Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κίνηση-ματ για την Κίνα στον τομέα των υδρογονανθράκων

Κίνηση-ματ για την Κίνα στον τομέα των υδρογονανθράκων
Μια νέα εταιρεία που θα συγκεντρώσει όλες τις μεγάλες κρατικές εταιρείες υδρογονανθράκων θα κάνει γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε εξαιρετικά μεγάλο βάθος και θα εξερευνήσει σχιστολιθικούς σχηματισμούς
Η κυβέρνηση της Κίνας έκανε αυτή την εβδομάδα ένα αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης περισσότερων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των μη συμβατικών.

Μια νέα εταιρεία που θα συγκεντρώσει όλες τις μεγάλες κρατικές εταιρείες υδρογονανθράκων θα κάνει γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε εξαιρετικά μεγάλο βάθος και θα εξερευνήσει σχιστολιθικούς σχηματισμούς.

Σύμφωνα με το Oil Price, δεδομένης της θέσης της Κίνας ως κορυφαίου παραγωγού και επενδυτή σε ηλιακά και αιολικά πάρκα, η κίνηση αυτή μπορεί να αποτελέσει έκπληξη για ορισμένους.

Ωστόσο, στην πραγματικότητα είναι ένα πολύ λογικό βήμα προς την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας.

Η νέα εταιρεία, εκτός από τους πετρελαϊκούς κολοσσούς CNPC και Sinopec, περιλαμβάνει επίσης θυγατρικές, όπως η China Aerospace Science and Industry Corp και η χαλυβουργία Baowu, καθώς και η κατασκευάστρια εταιρεία εξοπλισμού Sinomach και η Dongfang Electric Group, κατασκευάστρια εταιρεία γεννητριών ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφερε το Reuters.

Ο σκοπός, δεδομένης της σύνθεσης της νέας οντότητας, είναι να καλυφθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της αλυσίδας εφοδιασμού των πετρελαϊκών κοιτασμάτων σε τοπικό επίπεδο, γεγονός που πιθανότατα θα διευκολύνει τις γεωτρήσεις και, τελικά, την παραγωγή.

Πράγματι, σύμφωνα με την CNPC, η οποία ανακοίνωσε την είδηση, «πρέπει να συγκεντρώσουμε σοφία και δύναμη για να οικοδομήσουμε από κοινού μια βιομηχανική αλυσίδα από την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου εξαιρετικά μεγάλου βάθους έως την ανάπτυξη και τη μηχανική».

Ορόσημο για την κινεζική παραγωγή το 2023

Η νέα οντότητα έρχεται στη σκηνή μετά από ένα έτος ρεκόρ για την κινεζική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2023.

Αναφορικά με το αργό πετρέλαιο, η χώρα παρήγαγε περίπου 4,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, για ένα σύνολο 208 εκατομμυρίων τόνων, που ήταν 3 εκατομμύρια τόνοι περισσότεροι από το προηγούμενο έτος.

Για το φυσικό αέριο, η συνολική παραγωγή πέρυσι έφτασε τα 230 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, εκ των οποίων τα 96 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα προήλθαν από μη συμβατικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένων των σχιστολιθικών, του μεθανίου από ανθρακικά κοιτάσματα.

Για τους μη συμβατικούς πόρους

Οι μη συμβατικοί πόροι αποτελούν εδώ και καιρό το επίκεντρο της προσοχής των κρατικών εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κίνας, αλλά η ανάπτυξή τους αποτελεί πρόκληση.

Η περίπτωση της PetroChina για την ανάπτυξη του σχιστόλιθου στην επαρχία Sichuan απεικονίζει αυτές τις προκλήσεις.

Οι έρευνες ξεκίνησαν το 2009, πράγμα που σημαίνει ότι η εταιρεία χρειάστηκε σχεδόν 15 χρόνια για να ξεκινήσει την εμπορική παραγωγή, ενώ, στις ΗΠΑ, τα πηγάδια χρειάζονται μήνες για να διανοιχθούν και να αρχίσουν να παράγουν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης