Τελευταία Νέα

Προ των πυλών ο διαγωνισμός για το Κυβερνητικό Πάρκο στην ΠΥΡΚΑΛ

Προ των πυλών ο διαγωνισμός για το Κυβερνητικό Πάρκο στην ΠΥΡΚΑΛ
Στόχος του φιλόδοξου project, που έχει ένθερμους υποστηρικτές αλλά συναντά και αμφισβήτηση, είναι η αποσυμφόρηση του κέντρου της Αθήνας και η ανάπτυξη του πρώτου αειφορικού πόλου διοίκησης στη χώρα που θα περιβάλλεται από 80 στρέμματα πρασίνου και θα διαθέτει 40 στρέμματα κοινόχρηστων χώρων
Το «πράσινο φως» για τον διαγωνισμό του ΣΔΙΤ για το κυβερνητικό πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης» στις παλιές εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ έδωσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Η προκήρυξη βρίσκεται πια στα χέρια της ειδικής Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ,  που θα δώσει και το σήμα της εκκίνησης για την επένδυση που αναμένεται να φτάσει στα 250 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για το μεγάλο βήμα ώστε να λάβει σάρκα και οστά το πολυτροπικό πάρκο όπου θα μεταστεγαστούν εννέα υπουργεία και φορείς, που σήμερα είναι διασκορπισμένοι σε 127 κτήρια στο κέντρο της Αθήνας, κατά 85% μισθωμένα, με το δημοσιονομικό όφελος να υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ σε βάθος 30ετίας.

Στόχος του φιλόδοξου project, που έχει ένθερμους υποστηρικτές αλλά συναντά και αμφισβήτηση, είναι η αποσυμφόρηση του κέντρου της Αθήνας και η ανάπτυξη του πρώτου αειφορικού πόλου διοίκησης στη χώρα που θα περιβάλλεται από 80 στρέμματα πρασίνου και θα διαθέτει 40 στρ. κοινόχρηστων χώρων.

Στο ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ στη Δάφνη, έκτασης 154 στρεμμάτων, θα μεταφερθούν τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας, Τουρισμού, Πολιτισμού και Εσωτερικών, καθώς και φορείς (ΑΑΔΕ, Υπερταμείο, ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ). Τα μισθώματα και τα λειτουργικά κόστη για τη στέγαση των εν λόγω υπηρεσιών ανέρχεται ετησίως σε 33,16 εκατ. ευρώ.

Εντός του ακινήτου, οικοδομήσιμα θα είναι τα 46,5 στρ., ένα ποσοστό δηλαδή 30%, σύμφωνα με το εγκεκριμένο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, και θα διατηρηθούν 25 από τα 91 παλαιά βιομηχανικά κτήρια, ενώ θα φτιαχτούν και νέα. Τα υπόλοιπα 107,5 στρέμματα προορίζονται για ελεύθερους χώρους πρασίνου, κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους.

Ο δρόμος για την ταχύτερη απελευθέρωση του ακινήτου των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) άνοιξε το προηγούμενο διάστημα με τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή. Η ρύθμιση δίνει τα «κλειδιά» στο ΤΑΙΠΕΔ, ώστε μέσω ειδικής διαδικασίας και εφόσον το αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΑΣ, να προχωρήσει στην εκποίηση εξοπλισμού με ηλεκτρονικές πλειοδοτικές δημοπρασίες. Τα έσοδα από την εκποίηση ή αξιοποίηση του εξοπλισμού μπαίνουν στο ταμείο της ΕΑΣ.

Εντωμεταξύ, υπό διαμόρφωση είναι ο νέος σχεδιασμός για τη μετεγκατάσταση των υφιστάμενων διοικητικών υπηρεσιών και του μηχανολογικού εξοπλισμού των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), καθώς ματαιώθηκε το σχέδιο να μοιραστούν σε Μάνδρα και Λαύριο. Εξέλιξη που συνδέεται με τον νέο σχεδιασμό της εταιρείας, ενδεχομένως και με τη συνεργασία των ΕΑΣ με ξένο όμιλο για την από κοινού ανάπτυξη project.

Πιθανώς αυτά μεταφερθούν συνολικά στο υφιστάμενο εργοστάσιο που βρίσκεται στον λιμένα του Λαυρίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης