Διεθνή

Δεσμεύσεις για την Πράσινη Συμφωνία ζητούν από την Von der Leyen oι Πράσινοι

Δεσμεύσεις για την Πράσινη Συμφωνία ζητούν από την Von der Leyen oι Πράσινοι
Οι αξιωματούχοι των Πρασίνων σχολίασαν ότι το κύριο μήνυμα που έστειλαν στη φον ντερ Λάιεν είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία υπαναχώρηση όσον αφορά την Πράσινη Συμφωνία
Οι Πράσινοι της Ευρωβουλής είχαν μια αρκετά ενδιαφέρουσα συνάντηση με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με θέμα την υποψηφιότητά της για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το πρόγραμμά της, όπως δήλωσαν βουλευτές της ομάδας την Τετάρτη (10/7), κάνοντας αναφορά και στις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές.

Σύμφωνα με το Euractiv, οι αξιωματούχοι των Πρασίνων σχολίασαν ότι το κύριο μήνυμα που έστειλαν στη φον ντερ Λάιεν είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία υπαναχώρηση όσον αφορά την Πράσινη Συμφωνία.

«Επιζητούμε μια σαφή δέσμευση σχετικά με τη μη υπαναχώρηση, αλλά είναι επίσης πολύ σαφές ότι χρειαζόμαστε και νέες συζητήσεις σχετικά με την εφαρμογή των πράσινων πολιτικών, όπως και νέες προτάσεις», δήλωσε ο Bas Eickhout, προσθέτοντας ότι η συνάντηση ήταν ένα «σημαντικό βήμα» σε αυτή την κατεύθυνση.

Από την πλευρά της, η Terry Reintke δήλωσε πως «είχαμε μια πολύ εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις προτεραιότητες».

Οι βολές κατά της ακροδεξιάς

Η Reintke πρόσθεσε ότι υπάρχει έντονο κοινό ενδιαφέρον για την οικοδόμηση ενός «ισχυρού» ευρωπαϊκού συνασπισμού χωρίς ακροδεξιές δυνάμεις.

«Γνωρίζουμε ποιος ασκεί σήμερα την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γνωρίζουμε επίσης τι συμβαίνει το φθινόπωρο με τις εκλογές στις ΗΠΑ», συμπλήρωσε η Reintke.

«Έτσι, το να έχουμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι σταθερή, που βλέπει μπροστά, που είναι εποικοδομητική και που συνεργάζεται, είναι πολύ ισχυρό όπλο. Και αυτό ήταν κάτι που βγήκε πολύ ξεκάθαρα από τη σημερινή συνάντηση. Δεν θέλουμε οι ακροδεξιές δυνάμεις να επηρεάσουν την ατζέντα της ΕΕ τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα από το Euractiv εάν ολόκληρο το ΕΛΚ συμφωνεί με αυτό, η Reintke απάντησε:

«Νομίζω ότι το ΕΛΚ είναι μια πολύ διχασμένη ομάδα, και νομίζω ότι υπάρχουν διαφορετικές ομάδες που έχουν πολύ διαφορετικές θέσεις σε αυτό το θέμα, και προφανώς έχουμε μια προτίμηση στο ποια πλευρά θα πρέπει να επικρατήσει σε αυτή την εσωτερική διαμάχη στο ΕΛΚ.

Αλλά όταν μιλάς με διαφορετικά τμήματα του κόμματος τις τελευταίες ημέρες, παίρνεις πολύ διαφορετικές απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα».

Από την πλευρά του, ο Ολλανδός ευρωβουλευτής Bas Eickhout σημείωσε ότι στόχος είναι να ψηφίσουν «ως ομάδα» την υποψηφιότητα της φον ντερ Λάιεν.

«Προτιμούμε να ψηφίζουμε ως ομάδα. Οι Πράσινοι είναι η πιο συνεκτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», πρόσθεσε.

Ο Eickhout εξήγησε ότι οι Πράσινοι θα περιμένουν την ομιλία της φον ντερ Λάιεν και τις τελικές προτεραιότητές της την επόμενη εβδομάδα στο κοινοβούλιο για να λάβουν την τελική τους απόφαση, «διότι σε αυτή τη φάση μπορεί να μιλήσει σε όλες τις διαφορετικές ομάδες και να προσαρμόσει το μήνυμά της».

Για τον συνασπισμό «υπέρ της ΕΕ»

Σύμφωνα με τους τελευταίους αριθμούς, ο λεγόμενος συνασπισμός υπέρ της ΕΕ (κεντροδεξιό ΕΛΚ, σοσιαλιστές S&D και φιλελεύθεροι Renew) συγκεντρώνει συνολικά 400 ψήφους, αρκετές για να εξασφαλίσει κυβερνητική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της ΕΕ των 720 εδρών.

Να σημειωθεί πως η πρόεδρος του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ έχει ήδη την υποστήριξη της πλειοψηφίας των ηγετών, ωστόσο για να τύχει μιας δεύτερης θητείας χρειάζεται τις ψήφους των 361 από τους 720 ευρωβουλευτές.

Εάν αποτύχει, θα πρέπει να αποχωρήσει και οι ηγέτες της ΕΕ να βρουν μια εναλλακτική λύση, σενάριο που θα σήμαινε καταστροφή για την αξιοπιστία του μπλοκ, σύμφωνα και με το Politico.

Για να περάσει τον πήχη των 361 ψήφων, η φον ντερ Λάιεν υπολογίζει σε όσο το δυνατόν περισσότερη υποστήριξη από τις κεντρώες ομάδες που την υποστήριξαν την τελευταία φορά - το δικό της ΕΛΚ, οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) και οι φιλελεύθεροι Renew έχουν συνολικά σχεδόν 400 θέσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης