Ενέργεια

Montel: Γάλλοι γερουσιαστές ζητούν CFDs για να τονωθεί ο τομέας της πυρηνικής ενέργειας

Montel: Γάλλοι γερουσιαστές ζητούν CFDs για να τονωθεί ο τομέας της πυρηνικής ενέργειας
Η Γαλλία θα πρέπει να βασιστεί στις συμβάσεις επί διαφορών (CFDs) για να βοηθήσει τον τομέα πυρηνικής ενέργειας της χώρας να διαχειριστεί καλύτερα το κόστος παραγωγής και τις τιμές της αγοράς, κατέληξε την Πέμπτη (4/7) έρευνα της Άνω Βουλής σχετικά με τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Σύμφωνα με το Montel, η εξεταστική επιτροπή της Άνω Βουλής, μετά από εξάμηνη έρευνα, κατήγγειλε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε πέρυσι μεταξύ της κυβέρνησης και της κρατικής εταιρείας κοινής ωφέλειας EDF για την πώληση της πυρηνικής ενέργειας από το 2026 έως το 2040, σε μέση τιμή 70 ευρώ/MWh.

H Βουλή κατέληξε ότι η συμφωνία που ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο του 2023, «αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης υπό πλήρη μυστικότητα, δεν προστατεύει ούτε την EDF ούτε τους καταναλωτές και εκθέτει την ηλεκτρική ενέργεια στις ιδιοτροπίες της χονδρεμπορικής αγοράς».

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία επρόκειτο να αντικαταστήσει τον ισχύοντα κανονισμό Arenh όταν αυτός λήξει το 2026.

Ο κανονισμός Arenh υποχρεώνει την EDF να πουλάει περίπου το 1/3 της ετήσιας πυρηνικής παραγωγής της σε ανταγωνιστικούς προμηθευτές στην τιμή των 42 ευρώ/MWh.

Η επιτροπή επέκρινε επίσης τη μέση τιμή των 70 ευρώ/MWh, η οποία παρουσιάζεται ως δέσμευση της EDF, ως «απλώς έναν δείκτη χωρίς πραγματικό αντίκτυπο, ένα ριψοκίνδυνο στοίχημα για τις μελλοντικές τιμές της αγοράς».

Η συμφωνία του Νοεμβρίου θα πρέπει «να αντικατασταθεί από μια πραγματική ρύθμιση με τη χρήση CFD για τους υφιστάμενους πυρηνικούς σταθμούς, η οποία θα πρέπει τελικά να επεκταθεί σε όλους τους πόρους που δεν παράγουν άνθρακα», καταλήγει η έρευνα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης