ΗΠΑ: Οι αντιφάσεις στην πορεία ανάπτυξης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας (Reuters)

ΗΠΑ: Οι αντιφάσεις στην πορεία ανάπτυξης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας (Reuters)
Η υπεράκτια αιολική ενέργεια αποτελεί κεντρικό πυλώνα της ενεργειακής πολιτικής του Μπάιντεν για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής αλλά και για το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας και την τόνωση συνολικά της οικονομίας των ΗΠΑ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μείνουν πολύ πίσω από τον στόχο που έχει θέσει ο πρόεδρος Μπάιντεν σχετικά με την υπεράκτια αιολική ενέργεια για το 2030, αλλά θα καλύψουν γρήγορα το κενό τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την ανάλυση της Αμερικανικής Ένωσης Καθαρής Ενέργειας (ACP) που επικαλείται το Reuters.

Η ACP προέβλεψε λοιπόν, ότι θα υπάρχουν περίπου 14 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος κατά μήκος των αμερικανικών ακτογραμμών μέχρι το 2030, ποσότητα αρκετά μικρότερη του στόχου των 30 GW που έθεσε η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν το 2021, καθώς επεδίωκε να δώσει ώθηση στην εγχώρια πράσινη ενεργειακή βιομηχανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπεράκτια αιολική ενέργεια αποτελεί κεντρικό πυλώνα της ενεργειακής πολιτικής του Μπάιντεν για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής αλλά και για το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας και την τόνωση συνολικά της οικονομίας των ΗΠΑ.

Τα εμπόδια

Ωστόσο, η εκτίναξη του κόστους των υλικών, τα υψηλά επιτόκια και οι εμπλοκές στην αλυσίδα εφοδιασμού οδήγησαν πολλές υπεράκτιες αιολικές εταιρείες τον τελευταίο χρόνο να ακυρώσουν ή να επιδιώξουν την επαναδιαπραγμάτευση των συμβολαίων ενέργειας για τα σχεδιαζόμενα υπεράκτια αιολικά πάρκα της χώρας.

Οι προκλήσεις αυτές έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της ενεργειακής βιομηχανίας των ΗΠΑ να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης.

Σήμερα υπάρχουν μόλις 174 MW υπεράκτιας αιολικής ισχύος εγκατεστημένης στις ΗΠΑ, αν και αυτή η ποσότητα υπερτετραπλασιάστηκε από τα 42 MW πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με το ACP.

Η βιομηχανία διαθέτει περισσότερα από 12 GW σε προχωρημένη ανάπτυξη ή υπό κατασκευή, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται πολύ πίσω από την ηγέτιδα χώρα της αγοράς, την Κίνα, η οποία διαθέτει σχεδόν 38 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιτύχουν ωστόσο τον στόχο των 30 GW έως το 2033 και σχεδόν 40 GW έως το 2035, ανέφερε η ACP στην έκθεσή της για την υπεράκτια αιολική αγορά.

Τέλος, αναφέρεται ότι ο κλάδος πρόκειται να επενδύσει 65 δισεκατομμύρια δολάρια σε έργα έως το 2030 και να δημιουργήσει 56.000 θέσεις εργασίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης