Ευρωπαίοι ειδικοί στην απομάκρυνση άνθρακα δίνουν τα «φώτα» τους στην Ινδία (Reuters)

Ευρωπαίοι ειδικοί στην απομάκρυνση άνθρακα δίνουν τα «φώτα» τους στην Ινδία (Reuters)
Τα ινδικά έργα αναμένεται να επικεντρωθούν στον βιοάνθρακα - τον ξυλάνθρακα που παράγεται από την καύση οργανικής ύλης
Μια ομάδα Ευρωπαίων ειδικών στην απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα ξεκίνησε σήμερα (9/7) την υποστήριξη ινδικών start ups στην προσπάθειά τους να αναπτύξουν έργα μιας υποκατηγορίας CCS στη χώρα τους.

Σύμφωνα με το Reuters, η ομάδα με έδρα το Άμστερνταμ, ονομάζεται remove και έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 220 εκατομμύρια ευρώ για να υποστηρίξει έργα απομάκρυνσης διοξειδίου του άνθρακα σε όλη την Ευρώπη.

Τώρα, έχει ξεκινήσει να δέχεται αιτήσεις και από ινδικές νεοφυείς επιχειρήσεις.

Οι εταιρείες που θα επιλεχθούν θα αποκτήσουν πρόσβαση στην ομάδα remove και θα μπορούσαν να επιλεχθούν αργότερα και για πρόσθετη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη αντίστοιχων έργων.

Τα έργα CDR είναι υποκατηγορία των έργων CCS και ουσιαστικά αποτελούν ένα ευρύτερο φάσμα δραστηριοτήτων που δεσμεύουν CO2 που έχει ήδη εκπεμφθεί, ενώ περιλαμβάνουν επίσης την αναδάσωση και τα φίλτρα που εξάγουν άνθρακα απευθείας από τον αέρα.

Που θα επικεντρωθούν τα έργα

Τα ινδικά έργα αναμένεται να επικεντρωθούν στον βιοάνθρακα - τον ξυλάνθρακα που παράγεται από την καύση οργανικής ύλης.

Περίπου 7-9 δισεκατομμύρια μετρικοί τόνοι CO2 πρέπει να απομακρύνονται ετησίως για να διατηρηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας κάτω από το βασικό όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου, από 2 δισεκατομμύρια τόνους που είναι σήμερα, δήλωσε η ομάδα remove.

Η αξία της αγοράς CDR θα μπορούσε να αυξηθεί από 2,27 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023 σε περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030, εάν αντιμετωπιστούν τα εμπόδια στην ανάπτυξη, τόνισε μια συμβουλευτική εταιρεία τον περασμένο μήνα.

Τα έργα CDR είναι πιο ακριβά από τη συμβατική μείωση του CO2 και η βιωσιμότητά τους θα εξαρτηθεί από τις αγορές άνθρακα.

Η ζήτηση για μονάδες CDR είναι επί του παρόντος περιορισμένη με τους ενδιαφερόμενους να είναι μεγάλοι κολοσσοί ή κυβερνήσεις όπως οι ΗΠΑ, η Microsoft και η Google.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διερευνά επί του παρόντος επιλογές για να συμπεριλάβει μονάδες CDR στο σύστημα εμπορίας εκπομπών της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης