Τελευταία Νέα

Η στροφή της γερμανικής βιομηχανίας στα φωτοβολταϊκά για να μειώσει το ενεργειακό κόστος

Η στροφή της γερμανικής βιομηχανίας στα φωτοβολταϊκά για να μειώσει το ενεργειακό κόστος
Πρόκειται για μέρος του σχεδίου να καλύψει το 80% της ενέργειας της χώρας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030 - Reuters

Την επιτάχυνση στην επέκταση της ηλιακής ενέργειας θέλει να πετύχει η Γερμανία κάνοντας σχετικές κινήσεις τα τελευταία 2 χρόνια, σύμφωνα με το Reuters.

Από τον πόλεμο στην Ουκρανία (2022) και την ξαφνική πτώση των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων από την Ρωσία, η Γερμανία έχει θεσπίσει νόμους για τον προαναφερόμενο σκοπό.

Πρόκειται για μέρος του σχεδίου να καλύψει το 80% της ενέργειας της χώρας από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ) έως το 2030.

Ενθαρρυμένες από ένα τιμολόγιο τροφοδοσίας που παρέχει εγγυημένη τιμή στους παραγωγούς ΑΠΕ που πωλούν την ισχύ τους, καθώς και από το μειωμένο κόστος ηλιακών πάνελ, οι γερμανικές εταιρείες στρέφονται όλο και περισσότερο στην ηλιακή ενέργεια για να ξεπεράσουν το υψηλό κόστος ενέργειας.

 

Η φορολογία αποτελεί εμπόδιο για τις γερμανικές εταιρείες

Παρότι η Γερμανία έχει τη μεγαλύτερη δυναμικότητα παραγωγής ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη, οι μικρές και μεσαίες εταιρείες της δεν έχουν ακόμη επωφεληθεί από τις χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας λόγω των υψηλών τελών δικτύου και φόρων που πρέπει να πληρώσουν.

Παράγοντας τη δική τους ηλιακή ενέργεια, αποφεύγουν αυτά τα τέλη και τους φόρους.

Οι εταιρείες κατανάλωναν περίπου το 69% της εθνικής ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της ένωσης επιχειρήσεων κοινής ωφελείας BDEW.

«Καθώς οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στη Γερμανία δεν δείχνουν σημάδια μείωσης όπως είχε προβλεφθεί, οι εταιρείες αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο την οικονομική βιωσιμότητα της εγκατάστασης ηλιακών συλλεκτών», δήλωσε η Marie-Theres Husken (ενεργειακή εμπειρογνώμονας για την ένωση BVMW για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις).

 

Ανάπτυξη φωτοβολταϊκών το 2024

Η νέα φωτοβολταϊκή δυναμικότητα σε στέγες επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 81% από έτος σε έτος τους πρώτους 4 μήνες του έτους, ξεπερνώντας την αύξηση 1% στον οικιακό τομέα, σύμφωνα με στοιχεία της ένωσης ηλιακής ενέργειας BSW.

Μια έρευνα του Μαΐου έδειξε ότι περισσότερες από τις μισές γερμανικές εταιρείες με κατάλληλες στέγες σχεδίαζαν να εγκαταστήσουν συστήματα ηλιακής ενέργειας τα επόμενα 3 χρόνια.

Η BVMW προβλέπει ότι σχεδόν όλες οι κατασκευαστικές εταιρείες στη Γερμανία θα χρησιμοποιούν ηλιακή ενέργεια έως το 2030.

Ως απάντηση στην αυξανόμενη ζήτηση, η Enpal (η μεγαλύτερη κατασκευάστρια ετιαρεία ηλιακής ενέργειας για κατοικίες της Γερμανίας), γνωσοποίησε τον Απρίλιο ότι επεκτείνεται στον εμπορικό τομέα.

«Η ζήτηση δεν ήταν τόσο στιγμιαία, αλλά η ανάπτυξη θα είναι πολύ βιώσιμη», δήλωσε ο Melchior Schulze Brock (Διευθύνων Σύμβουλος της εμπορικής και βιομηχανικής εταιρείας ηλιακής ενέργειας Enviria).


Δυνατότητα μείωσης της εξάρτησης από τη γεωργική γη

Μια μελέτη του Απριλίου από το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Οικολογίας που εδρεύει στο Φράιμπουργκ έδειξε ότι υπάρχει δυνατότητα εγκατάστασης έως και 287 γιγαβάτ (GW) ηλιακής ισχύος (υπεραρκετό για να επιτευχθεί ο στόχος του Βερολίνου για το 2030 των 215 GW), κατά μήκος των γερμανικών δρόμων, σιδηροδρόμων, χώρων στάθμευσης. και βιομηχανικές περιοχές.

Αυτό θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά την εξάρτηση από γεωργική γη, όπου οι εγκρίσεις αδειών και σχεδιασμού μπορεί να διαρκέσουν έως και μια δεκαετία.


Κρατικές ενέργειες που ωθούν την πρόοδο στα φωτοβολταϊκά

Η πτώση των τιμών των ηλιακών πάνελ παγκοσμίως από πέρυσι έχει ωθήσει τις εταιρείες να αγκαλιάσουν την ηλιακή ενέργεια.

Ένα γερμανικό νομοθετικό πακέτο που εγκρίθηκε τον Απρίλιο, χαλαρώνει τη ρύθμιση και αυξάνει τις επιδοτήσεις για μεγάλα συστήματα ταράτσας.

Επιπλέον μια εκκρεμή φορολογική επενδυτική μεταρρύθμιση για ταμεία ακινήτων που λειτουργούν ηλιακούς συλλέκτες σε στέγες, αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση.

Οι κρατικές επιδοτήσεις τροφοδοσίας για μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκά έργα ταράτσα (εισήχθησαν το 2021 και επιλέγονται μέσω διαγωνισμού), έχουν επίσης τονώσει την τάση.

Ο τελευταίος διαγωνισμός για τα επιδοτούμενα έργα τον Φεβρουάριο σημείωσε αύξηση 107% στον αριθμό των προσφορών από έτος σε έτος, σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδιακής υπηρεσίας δικτύου δικτύων.

Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας αρνήθηκε να σχολιάσει τις στρατηγικές εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας των εταιρειών.

«Υπάρχει υψηλή συσχέτιση μεταξύ των τιμολογίων τροφοδοσίας και της δημιουργίας έργων ηλιακής φωτοβολταϊκής οροφής», δήλωσε στο Reuters ο Hugo Willink (Εκτελεστικός Διευθυντής στην εταιρεία ανάπτυξης ηλιακών στεγών Sunrock).

Η Sunrock η οποία τον περασμένο Μάιο κέρδισε παραγγελία από τη Mercedes Benz για την κατασκευή ενός ηλιακού έργου 23 μεγαβάτ στις στέγες του εργοστασίου της αυτοκινητοβιομηχανίας, προβλέπει ότι η Γερμανία θα είναι ο πυρήνας της αγοράς για το επόμενο έτος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης