Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η προσέγγιση Ινδίας – Ρωσίας προκαλεί απογοήτευση στις ΗΠΑ – Ο παράγοντας Κίνα (Bloomberg)

Η προσέγγιση Ινδίας – Ρωσίας προκαλεί απογοήτευση στις ΗΠΑ – Ο παράγοντας Κίνα (Bloomberg)

Η Ινδία θεωρεί απαραίτητη την προσέγγιση της Ρωσίας για την αντιμετώπιση της Κίνας λίγο πριν τη σύνοδο του ΝΑΤΟ

 

Η προσέγγιση Ινδίας και Ρωσίας η οποία επισφραγίσθηκε με την αγκαλιά του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι με τον Βλαντιμίρ Πούτιν την παραμονή της κομβικής συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον προκάλεσε απογοήτευση στις ΗΠΑ οι οποίες έχουν καταστήσει τους στενότερους δεσμούς με το ασιατικό έθνος ακρογωνιαίο λίθο της εξωτερικής τους πολιτικής.
Υπό τον Μπάιντεν, οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν με την Ινδία σε τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τη συμπαραγωγή ευαίσθητων αμυντικών τεχνολογιών σύμφωνα με το Bloomberg.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Μόντι αγκάλιασε τον Πούτιν και χαιρέτισε τον Ρώσο ηγέτη ως «φίλο». Το ταξίδι οδήγησε σε βαθύτερη πολιτική πυρηνική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και την ανακοίνωση μιας διευρυμένης διπλωματικής παρουσίας για την Ινδία στη Ρωσία.

Η άφιξη του Μόντι στη Μόσχα ήρθε καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμαζόταν να φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θεωρεί κρίσιμη για τη στήριξη της προς την Ουκρανία και την επίδειξη της αξιοπιστίας του προέδρου ως υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος στις αυξανόμενες πιέσεις να αποχωρήσει πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών K. Κάμπελ εξέφρασε την ανησυχία του για την επίσκεψη στον Ινδό υπουργό Εξωτερικών , εξηγώντας ότι ο χρόνος της επίσκεψης ήταν ιδιαίτερα προβληματικός για την Ουάσιγκτον.

Αυτόνομη πολιτική

Έχοντας επίγνωση του αυξανόμενου οικονομικού της βάρους και της αυξημένης επιρροής της σε μια μεταβαλλόμενη γεωπολιτική τάξη, η Ινδία υπό τον Μόντι επέμενε να χαράξει τη δική της πορεία και ακολούθησε μια πολιτική στρατηγικής αυτονομίας σύμφωνα με την πολιτική δεκαετιών της να μην σύρεται σε επίσημες συμμαχίες.

Η Ινδία είναι σημαντικός αγοραστής ρωσικών προμηθειών πετρελαίου και στρατιωτικού υλικού. Αλλά η μακροχρόνια σχέση της με τη Ρωσία, η οποία έχει ιστορικές ρίζες στους δεσμούς της εποχής του Ψυχρού Πολέμου με τη Σοβιετική Ένωση, αντιπροσωπεύει μια δύσκολη πράξη εξισορρόπησης για τον Μόντι, ο οποίος έχει επίσης αναζητήσει επενδύσεις και τεχνολογία από τις ΗΠΑ.

Η Ινδία παρακολουθεί προσεκτικά καθώς η Ρωσία πλησιάζει πιο κοντά στην Κίνα, η οποία έχει λειτουργήσει ως οικονομική και διπλωματική σωτηρία εν μέσω κυρώσεων για τον εξαντλητικό πόλεμο του Κρεμλίνου κατά της Ουκρανίας. Κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής για την ασφάλεια στο Καζακστάν την περασμένη εβδομάδα, ο Πούτιν περιέγραψε τις σχέσεις με την Κίνα ως τις «καλύτερες στην ιστορία».

Οι ΗΠΑ βλέπουν την Ινδία ως εταίρο στον ανταγωνισμό τους με την Κίνα, αλλά η σχέση έχει κατά καιρούς απογοητεύσει την Ουάσιγκτον ενώ ο Μόντι αρνήθηκε να καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, παρόλες τις διπλωματικές πιέσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης