Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Όρμπαν ζήτησε από τον Ζελένσκι κατάπαυση πυρός

Ο Όρμπαν ζήτησε από τον Ζελένσκι κατάπαυση πυρός
Θεωρεί ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα διευκολύνει τις συνομιλίες για ειρήνευση - Η Ουγγαρία έχει επανειλημμένα αμφισβητήσει την ανάγκη να υποστηρίξει στρατιωτικά την Ουκρανία

(upd)Την εξέταση μιας γρήγορης κατάπαυσης του πυρός η οποία θα μπορούσε να επιταχύνει τις συνομιλίες για ειρήνευση, ζήτησε από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι (Ουκρανός Πρόεδρος) ο Βίκτορ Ορμπάν (Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας), όπως ο ίδιος αποκάλυψε στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου η οποία παρατέθηκε στο πλαίσιο της αιφνιδιαστικής επίσκεψής του στο Κίεβο.

Ο Ζελένσκι δήλωσε από την πλευρά του πως η Ουκρανία χρειάζεται μια «δίκαιη ειρήνη» και πως η Ευρώπη οφείλει να συνεχίσει τη στρατιωτική αρωγή της προς την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, η επίσκεψη του Ούγγρου ηγέτη φανερώνει τις «κοινές ευρωπαϊκές προτεραιότητες, σε ποιό σημείο είναι σημαντικό να υπάρξει μια δίκαιη ειρήνη στην Ουκρανία και στο σύνολο της Ευρώπης».

Ο Ορμπάν δήλωσε ακόμα πως θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις της χώρας του με την Ουκρανία και να υπογράψει μια ευρεία συμφωνία διμερούς συνεργασίας. Στην κοινή τους συνέντευξη ο Ζελένσκι δήλωσε πως οι συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών στο Κίεβο μπορεί να χρησιμεύσουν ως βάση για μια μελλοντική συμφωνία ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ουγγαρία.

Από το πρωί στην Ουκρανία ο Όρμπαν

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έφτασε στην Ουκρανία σήμερα (1/7) το πρωί, για να συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι δυο ηγέτες θα συζητήσουν την ευκαιρία για την επίτευξη ειρήνης και τρέχοντα ζητήματα των διμερών σχέσεων Ουγγαρίας-Ουκρανίας, δήλωσε στο Reuters ο Μπερτάλαν Χαβάσι.

Είναι χαρακτηριστικό πως πρόσφατα ο Όρμπαν συμφώνησε με το ΝΑΤΟ ότι η Ουγγαρία δεν πρόκειται να στείλει ούτε στρατό ούτε εκπαιδευτές στο πλαίσιο οποιασδήποτε Νατοϊκής πρωτοβουλίας αλλά ούτε και χρήματα στην Ουκρανία, ενώ ο ηγέτης της Ουγγαρίας επαναλαμβάνει διαρκώς πως η χώρα του τάσσεται υπέρ της ειρήνης στην Ουκρανία και της λήξης του πολέμου μέσω διαπραγματεύσεων.

Πληροφορίες του Guardian αναφέρουν πως ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Mykhailo Podolyak αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με την πιθανή επίσκεψη του Όρμπαν, αν και πηγή από το Κίεβο επιβεβαίωσε την επίσκεψη του Ούγγρου πρωθυπουργού «εκτός και αν υπάρξει αλλαγή την τελευταία στιγμή».

Από τη Βουδαπέστη αναφέρουν ότι τα σχέδια για την επίσκεψη προέκυψαν ύστερα από μακρές διαπραγματεύσεις για το ζήτημα των δικαιωμάτων της ουγγαρόφωνης μειονότητα της Ουκρανίας, η οποία ζει στα δυτικά της Ουκρανίας κοντά στα σύνορα των δύο χωρών.

Όπως επισημαίνεται, προϋπόθεση για τη συνάντηση αυτή, ήταν να έχει λυθεί το ζήτημα της ιθαγένειας αυτών των πολιτών.

«Τις τελευταίες εβδομάδες επιτεύχθηκε μια συμφωνία.

Ίσως θα μπορούσαν να το ανακοινώσουν ως επιτυχία» επισημαίνει πηγή από την ουγγρική κυβέρνηση με γνώση της επίσκεψης Όρμπαν στο Κίεβο.

Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης πως η Ουγγαρία έχει αναλάβει από χθες Δευτέρα 1η Ιουλίου, την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

Από το Κίεβο επισημαίνουν ότι υπάρχει μια αβεβαιότητα ως προς την ιδιότητα – ως πρωθυπουργός της Ουγγαρίας ή ως εκπρόσωπος της ΕΕ – με την οποία ο Όρμπαν θα επισκεφθεί την Ουκρανία.

Σε αντίθετη πορεία με τη Δύση

Είναι γνωστό ότι η Ουγγαρία διατηρεί μια τελείως διαφορετική στάση από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη όσον αφορά το θέμα της Ουκρανίας.

Η Ουγγαρία έχει επανειλημμένα αμφισβητήσει την ανάγκη να υποστηρίξει στρατιωτικά την Ουκρανία και αντ' αυτού έχει ζητήσει κατάπαυση του πυρός.

Μάλιστα ο Orban έχει συμπεριλάβει τον Zelensky σε μια λίστα «αντιπάλων» που υποτίθεται ότι είχαν συνωμοτήσει εναντίον του και είχαν υποστηρίξει την αντιπολίτευση στις εκλογές του 2022.

Την ίδια στιγμή, η Ουγγαρία διατηρεί σχέσεις με τη Ρωσία, με τον υπουργό Εξωτερικών της Péter Szijjártó να έχει επισκεφθεί τη Ρωσία πέντε φορές από την έναρξη των στρατιωτικών συγκρούσεων στην Ουκρανία.

Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα, οι κυβερνήσεις της ΕΕ συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν κέρδη ύψους 1,4 δισ. ευρώ από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την παροχή όπλων και άλλης βοήθειας στην Ουκρανία, παρακάμπτοντας το ουγγρικό βέτο.

Σε απάντηση, η Βουδαπέστη κατηγόρησε την ΕΕ για «αδιάντροπη» παραβίαση των κανόνων της.

Να αλλάξει η πολιτική της ΕΕ

Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να αλλάξει γιατί αντί για ειρήνη υπάρχει απειλή πολέμου και αντί για δημόσια τάξη υπάρχει αχαλίνωτη παράνομη μετανάστευση ανέφερε σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό κανάλι M1 ο Ούγγρος πρωθυπουργός Victor Orban.

Ερωτηθείς για την κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ότι χρειάζονται αλλαγές γιατί «κάτι έχει πάει στραβά».

«Οι λαοί της Ευρώπης θέλουν ειρήνη, αλλά δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και όταν ξέσπασε, δεν μπορούσαμε να τον απομονώσουμε.

Επομένως, αντί για ειρήνη, οι Ευρωπαίοι σήμερα έχουν πόλεμο και αντί για τάξη και ασφάλεια - μετανάστευση και τρομοκρατική απειλή» επισήμανε ο Orban, αναφέροντας πως οι δεξιές συντηρητικές δυνάμεις, ειδικά η συμμαχία τριών κομμάτων που ιδρύθηκε στις 30 Ιουνίου στη Βιέννη, θα μπορέσουν να επιφέρουν αλλαγές στην Ε.Ε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης