Τελευταία Νέα

Στην παραγωγή «πράσινης» ενέργειας εισέρχεται η ΕΥΔΑΠ - Επέκταση και στην προμήθεια ρεύματος

Στην παραγωγή «πράσινης» ενέργειας εισέρχεται η ΕΥΔΑΠ - Επέκταση και στην προμήθεια ρεύματος

Στοίχημα ο περιορισμός του ενεργειακού κόστους

 

Στην παραγωγή «πράσινης» ενέργειας μπαίνει η ΕΥΔΑΠ προκειμένου να καλύψει το υπέρογκο ενεργειακό της κόστος, αλλά και για να …ελαφρύνει το ανθρακικό της αποτύπωμα. Έτσι, σήμερα Πέμπτη κατά την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση Μετόχων της επιχείρησης, μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης που αναμένεται να εγκριθούν θα είναι και η αλλαγή του καταστατικού της.
Ειδικότερα, στους σκοπούς της εταιρείας, μεταξύ άλλων, προστίθεται η χρήση του συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης παραλλήλως και για άλλους σκοπούς, ήτοι για την ανάπτυξη τηλεπικοινωνιών και ενεργειακών δραστηριοτήτων. Στις προτεραιότητες τίθεται η μελέτη, κατασκευή, εγκατάσταση, λειτουργία, συντήρηση, αναβάθμιση, επέκταση και εκμετάλλευση έργων παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), με ειδική αναφορά στη λειτουργία φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Ο περιορισμός του ενεργειακού κόστους, είτε μέσω μεθόδων εξοικονόμησης, είτε με την ανάπτυξη μονάδων ΑΠΕ αποτελεί το επόμενο μεγάλο στοίχημα της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ.

Κάλυψη από υδροηλεκτρικά και φωτοβολταϊκά

Η μεγαλύτερη εταιρεία ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας, η οποία εξυπηρετεί σχεδόν τον μισό πληθυσμό της χώρας, καλύπτει σήμερα το 20% των ενεργειακών της αναγκών από μικρά υδροηλεκτρικά και φωτοβολταϊκά. Ήδη ο ηλιακός σταθμός της Αχαρνών παράγει 3.280.226 kWh ετησίως, οι πέντε μικροί υδροηλεκτρικοί της σταθμοί (σε Ελικώνα, Κίρφη, Εύηνο, Μάνδρα και Κιθαιρώνα) 18.972.099 kWh τον χρόνο και ο Υδροηλεκτρικός της Ψυττάλλειας 2.180.239 kWh.
Επίσης, η ανακτώμενη θερμική ενέργεια βιοαερίου στο ΚΕΛ Ψυττάλειας φτάνει τις 97.200 MWh, στο ΚΕΛ Μεταμόρφωσης 2.810 MWh ενώ η ηλεκτρική ενέργεια που παράγει το βιοαέριο στο ΚΕΛ Ψυττάλειας υπολογίζεται στις 22.514 MWh.

Στόχος της ΕΥΔΑΠ είναι να καλύψει και την υπόλοιπη κατανάλωσή της από ηλιακή ενέργεια ή άλλες ΑΠΕ ή ακόμη και σε συνδυασμό με διμερείς συμβάσεις αγοραπωλησίας ρεύματος (PPAς) με άλλους παραγωγούς, εάν συμφωνηθεί μια συμφέρουσα τιμή. Επίσης, στη στρατηγική της περιλαμβάνεται επαναχρησιμοποίηση της παραγόμενης ιλύος με τη μέθοδο της κομποστοποίησης και ανάκτηση θερμικής ενέργειας.

Επέκταση και στην προμήθεια ρεύματος

Σε κάθε περίπτωση η διοίκηση της εταιρείας δεν αποκλείει ακόμη και την επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρείας στην προμήθεια ρεύματος, βασιζόμενη στην τεράστια πελατειακή της βάση.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί αφού μελετηθούν τα αποτελέσματα μελέτης που έχει ανατεθεί στην Deloitte. Στόχος είναι να συνεχίσει να απορροφά τους κλυδωνισμούς της ενεργειακής αγοράς, χωρίς να επιβαρύνει τους καταναλωτές. Όπως τα κατάφερε το 2022, οπότε η αύξηση του κόστους προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας είχε ανέλθει στα 45,5 εκατ. ευρώ από 22,9 εκατ. ευρώ το 2021, σημειώνοντας αύξηση 98%.
Μάλιστα, το 2023 η ΕΥΔΑΠ αύξησε τον κύκλο εργασιών και μείωσε τα λειτουργικά της έξοδα ενώ όλοι οι δείκτες αποτελεσματικότητας παρουσίασαν βελτίωση παρά τις πληθωριστικές πιέσεις και το σταθερό της τιμολόγιο, το οποίο δεν έχει αλλάξει κατά την τελευταία δεκαετία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης