Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Στο 16,8% η αντιστάθμιση του 2023 για την ενεργοβόρο βιομηχανία - Νέα απόφαση Σκυλακάκη

Στο 16,8% η αντιστάθμιση του 2023 για την ενεργοβόρο βιομηχανία - Νέα απόφαση Σκυλακάκη

Στα 280 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα κονδύλια που θα διατεθούν

 

Στο 16,8% προσδιορίστηκε σύμφωνα με πληροφορίες το ποσοστό επί των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων, που θα διατεθεί στην ενεργοβόρο βιομηχανία για την «αντιστάθμιση» του 2023.
Υπενθυμίζεται ότι η «αντιστάθμιση» είναι μέτρο επιδότησης του κόστους ενέργειας της βιομηχανίας, το οποίο βασίζεται σε Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την αποτροπή της διαρροής άνθρακα (carbon leakage), δηλαδή της μεταφοράς της παραγωγής σε χώρες με χαλαρότερο θεσμικό πλαίσιο όσον αφορά τις εκπομπές ρύπων.

Το ποσό της αντιστάθμισης του 2023 έχει υπάρξει αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ της ενεργοβόρου βιομηχανίας και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, καθώς έχει υπάρξει απόφαση του προηγούμενου υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα η οποία προσδιόριζε το ποσοστό από τις δημοπρασίες ρύπων που θα διατεθούν στη βιομηχανία στο 11%.

Αναθεώρηση απόφασης

Με βάση αυτό το ποσοστό οι βιομηχανίες δεν θα ελάμβαναν το ύψος της επιδότησης που εδικαιούντο. Αίτημα της βιομηχανίας ήταν η αντιστάθμιση του 2023 να προσδιοριστεί το 17%. Έτσι με τη νέα απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρου Σκυλακάκη αναθεωρείται η προηγούμενη απόφαση και το ποσοστό που θα διατεθεί στη βιομηχανία από τα δημοπρασίες ρύπων προσδιορίζεται στο 16,7%. Αυτό σημαίνει ότι τα κονδύλια που θα διατεθούν στη βιομηχανία θα φθάσουν περίπου στα 280 εκατ. ευρώ αν υπολογιστεί ότι το σύνολο των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων το 2023 ανήλθε σε περίπου 1,6 δις ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια η βιομηχανία ελάμβανε μικρότερα ποσά από αυτά που εδικαιούτο με βάση τους κανονισμούς της ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσό που τελικά διατέθηκε για την αντιστάθμιση το 2022 διαμορφώθηκε σε 70 εκ ευρώ, ενώ απαιτούνταν 190 εκ ευρώ.

Ας σημειωθεί ότι το ύψος της αντιστάθμισης- μέτρο που προβλέπεται από την ΕΕ για τις επιλέξιμες, ενεργοβόρες βιομηχανίες που είναι εκτεθειμένες στον διεθνή ανταγωνισμό, υπολογίζεται με βάση τη συνολική κατανάλωση ενέργειας και το κόστος ρύπων της προηγούμενης χρονιάς.

Ένταξη διυλιστηρίων στον κανονισμό

Εξάλλου από το 2021, που εγκρίθηκαν οι νέες Κατευθυντήριες Γραμμές της ΕΕ, που συνδέουν το ύψος της επιστροφής με την Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία κάθε εταιρίας, η αντιστάθμιση μπορεί να αυξηθεί έως 25%. Επιπλέον, με τον νέο κανονισμό έχουν ενταχθεί και τα διυλιστήρια στο μέτρο, πράγμα που σημαίνει ότι αν ίσχυε το ποσοστό του 11% της κατανομής, κάθε εταιρία θα ελάμβανε πολύ λιγότερα από αυτά που της αναλογούν και είχε προϋπολογίσει.
Γι ‘αυτό το λόγο η βιομηχανία ζήτησε και πήρε τελικώς ποσοστό 16,8% από τα έσοδα των δημοπρασιών ρύπων ενώ ποσά που δεν θα χρησιμοποιηθούν θα επιστρέψουν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης