Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το ΝΑΤΟ αποφάσισε νέο πακέτο 40 δισ. ευρώ για την Ουκρανία

Το ΝΑΤΟ αποφάσισε νέο πακέτο 40 δισ. ευρώ για την Ουκρανία
Η οικονομική δέσμευση αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου πακέτου στήριξης για την Ουκρανία, το οποίο θα συμφωνήσουν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ όταν συγκεντρωθούν για τη Σύνοδο Κορυφής της Ουάσινγκτον από τις 9 έως τις 11 Ιουλίου
Σχετικά Άρθρα
Οι χώρες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να χρηματοδοτήσουν την Ουκρανία με 40 δισεκατομμύρια ευρώ το επόμενο έτος, δήλωσαν δύο διπλωμάτες στο Reuters την Τετάρτη, μια εβδομάδα προτού οι ηγέτες της συμμαχίας συναντηθούν στην Ουάσιγκτον.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε ζητήσει από τους συμμάχους να δεσμευτούν για τη διατήρηση της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο στο ίδιο επίπεδο με την έναρξη της εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, αθροίζοντας περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Αν και τα κράτη μέλη δεν υποστήριξαν το αρχικό αίτημα του Στόλτενμπεργκ για μια τέτοια πολυετή δέσμευση, το σύμφωνο περιλαμβάνει διατάξεις για την επαναξιολόγηση των συμμαχικών εισφορών σε μελλοντικές συνόδους κορυφής του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με διπλωμάτη.

Οι Σύμμαχοι αποφάσισαν επίσης να υποβάλουν δύο εκθέσεις τον επόμενο χρόνο για να καθορίσουν ποια χώρα προμηθεύει τι στην Ουκρανία, είπε ο ίδιος διπλωμάτης, για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα για περισσότερη διαφάνεια σχετικά με τον επιμερισμό του βάρους στη συμμαχία.

Τα κράτη μέλη «θα επιδιώξουν να εκπληρώσουν αυτή τη δέσμευση μέσω αναλογικών συνεισφορών», ανέφερε η συμφωνία.

Η οικονομική δέσμευση αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου πακέτου για την Ουκρανία, το οποίο θα συμφωνήσουν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ όταν συγκεντρωθούν για τη Σύνοδο Κορυφής της Ουάσινγκτον από τις 9 έως τις 11 Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα την ίδια ημέρα, ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ δήλωσε στο Reuters ότι η Ουκρανία αναμένεται να λάβει «καλά νέα» για τα συστήματα αεράμυνας, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα.

«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να φτάσουμε στη Σύνοδο Κορυφής και να κάνουμε κάποιες νέες ανακοινώσεις για την αεράμυνα», ανέφερε ο αξιωματούχος. «Έχετε ακούσει ότι οι Ουκρανοί επιθυμούν να εξασφαλίσουν επιπλέον Patriots ή παρόμοια συστήματα. Και νομίζω ότι θα έχουμε κάποια πρόσθετα καλά νέα γι' αυτούς σε αυτό το μέτωπο», σημείωσε, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης