Θα χρηματοδοτηθεί από δημόσιους πόρους - Ξεκίνημα την Παρασκευή 5/7 με την κατασκευή σε Πρέβεζα, Άρτα και Λευκάδα
Η ώρα των υπογραφών έφτασε για 3 έργα βιώσιμης διαχείρισης υδάτων, που έμεναν κολλημένα, λόγω ανωριμότητας και έλλειψης πόρων.
Η αρχή θα γίνει αύριο, Παρασκευή, με την κατασκευή έργων ύδρευσης Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας.
Θα ακολουθήσουν με στόχο να έχουν πέσει οι υπογραφές ως τα μέσα του Ιουλίου το Φράγμα Τσικνιά στη Λέσβο και τα εγγειοβελτιωτικά έργα στις παραλίμνιες περιοχές Αμβρακίας – Αμφιλοχίας και Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας.
Ο συνολικός προϋπολογισμός τους προσεγγίζει τα 320 εκατ. ευρώ.
Το έργο ύδρευσης που θα υπογραφεί, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λευκάδα, προϋπολογισμού 141,68 εκατ. ευρώ, με ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ, αφορά τρεις περιφέρειες, 4 νομούς και 10 δήμους.
Θα χρηματοδοτηθεί από δημόσιους πόρους.
Το φυσικό αντικείμενο της εργολαβίας περιλαμβάνει την κατασκευή νέου δικτύου μεταφοράς πόσιμου νερού με σκοπό την αντικατάσταση του σημερινού υδραγωγείου για την εξυπηρέτηση περιοχών στις περιφερειακές ενότητες Άρτας, Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας. Ο πρόσθετος πληθυσμός που θα εξυπηρετεί το έργο ανέρχεται σε 108 χιλιάδες άτομα.
Πρόκειται για ένα από τα έργα που απεντάχθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης στην πρόσφατη αναθεώρηση που κλείδωσε το φθινόπωρο του 2023, όπως συνέβη και με τα δύο που θα ακολουθήσουν. Κι αυτό, παρότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών προχώρησαν τις διαδικασίες ωρίμανσης αντιμετώπισαν όμως σημαντικές και απρόβλεπτες καθυστερήσεις, που έθεσαν εν αμφιβόλω την επίτευξη των αυστηρών οροσήμων του Ταμείου Ανάκαμψης, που έχουν ορίζοντα το τέλος του 2025.
Μεγαλύτερο εμπόδιο στάθηκαν οι απαλλοτριώσεις, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκτιμηθεί με ασφάλεια ο χρόνος ολοκλήρωσης των έργων. Υπήρξαν όμως απρόβλεπτες καθυστερήσεις και σε ορισμένους διαγωνισμούς, εξαιτίας είτε προσφυγών είτε ασυνήθιστα χαμηλών προσφορών, που απαίτησαν επιπλέον ενέργειες από τις επιτροπές διαγωνισμών, με αποτέλεσμα οι διαδικασίες να καθυστερήσουν.
Ακόμα δύο συμβάσεις μέσα στον Ιούλιο
Μεγάλης αξίας έργα για τη Λέσβο αποτελεί το Φράγμα Τσικνιά, καθώς θα δώσει διέξοδο στο υδροδοτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί, ιδιαίτερα το καλοκαίρι και την υψηλή τουριστική περίοδο.
Ο προϋπολογισμός, που θα υπαχθεί στο τομεακό πρόγραμμα ανάπτυξης Υποδομών και Μεταφορών, ανέρχεται σε 113,16 εκατ. ευρώ.
Με τη λειτουργία του, θα παρέχει ως και 24.000 κυβικά νερά ημερησίως.
Συνολικά θα εξυπηρετεί ετησίως τις ανάγκες 270 χιλιάδων ατόμων, εντάσσοντας στο δίκτυο επιπλέον πληθυσμό 86 χιλιάδων ατόμων.
Το 2053 ο αριθμός αυτός θα έχει εκτοξευθεί σε 360.000 άτομα.
Το αντικείμενο του έργου, που έχει προσωρινή ανάδοχο την ΑΚΤΩΡ του ομίλου Intrakat, αφορά στην ολοκλήρωση ενός αυτοτελούς και λειτουργικά ανεξάρτητου συστήματος υδροδότησης με πόσιμο νερό της πόλης της Μυτιλήνης και των οικισμών Καλλονής και Αγίας Παρασκευής.
Η διάρκεια της κατασκευής έχει ορισθεί σε 60 μήνες, ενώ στο αντικείμενο της εργολαβίας περιλαμβάνονται επίσης η λειτουργία και συντήρηση του έργου για 24 μήνες μετά τη βεβαίωση περαίωσης. Η έκταση που θα απαλλοτριωθεί αντιστοιχεί σε 2,8 εκατ. τ.μ.
Η τρίτη σύμβαση, την οποία επίσης θα αναλάβει η Intrakat, αφορά στα εγγειοβελτιωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στις παραλίμνιες περιοχές Αμβρακίας - Αμφιλοχίας και Βάλτου του Νομού Αιτωλοακαρνανίας (Α’ Φάση), προϋπολογισμού 64,5 εκατ. ευρώ συν 12,2 εκατ. ευρώ για τις απαλλοτριώσεις.
Αυτό το έργο εντάχθηκε προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ, μαζί με ακόμη τρία αντιπλημμυρικά έργα, που αφορούν στην περιοχή Λουτρακίου Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων (Β' Φάση), προϋπολογισμού 23,5 εκατ. ευρώ, στη διευθέτηση ρεμάτων στο Ωραιόκαστρο, προϋπολογισμού 15,85 εκατ. ευρώ και στον ταμιευτήρα Μπραμιανού, προϋπολογισμού 55,92 εκατ. ευρώ.
www.worldenergynews.gr