS από την Edify δίπλα από σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα
Το ηλιακό πάρκο του Callide αναμένεται να είναι των 200 MW, ενώ θα συνοδεύεται από μια μπαταρία διάρκειας τεσσάρων ωρών, μεγέθους 200 MW και 800 MWh
Τα σχέδια για την κατασκευή ενός τεράστιου ηλιακού πάρκου και έργου BESS δίπλα στον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα Callide του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας έχουν περάσει επιτυχώς από την ομοσπονδιακή διαδικασία περιβαλλοντικών εγκρίσεων, ανοίγοντας το δρόμο για την προώθησή τους.

Σύμφωνα με το Renew Economy, το ηλιακό πάρκο του Callide αναμένεται να είναι των 200 MW, ενώ θα συνοδεύεται από μια μπαταρία διάρκειας τεσσάρων ωρών, μεγέθους 200 MW και 800 MWh.

Θα βρίσκεται περίπου 7 χλμ. βορειοανατολικά της Biloela και δίπλα στον υφιστάμενο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα Callide, ώστε να μπορεί να μεγιστοποιήσει την πρόσβασή του στο δίκτυο.

Το έργο, αναπτύσσεται από την Edify Energy και έχει ήδη εξασφαλίσει την έγκριση του Συμβουλίου του Banana Shire.

Σε ένα report που δημοσιεύτηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το ομοσπονδιακό υπουργείο Περιβάλλοντος ενημέρωσε ότι ο ηλιακός σταθμός Callide δεν χρειάζεται να παραπεμφθεί για αξιολόγηση σύμφωνα με τον νόμο περί προστασίας του περιβάλλοντος και διατήρησης της βιοποικιλότητας και έτσι ουσιαστικά έδωσε το πράσινο φως στην ανάπτυξή του.

Το ατύχημα του 2021 και το πλεονέκτημα του έργου

Όπως έχει αναφέρει το RenewEconomy, η πρόταση της Edify Energy να χωροθετήσει το ηλιακό πάρκο και τη μεγάλη μπαταρία στη θέση του σταθμού άνθρακα Callide ήρθε μετά από ένα σοβαρό περιστατικό στην κύρια γεννήτρια το 2021, όταν αυτή εξερράγη, κόβοντας το ρεύμα σε μισό εκατομμύριο πελάτες και πολύ κοντά στο να προκαλέσει εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σε όλη την πολιτεία.

Το περιστατικό, το οποίο οδήγησε στην ανακάλυψη προβλημάτων στους πύργους ψύξης του εργοστασίου και στο μακροχρόνιο κλείσιμο δύο μονάδων παραγωγής του, ώθησε επίσης την κυβέρνηση του Κουίνσλαντ να ξεκινήσει ένα μπαράζ έργων BESS.

Στην αίτησή της προς την αρμόδια επιτροπή, η Edify αναφέρει ότι η θέση της ηλιακής ενέργειας και των μπαταριών δίπλα στο εργοστάσιο άνθρακα θα μεγιστοποιήσει την ικανότητά της να παρέχει ανανεώσιμη ενέργεια στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας στην ενδοχώρα από το Gladstone.

«Το προτεινόμενο έργο BESS θα αποθηκεύει την πλεονάζουσα ενέργεια που παράγεται από το ηλιακό πάρκο και θα υποστηρίζει το δίκτυο παρέχοντας ενέργεια σε περιόδους αιχμής της ζήτησης ή όταν υπάρχει έλλειψη παραγωγής ενέργειας», αναφέρει η αίτηση.

Να σημειωθεί ότι η Edify Energy είναι ένας από τους πιο σημαντικούς κατασκευαστές έργων ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης στην Αυστραλία, και το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει το πρώτο έργο συν-τοποθετημένου ηλιακού πάρκου και μπαταρίας στο Gannawarra στη Βικτώρια.

Πιο πρόσφατα ολοκλήρωσε τα γειτονικά έργα μπαταριών Riverina και Darlington στη νοτιοδυτική Αυστραλία, τα οποία έχουν συμβληθεί με τη Shell και την EnergyAustralia αντίστοιχα και τα οποία βρίσκονται κοντά στο ηλιακό πάρκο Darlington.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης